Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous3.12.2021

LähiTapiolan pääekonomisti: Talouskasvu on hidastumassa, mutta investointinäkymät ovat yhä myönteiset

Ensi vuoden talouden kehitykseen liittyy epävarmuuksia, mutta todennäköisin kehitys on kasvun ja inflaation odotettu hidastuminen. LähiTapiolan pääekonomisti Jari Järvinen sanoi LähiTapiola Varainhoidon webinaarissa investointinäkymien olevan yrityksille yhä myönteisiä.Lue lisää sijoittamisesta

Yhä jylläävä koronavirus ja sen uusimmat variantit ovat levittäneet voimakasta huolta sijoittajissa viime viikkoina. Pelot uudesta taantumasta ovat kasvaneet ja erityisesti osakemarkkinoilla on nähty voimakkaita kurssilaskuja.

LähiTapiolan pääekonomisti, johtaja Jari Järvinen kuitenkin rauhoittelee pahimpia pelkoja. Ilmassa on toki useita kysymysmerkkejä liittyen ensi vuoden talouskehitykseen, mutta todennäköisesti nähdään vain hallittua ja odotettua kasvun sekä inflaation hidastumista. Järvinen kertoi talousnäkymistä LähiTapiola Varainhoidon webinaarissa 1. joulukuuta. Katso koko webinaari tallenne täältä (LT.fi).

- Kohtuullisen luottavaisin mielin olemme. Ensimmäinen ja todennäköisin talouden skenaario on, että talouskasvu hidastuu, mutta se hidastuu odotusten mukaisesti ja hidastuminen kuuluu asiaan voimakkaan elvytyksen jälkeen. Tähän vaihtoehtoon ei sisälly taantumaa, Järvinen sanoi.

Todennäköisyys reflaation mukaiselle kehitykselle on Järvisen mukaan 50 prosenttia. Toki vaihtoehto on myös, että kehitys kulkeekin epätoivotummin. Stagflaation eli hidastuvan kasvun, jopa taantuman ja kohonneiden hintapaineiden yhdistelmän todennäköisyys on 25 prosenttia. Toinen ongelmallinen vaihtoehto oli deflaatio eli kasvun ja inflaation selvä hidastuminen. Tämän vaihtoehdon todennäköisyydeksi Järvinen arvioi 25 prosenttia.

- Tähän skenaarioon toteutuminen voisi olla mahdollinen esimerkiksi niin, että energiahintojen nousun myötä kasvu hidastuisi, jota vielä keskuspankit pahentaisivat politiikkavirheillä. Tämä voisi johtaa kasvunäkymien heikkenemiseen.

Järvisen mukaan Suomen talous on säästynyt koronaiskulta kilpailijamaita lievemmin vaurioin, mutta toisaalta elpyminen on jäänyt kilpailijoita vaatimattomammaksi.

-Suomen talouden haasteet liittyvät teollisuuden rakennemuutokseen, talouden rakennemuutokseen, nihkeään tuottavuuskehitykseen ja ikääntyvään väestöön ja myös jossain määrin kilpailukykyyn edullisesta valuuttakurssissa huolimatta.

Yrityksille kuitenkin keskeinen kysymys on, uskaltaako tällaisessa kasvuympäristössä investoida. Järvisen mukaan, kyllä uskaltaa.

- Tällä hetkellä rahan hinta ei pitäisi olla ongelma, eikä myöskään saatavuudessa ole ongelmia. Kasvunäkymät ovat kohtuulliset. Jos reaalimielessä investoinnit ovat kannattavia, kyllä ne tässä rahatalouden ympäristössä ovat ihan järkeviä toteuttaa.

Katso, mitä pääekonomisti Järvinen kertoo vuoden 2021 markkinasta ja mihin sijoittajien on syytä varautua vuonna 2022.

UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"data":{"target":{"sys":{"id":"ccaca65b-8e5d-4824-8d7e-b22ae67b87f7","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[],"nodeType":"embedded-entry-block"}
reference entry: {"id":"c392e98f-60d1-56a4-881e-ca8bbdf36dd1","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=yGbb_mRu8Gk","altText":null,"contentful_id":"ccaca65b-8e5d-4824-8d7e-b22ae67b87f7","internalName":"0312 webinaari video järvinen","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}