Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus6.7.2021

LähiTapiolan vahinkotilasto: polkupyöriä varastetaan eniten heinä-elokuun viikonloppuina

Polkupyörävarkauksien kuumin sesonki on käsillä. LähiTapiolan vahinkotilastojen perusteella polkupyöriä varastetaan eniten heinä-elokuun viikonloppuina. Pyörävarkauksien määrään vaikuttaa niiden kysyntä Suomen markkinoilla. Sähköpolkupyörien yleistyminen näkyy varkaustilastoissa uutena ilmiönä.

LähiTapiolan vahinkotilaston mukaan pyörävarkauksia tehdään eniten kesäaikaan. Suurimmat varkausmäärät ajoittuvat kesä-syyskuulle.

- Pyörävarkaussesonki käy viime vuosien vahinkotilastojemme mukaan heinäkuussa erityisen kuumana. Varkausmäärät ovat olleet viime vuosina selvässä kasvussa ja viime vuonna rikottiin aiemmat ennätykset pyörävarkauksien määrissä. Kesäaikaan polkupyörien kauppa käy kuumana ja tästä kaupasta varkaatkin haluavat osansa. Varkauksia tapahtuu viikonpäivistä eniten viikonloppuisin, jolloin pyöriä on luultavasti kaupungeissa kaikkein eniten liikkeellä ja monet niistä puutteellisesti lukittuna, sanoo asumisen turvallisuuden palveluiden projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

LähiTapiolan tietoon tulleiden pyörävarkauksien määrä kasvoi viime vuonna yli 10 % vuoteen 2019 verrattuna. Kaikkiaan LähiTapiola maksoi kotivakuutuksesta korvauksia pyörävarkauksista viime vuonna yli kahdella miljoonalla eurolla.

Sähköpyörävarkaudet kasvussa

Kaikista varkauksista sähköpolkupyörien osuus on vielä pieni, mutta niiden määrä on voimakkaassa kasvussa. Sähköpyörissä varkaita kiinnostavat paremmat ansaintamahdollisuudet. LähiTapiolaan ilmoitettujen varastettujen sähköpyörien arvo liikkuu tyypillisesti 1 500 eurossa.

- Huomionarvoista on, että tietojemme mukaan jopa kolmasosa sähköpyöristä varastetaan lukituista sisätiloista, kuten ulkovälinevarastoista ja autotalleista. Varmin ratkaisu on viedä kallis pyörä sisälle, aina kun se on mahdollista. Kerrostalossa painavaa sähköpyörää voi olla hankala kuljettaa asuntoon, mutta taloyhtiössä tulee panostaa polkupyörävarastojen kulunvalvontaan ja lukitukseen. Lisäksi polkupyörävarastoissa tulisi olla telineet, johon pyörät voidaan lukita rungosta kiinni, sanoo Määttänen.

Määttänen korostaa, että erityisesti kalliimpia polkupyöriä varastetaan myyntiin. Koska varastettuja polkupyöriä ostetaan, rikolliset tarjoavat niitä myytäväksi. Myös varastetun pyörän ostaja saattaa syyllistyä rikokseen ja menettää ostamansa polkupyörän vastikkeetta. Myyjältä tulee aina pyytää polkupyörän ostokuitti ja tarkistaa myyjän henkilöllisyys. Usein myyjän kiire, halpa hinta, rikkoutuneet lukot, avainten puute ja se, että samalla myyjällä on useita polkupyöriä myynnissä ja hän ei osaa kertoa polkupyörän ominaisuuksista, voi viitata epäselvyyksiin omistussuhteissa.

- Polkupyörävarkauksien määrä kasvoi koronavuonna, vaikka rajaliikenne oli erityisen vähäistä. Tämä viittaa siihen, että Suomessa varastetut pyörät myös myydään Suomessa. Itse en ole esimerkiksi havainnut suurta Jopojen määrää naapurimaissa, Määttänen toteaa.

Lue lisää: Sähköpyörien varkaudet nopeassa kasvussa – Pyöräbuumi tarttui viime vuonna myös voroihin

Näin voit varautua pyörän varkauteen:

  • Ostaessasi pyörän laita sen runkonumero ja mahdollisten irrotettavien osien tunnistetiedot talteen. Kirjaa ylös pyörän merkki, malli ja koko. Säilytä myös ostokuitti.

  • Ota pyörästä valokuvia. Kuvaa myös mahdolliset erityistuntomerkit, joista voi olla apua varkauden selvittelyssä.

  • Kiinnitä pyörä aina rungosta lukolla kiinteään esineeseen. Tässä toimii esimerkiksi U-lukko. Lisäksi voit käyttää pyörän kiinteää tai muuta lisälukkoa.

  • Säilytä arvokasta pyörää sisätiloissa, aina kun se on mahdollista.

  • Varo ostamasta varastettua pyörää. Tietoisesti varastettua tavaraa ostava voi syyllistyä jopa kätkemisrikokseen. Pyörän varkaustaustasta voi kieliä esimerkiksi poikkeuksellisen halpa hinta, ostokuittien puute tai myyjän kiire.

  • Pidä kotivakuutus voimassa ja varmista, että sen enimmäiskorvausmäärä on pyörällesi riittävä. Sähköpyörien vakuutuksiin vaikuttaa niiden luokittelu ajoneuvolaissa. Pyörät jaotellaan tehon, maksiminopeuden ja moottorin toimintatavan perusteella sähköavusteisiin ja moottorilla varustettuihin polkupyöriin – sekä mopoihin.

  • LähiTapiolan kotivakuutus kattaa sähköavusteisille ja moottorilla varustetuille polkupyörille tapahtuneita varkauksia. Jos pyörän teho ylittää 1 kW tai moottori jatkaa polkemisen avustusta yli 25 km/h nopeudessa, on kyse lain mukaan jo moposta. Tällainen pyörä ei kuulu kotivakuutukseen, mutta sille on mahdollista ottaa varkauksien suojaksi kaskovakuutus.

Jos pyöräsi varastetaan, tee aina rikosilmoitus poliisille. Hae sitten korvausta vakuutusyhtiöltäsi. LähiTapiolan kotivakuutusasiakkaat voivat tehdä vahinkoilmoituksen täällä.
Lähde: Poliisi, LähiTapiola