Maa- ja metsätalous9.11.2021
Sopiiko yhteismetsä sinulle metsänomistamisen muodoksi?
– LähiTapiola Yhteismetsä sopii etenkin sellaiselle metsänomistajalle, joka ei osaa, ehdi tai halua hoitaa metsäänsä. Kun metsää ei hoida aktiivisesti, ei se tuota niin hyvin kuin ajallaan ja oikeilla toimenpiteillä hoidettu metsä. Arvioidemme mukaan Suomessa on heikosti tuottavaa metsää valtavasti, jopa yli kahdella miljoonalla hehtaarilla. Kun oman metsätilansa liittää yhteismetsään, liittyjän omat metsänhoitovelvollisuudet päättyvät, ja osakas saa vastaavasti vuosittaista yhteismetsän maksamaa ylijäämää eli tuottoa, kertoo metsätalouden johtava asiantuntija Marika Makkonen.
Kun kuolinpesä jaetaan, metsä pirstoutuu entistä pienempiin osiin eikä sen hoitaminen välttämättä ole enää taloudellisesti motivoivaa. Jos kuolinpesä muutetaan yhtymäksi, vaaditaan päätöksenteossa silloinkin yksimielisyyttä.
– Perikunnat voivat välttää riidat liittämällä omistamansa metsätilan yhteismetsään. Silloin metsäomaisuus säilyy yhtenä kokonaisuutena ja vain omistus jaetaan. Osuutensa voi myös myydä jälkikäteen pois ilman metsän pirstoutumista. Päätöksenteko on joustavaa, koska yhteismetsässä kaikki päätökset tehdään enemmistöpäätöksinä. Perikunnille ja kuolinpesille yhteismetsä onkin usein erittäin hyvä vaihtoehto.
– Yhteismetsä on monille yhteisöille hyvin yksinkertainen ja vaivaton metsäomistamisen muoto, koska kenenkään ei tarvitse olla vastuussa metsänhoidollisista toimenpiteistä ja voi luottaa siihen, että metsä on ammattilaisten käsissä, Makkonen toteaa.
– Metsä tasaa koko sijoitusportfolion riskiä ja toimii myös inflaatiosuojana, Makkonen kertoo.
LähiTapiola Yhteismetsän tuotto on pitkällä aikavälillä vähintään noin neljä prosenttia, mikä vastaa samaa tuottoa kuin keskimääräinen metsänomistaja saisi aktiivisella metsänhoidolla omalle metsälleen.
– Yhteismetsä sopii monenlaisille metsän omistajille. Jos harkitsee liittymistä, on tärkeää varmistaa huolellisesti se, että nimenomaan yhteismetsä on kussakin tilanteessa sopiva tapa omistaa metsää, Makkonen summaa.
1.
Etämetsänomistaja, jolla ei ole tunnesidettä metsäänsä eikä metsänhoidon osaamista2.
Perikunta tai kuolinpesä3.
Yhteisöt, kuten seurakunnat tai verotusyhtymät4.
Metsänomistamisesta kiinnostunut, joka haluaa kuitenkin välttää omistamisen tuomat vastuut ja velvollisuudet
Yhteismetsä on osuuskuntaa muistuttava metsäomistamisen muoto.
Kun oman metsätilan liittää yhteismetsään, metsänomistajan omat velvollisuudet ja vastuut päättyvät.
Yhteismetsään liittyneet osakkaat omistavat metsää osuuksiensa suhteessa.
Yhteismetsä huolehtii veroista ja jaettava ylijäämä on osakkaille verovapaata tuloa.
Yhteismetsän vuosittainen kokonaistuotto on pitkällä aikavälillä vähintään sama (4 %), kuin aktiivinen metsänomistaja saa keskimääräistä isommalle metsätilalleen tuottoa.
LähiTapiola Yhteismetsään liittyminen alkaa siitä, että selvitämme, sopiiko yhteismetsä sinulle metsäomistamisen muodoksi. Lue lisää ja jätä yhteydenottopyyntösi täällä:https://www.lahitapiola.fi/henkilo/edut/palvelumme-metsanomistajille/yhteismetsa