Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
FI
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
EtusivuUutishuoneAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmiaLähiTapiola-ryhmäYhtiöryhmätietoaYhtiötToiminnan tarkoitusLähiTapiola-ryhmän raportitKumppanuudet ja yhteistyöTöihin meilleLähiTapiola työnantajanaYrittäjänä LähiTapiolassaOpiskelijalleAvoimet työpaikatVastuullisuusVastuullisuus LähiTapiolassaYhteiskuntasuhteetKumppanuudet ja lahjoituksetHenkilöasiakkaatYritysasiakkaatMaatila-asiakkaatTietoa LähiTapiolasta
UutishuoneLähiTapiola-ryhmäTöihin meilleVastuullisuus
AjankohtaistaAjankohtaistaYhtiöt tiedottavatNäkökulmia
Turvallisuus6.7.2021LähiTapiolan vahinkotilasto: polkupyöriä varastetaan eniten heinä-elokuun viikonloppuinaPolkupyörävarkauksien kuumin sesonki on käsillä. LähiTapiolan vahinkotilastojen perusteella polkupyöriä varastetaan eniten heinä-elokuun viikonloppuina. Pyörävarkauksien määrään vaikuttaa niiden kysyntä Suomen markkinoilla. Sähköpolkupyörien yleistyminen näkyy varkaustilastoissa uutena ilmiönä.
LähiTapiolan vahinkotilaston mukaan pyörävarkauksia tehdään eniten kesäaikaan. Suurimmat varkausmäärät ajoittuvat kesä-syyskuulle. - Pyörävarkaussesonki käy viime vuosien vahinkotilastojemme mukaan heinäkuussa erityisen kuumana. Varkausmäärät ovat olleet viime vuosina selvässä kasvussa ja viime vuonna rikottiin aiemmat ennätykset pyörävarkauksien määrissä. Kesäaikaan polkupyörien kauppa käy kuumana ja tästä kaupasta varkaatkin haluavat osansa. Varkauksia tapahtuu viikonpäivistä eniten viikonloppuisin, jolloin pyöriä on luultavasti kaupungeissa kaikkein eniten liikkeellä ja monet niistä puutteellisesti lukittuna, sanoo asumisen turvallisuuden palveluiden projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.LähiTapiolan tietoon tulleiden pyörävarkauksien määrä kasvoi viime vuonna yli 10 % vuoteen 2019 verrattuna. Kaikkiaan LähiTapiola maksoi kotivakuutuksesta korvauksia pyörävarkauksista viime vuonna yli kahdella miljoonalla eurolla.Sähköpyörävarkaudet kasvussaKaikista varkauksista sähköpolkupyörien osuus on vielä pieni, mutta niiden määrä on voimakkaassa kasvussa. Sähköpyörissä varkaita kiinnostavat paremmat ansaintamahdollisuudet. LähiTapiolaan ilmoitettujen varastettujen sähköpyörien arvo liikkuu tyypillisesti 1 500 eurossa.- Huomionarvoista on, että tietojemme mukaan jopa kolmasosa sähköpyöristä varastetaan lukituista sisätiloista, kuten ulkovälinevarastoista ja autotalleista. Varmin ratkaisu on viedä kallis pyörä sisälle, aina kun se on mahdollista. Kerrostalossa painavaa sähköpyörää voi olla hankala kuljettaa asuntoon, mutta taloyhtiössä tulee panostaa polkupyörävarastojen kulunvalvontaan ja lukitukseen. Lisäksi polkupyörävarastoissa tulisi olla telineet, johon pyörät voidaan lukita rungosta kiinni, sanoo Määttänen.Määttänen korostaa, että erityisesti kalliimpia polkupyöriä varastetaan myyntiin. Koska varastettuja polkupyöriä ostetaan, rikolliset tarjoavat niitä myytäväksi. Myös varastetun pyörän ostaja saattaa syyllistyä rikokseen ja menettää ostamansa polkupyörän vastikkeetta. Myyjältä tulee aina pyytää polkupyörän ostokuitti ja tarkistaa myyjän henkilöllisyys. Usein myyjän kiire, halpa hinta, rikkoutuneet lukot, avainten puute ja se, että samalla myyjällä on useita polkupyöriä myynnissä ja hän ei osaa kertoa polkupyörän ominaisuuksista, voi viitata epäselvyyksiin omistussuhteissa.- Polkupyörävarkauksien määrä kasvoi koronavuonna, vaikka rajaliikenne oli erityisen vähäistä. Tämä viittaa siihen, että Suomessa varastetut pyörät myös myydään Suomessa. Itse en ole esimerkiksi havainnut suurta Jopojen määrää naapurimaissa, Määttänen toteaa.Lue lisää: Sähköpyörien varkaudet nopeassa kasvussa – Pyöräbuumi tarttui viime vuonna myös voroihinNäin voit varautua pyörän varkauteen:
  • Ostaessasi pyörän laita sen runkonumero ja mahdollisten irrotettavien osien tunnistetiedot talteen. Kirjaa ylös pyörän merkki, malli ja koko. Säilytä myös ostokuitti.
  • Ota pyörästä valokuvia. Kuvaa myös mahdolliset erityistuntomerkit, joista voi olla apua varkauden selvittelyssä.
  • Kiinnitä pyörä aina rungosta lukolla kiinteään esineeseen. Tässä toimii esimerkiksi U-lukko. Lisäksi voit käyttää pyörän kiinteää tai muuta lisälukkoa.
  • Säilytä arvokasta pyörää sisätiloissa, aina kun se on mahdollista.
  • Varo ostamasta varastettua pyörää. Tietoisesti varastettua tavaraa ostava voi syyllistyä jopa kätkemisrikokseen. Pyörän varkaustaustasta voi kieliä esimerkiksi poikkeuksellisen halpa hinta, ostokuittien puute tai myyjän kiire.
  • Pidä kotivakuutus voimassa ja varmista, että sen enimmäiskorvausmäärä on pyörällesi riittävä. Sähköpyörien vakuutuksiin vaikuttaa niiden luokittelu ajoneuvolaissa. Pyörät jaotellaan tehon, maksiminopeuden ja moottorin toimintatavan perusteella sähköavusteisiin ja moottorilla varustettuihin polkupyöriin – sekä mopoihin.
  • LähiTapiolan kotivakuutus kattaa sähköavusteisille ja moottorilla varustetuille polkupyörille tapahtuneita varkauksia. Jos pyörän teho ylittää 1 kW tai moottori jatkaa polkemisen avustusta yli 25 km/h nopeudessa, on kyse lain mukaan jo moposta. Tällainen pyörä ei kuulu kotivakuutukseen, mutta sille on mahdollista ottaa varkauksien suojaksi kaskovakuutus.
Jos pyöräsi varastetaan, tee aina rikosilmoitus poliisille. Hae sitten korvausta vakuutusyhtiöltäsi. LähiTapiolan kotivakuutusasiakkaat voivat tehdä vahinkoilmoituksen täällä.
Lähde: Poliisi, LähiTapiola
Ajankohtaista
Turvallisuus29.4.2025Kysely paljastaa, mitä suomalaiset oikeasti pelkäävät liikenteessä – ”Kyydissä istuvilla on velvollisuus puuttua”Päihtyneet kuskit, puhelimet, hirvet ja peurat sekä sähköpotkulaudat ovat suomalaisten yleisimpiä pelkoja liikenteessä, selviää LähiTapiolan teettämästä kyselystä. Vappuna on olennaista tiedostaa, että alkoholi lisää riskejä liikenteessä myös silloin, kun promillemäärät jäävät alle rattijuopumuksen rajan, sanoo LähiTapiolan johtaja Tapani Alaviiri.Työelämä24.4.2025Kysely: Palkitseminen toisi säästöjä kuntiin ja hyvinvointialueille, mutta sen kehittämiseen ei ole aikaa65 prosenttia kyselyyn vastanneista kuntien ja hyvinvointialueiden johtajista ja luottamushenkilöistä piti organisaationsa palkitsemiskäytäntöjä riittämättöminä. Yli 90 prosenttia vastaajista uskoi, että palkitsemisella voitaisiin lisätä tuottavuutta ja saavuttaa säästöjä. Esteenä on ajan ja taloudellisten resurssien puute.Ympäristö24.4.2025Ilmastoyhteisö vastaa pk-yritysten tarpeisiin viedä ilmastotyönsä vaikuttavammalle tasolleLähiTapiola on mahdollistanut lahjoituksillaan jo yli 500 pk-yritykselle maksuttoman osallistumisen Keskuskauppakamarin ilmasto-ohjelmaan. Suositun ilmasto-ohjelman jatkumoksi on nyt lanseerattu pk-yritysten Ilmastoyhteisö. Siihen voivat hakea yritykset, jotka ovat jo aloittaneet hiilijalanjäljen laskennan ja haluavat viedä ilmastotyönsä uudelle tasolle.
Katso lisää ajankohtaisia
UutishuoneAjankohtaistaLähiTapiolan vahinkotilasto: polkupyöriä varastetaan eniten heinä-elokuun viikonloppuinaHaluatko silti vaihtaa kielen?KylläEn