Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus29.11.2021

Talvinen ajosää voi yllättää – muistatko talviajamisen perusasiat?

Arjen katsaus -kyselytutkimuksen mukaan autoilijoista valtaosa kertoo varaavansa huonolla ajosäällä enemmän aikaa matkantekoon ja hidastavansa ajonopeutta. Äkilliset talviset sään vaihtelut näkyvät liikenteessä ja vakuutusyhtiön vahinkotilastoissa. Monia huono ajokeli ei hetkauta, mikä lisää liikenteessä riskejä.Vertaile ja osta

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimuksen mukaan autoilevat suomalaiset reagoivat huonon ajokelin varoituksiin erityisesti varaamalla matkoihin enemmän aikaa (63 %) tai ajamalla varovaisemmin, kuten hidastamalla ajonopeutta (58 %). Vajaan kymmenesosan (9 %) ajotyyliä huono keli ei hetkauta. Yhtä moni (8 %) totesi, ettei juuri seuraa median sääjuttuja tai huonon ajokelin varoituksia.

- Kyselyn tulokset osoittavat sen, että valtaosa tiedostaa huonon sään ja moni pyrkii mukautumaan siihen autoillessaan. Liikennevahinkoja syntyy erityisesti talvisään taitekohdissa, jolloin monet tielläliikkujista eivät yleensä muuta riittävästi ajotapaansa kelin mukaan, kertoo LähiTapiolan liikenneturvallisuudesta ja autopalveluista vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

- Liikennevahinkoja sattuu usein paljon sellaisina päivinä, jolloin on satanut reilusti lunta tai on muuten vaikeat talviset ajokelit. Myös peräkkäisinä päivinä nollan tuntumassa sahaava lämpötila tai katkonainen lumisade voivat lisätä onnettomuuksien riskiä: kuljettajien kannattaa nyt varautua vaihtelevaan keliin.

Moni onnettomuus olisi vältettävissä - ruuhka-aikaan usein pimeää

Alaviirin mukaan ennakoinnin merkitys korostuu muuttuvassa talvisäässä ajamisessa ja moni onnettomuuksista olisi vältettävissä.

- Onnettomuuksien välttämiseksi tärkeää on, että talvisäällä lähdetään vain talvirenkailla liikenteeseen ja kiinnitetään erityistä huomiota tilannenopeuteen sekä turvaväleihin. Esimerkiksi risteyksiin saavuttaessa tai kaarteissa ajaessa on hyvä pitää maltillinen ajonopeus luisun välttämiseksi. Vaikealla säällä on myös hyvä välttää tarpeettomia ohituksia, koska niissä syntyy helposti vaaratilanteita.

Lumisella ja jäisellä tiellä jarrutusmatkat ovat pidemmät ja talviaikaan myös pimeys osuu suurempien liikennemäärien ruuhka-aikoihin. Lumen myötä syntyvät ajourat vaikuttavat ajamiseen ja vaikuttavat auton hallintaan. Kaasutus tai jarrutus voi tuoda yllättävän nelipyöräluisun.

- Turvallisen talviajon kannalta on tärkeää tuntea myös oman autonsa ominaisuudet. Esimerkiksi lukkiutumattomien ABS-jarrujen tarkoitus on estää pyörien lukkiutuminen jarruttaessa. Niillä paras pysähtyvyys saavutetaan kuitenkin vasta, kun jarrupoljin painetaan todella lujaa, lähes potkaisemalla, pohjaan asti. Onneksi hätäjarruavustimet korjaavat tilannetta useissa uudemmissa autoissa.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn toteutti Kantar TNS. Kyselyn haastattelut on kerätty Galllup Kanavalla 17.- 23. syyskuuta välisenä aikana. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1013 henkilöä, jotka olivat iältään 15-74 –vuotiaita. Viimeisen 12 kuukauden aikana oli autoillut 433 vastaajaa ja kysymys huonon ajokelin varoituksista oli osoitettu heille. Kyselyn virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.