Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus28.1.2022

Luvassa lumimyräkkä – näin voit välttää vaaranpaikkoja tai toimia liikennevahingon sattuessa

Kovat tuulet ja sateet sekä heikko näkyvyys aiheuttavat riskejä liikenteessä. Monin paikoin Suomea ennustetaan lähipäivinä sankkaa lumipyryä ja puuskaisia tuulia. Kokosimme neuvoja, kuinka vahinkoja voi välttää, jos joutuu tien päälle myrskysäällä. Lue myös, kuinka voit toimia onnettomuus- tai vahinkotilanteessa.Vertaile ja osta

Kun sääennusteet lupaavat myrskyä tai myräkkää, on viisainta pyrkiä pysymään sisätiloissa ja välttää ulkona liikkumista. Joskus liikkeellelähtöä voi kuitenkin olla vaikea välttää – tai nopea säänmuutos voi yllättää liikenteessä.

- Kun luvassa on todellista koiranilmaa, kannattaa vakavasti harkita, voisiko matkantekoa siirtää tai ainakin jäädä odottamaan pahimman myräkän laantumista. Jos luvassa on kovan tuulen ja sateen lisäksi esimerkiksi liukasta, voi tien päällä olla hyvin vaarallista. Matkoihin kannattaa joka tapauksessa varata enemmän aikaa, sillä huonolla ajokelillä nopeutta on syytä laskea ja matka voi keskeytyä syystä tai toisesta, sanoo liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri LähiTapiolasta.

Sään ja ajokelin kehitystä voi seurata sääennusteiden ohella esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen varoituskartasta ja viranomaisten ylläpitämästä Liikennetilanne-palvelusta.

- Kaatuvat puut ja tuulen lennättämät esineet voivat vahingoittaa ajoneuvoja. Jos mahdollista, auto kannattaa jättää myräkän ajaksi kotiin tai esimerkiksi työpaikalle parkkiin. Taajamissa yksi mahdollisuus on myös ajaa auto pahimman kelin ajaksi parkkihalliin. Ajoneuvot ja kaikki muu arvokas omaisuus kannattaa joka tapauksessa siirtää myrskyn ajaksi suojaan tai riittävän loitolle puista ja sähkölinjoista, kertoo korvauspäällikkö Mikko Tulla LähiTapiolasta.

Jos tien päälle myrskysäällä kuitenkin joutuu, hyvät neuvot voivat olla kalliit. Listasimme potentiaalisia vaaranpaikkoja ja kuinka niihin voi varautua. Alta löydät myös ohjeita toimintaan onnettomuus- ja vahinkotilanteessa.

Varo puuskaa aukealla paikalla

Myrskyvoimakkuudella puhaltava tuuli voi iskeä yllättävällä voimalla jopa isokokoiseen ajoneuvoon. Puuska saattaa työntää autoa kaistaltaan tai vaikeuttaa sen ohjaamista.

Liikenteessä kannattaa varoa etenkin metsäosuuksien jälkeen koittavia peltoaukeita, sillä niiden kohdalla sivutuuli voi tulla yllätyksenä. Alemmalla nopeudella ajaessa ajoneuvoa on helpompi hallita eikä sivupuhurin vaikutus välttämättä ole niin voimakas. Etenkin perävaunua vedettäessä sivutuulen merkitys voimistuu.

Vesiliirto tai sohjo vie pitoa

Jos tiellä on paljon vettä, lunta tai sohjoa, saattaa rengas nousta irti tiestä eli ajautua liirtoon. Tällöin ajoneuvoa on vaikea hallita, koska ohjausliikkeet eivät pure.

Liirtoon joutumista voi parhaiten ehkäistä alentamalla nopeutta ja välttämällä urissa ajoa. Etenkin vesi kertyy sateella helposti tiehen kuluneisiin uriin, joten pyri ajamaan niiden ulkopuolella. Jos joudut liirtoon, kevennä kaasua, paina kytkin pohjaan ja anna vauhdin laskea. Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä.

Talvella lunta saattaa myös kertyä tielle kasoiksi ja valleiksi, joten katso huolellisesti ajolinjat.

Tilannenopeus ja turvavälit kaiken A & O

Huonolla ajokelillä kaksi turvallisuustekijää on tärkeää pitää mielessä: tilanteeseen sopiva ajonopeus ja riittävät etäisyydet muihin. Kun ajaa astetta rauhallisemmin, jää enemmän aikaa toimia, jos esimerkiksi kuljettaja edellä menettää autonsa hallinnan tai jarruttaa yhtäkkiä. Sama pätee turvaväleihin: ne tuovat pelivaraa vaaratilanteissa. Myrskysäällä turvavälien merkitys korostuu entisestään, koska näkyvyys voi olla hyvin heikko.

Varmista, että näet ja näyt

Sumuvalot ovat ajoneuvoissa nimensä mukaisesti siksi, että näkisit ja näkyisit sumeallakin säällä. Ne voi laittaa päälle, kun rankka- tai lumisade tai sumu on merkittävästi heikentänyt näkyvyyttä. Takasumuvalot auttavat takana ajavia erottamaan sinut. Myrskyssä ajaessa kannattaa yleensäkin varmistaa, että kaikki auton olennaiset valot ovat päällä – nykyaikaisissa ajoneuvoissa oleva ajovaloautomatiikka ei välttämättä osaa reagoida huonon ajokelin vaatimuksiin.

Liikenteessä on hyvä muistaa, että muidenkin tielläliikkujien havainnointikyky on voinut heiketä. Kovassa sateessa esimerkiksi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden huput voivat rajoittaa näkökenttää. Kannattaa siis varautua yllättäviin tilanteisiin kaikkien tielläliikkujien, ei vain kanssa-autoilijoiden kanssa.

Puita ja oksia tiellä

Puuskainen tuuli voi kaataa tielle puita tai lennättää oksia ja muita isoja esineitä. Huonon näkyvyyden takia niitä voi olla vaikea havaita, joten kannattaa hidastaa vauhtia, jotta välttyisi törmäyksiltä kovassa vauhdissa. Joskus reagointia ja väistöliikettä voidaan tarvita nopeastikin. Tarkkaile tietä ja tienvieruksia, mutta muista pitää katse eteenpäin.

Varaudu matkan keskeytymiseen

Autosta on hyvä löytyä lämmintä vaatetta, ruokaa ja juomaa siltä varalta, että matka jää kesken. Talviaikaan ei ole haitaksi, vaikka mukana olisi myös lumilapio ja hinausköysi. Myrskyn silmään joutuessa voi olla järkevää pysähtyä hetkeksi esimerkiksi taukopaikalle tai muulle tienlevikkeelle odottamaan myräkän laantumista. Pidä silloin ajovalot päällä, jotta ohiajavat havaitsevat sinut.

Jos joudut onnettomuuteen tai muuten pysähtymään vaaralliseen paikkaan, laita hätävilkut päälle. Mahdollisuuksien mukaan vie myös varoituskolmio tien reunaan varoittamaan muita. Muista oma turvallisuutesi, jos nouset autosta: käytä heijastinta, heijastinliiviä tai taskulamppua, jotta muut näkevät sinut.

  • Soita hätätilanteessa 112. Jos tiellä on sattunut onnettomuus, jossa on loukkaantunut ihmisiä ja tarvitaan kiireellistä apua, soita yleiseen hätänumeroon. Jos soitto tehdään 112 Suomi -sovelluksen kautta, hätäkeskus saa heti tiedon onnettomuuspaikan sijainnista, jolloin apu ehtii paikalle nopeammin.

  • Hätäpalvelu auttaa matkan keskeytyessä. LähiTapiolan vakuutusasiakkaat voivat akuuteissa tilanteissa ja matkan keskeydyttyä soittaa hätäpalveluun, joka palvelee vuorokauden ympäri numerossa 0800 0 4531. Hätäpalvelusta saa neuvoja ja esimerkiksi järjestettyä hinauksen tai auton noston takaisin tielle. Lue ohjeet tilanteeseen, jos matka on keskeytynyt.

  • Vakuutus on turvana vahingon varalle. Lakisääteisestä liikennevakuutuksesta korvataan liikenteessä sattuneita henkilövahinkoja ja syyttömälle osapuolelle tulleita omaisuusvahinkoja. Oman ajoneuvon vahinkoja korvataan vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta.

  • Myrskyssä voi tulla monenlaisia vahinkoja. Ajoneuvon kaskovakuutuksesta voidaan maksaa korvauksia esimerkiksi tilanteessa, jossa on kolaroinut oman ajoneuvon tai ajanut ulos tieltä. Kaskoon kuuluva luonnonilmiövakuutus tarjoaa turvaa myös esimerkiksi raesateen aiheuttamien vahinkojen varalle sekä tilanteisiin, joissa myrsky on kaatanut puun ajoneuvon päälle.

  • Mikäli ajoneuvosi tarvitsee korjausta, voit LähiTapiolan asiakkaana tehdä vahinkoilmoituksen sujuvasti verkossa. Ohjeita vahinkotilanteisiin ja lähimmän korjaamokumppanimme löydät verkkopalvelustamme.