Ostitko mökin? Kokosimme keinoja palo-, vuoto- ja myrskyvahinkojen ehkäisyyn
Vapaa-ajanasuntojen kauppa on käynyt vilkkaana koronaepidemian poikkeusaikana. Kun suuntaa uudelle – tai ylipäätään talven jälkeen ensimmäistä kertaa – mökille, kannattaa käyttää muutama tovi varotoimiin. Kun tulipalojen, myrskyjen ja esimerkiksi vuotovahinkojen riskit on huomioitu, voi aikaa mökillä ja sieltä poissa ollessa viettää rauhallisemmin mielin. Kokosimme vinkkejä mökin käyttöönottoon keväällä.
Korona-aika on juurruttanut suomalaisia kotimaahan ja herättänyt monissa haaveen omasta tai uudesta mökistä. Tilastojen valossa vapaa-ajanasuntojen kauppa kävikin vilkkaana jo viime vuonna:
- Korona-aika on lisännyt kysyntää myös vanhoille mökeille. Kun sinne alkaa rakentaa pesäänsä, jossa viettää paitsi vapaa-aikaa, myös mahdollisesti tekee etätöitä, kannattaa varmistaa sähköjärjestelmän kantokyky ja mahdollisten sähkölaitteiden kunto. Mökkiä ei tule käyttää vanhojen kodinkoneiden loppusijoituspaikkana, koska niihin voi liittyä merkittäviä paloriskejä. Jos laite jo surisee tai pitää muuten erikoista ääntä, sen paikka on kierrätyksessä. Kannattaa myös alkuun tarkistaa, etteivät jyrsijät tai ruoste ole purreet mökin laitteisiin tai sähköjohtoihin, sanoo LähiTapiolan projektijohtaja, paloinsinööri Antti Määttänen.
Koronan virittämä pieni mökkibuumi on näkynyt LähiTapiolassa kasvaneena kysyntänä vapaa-ajanasuntojen vakuutuksille.
- Suurimmat mökeillä korvatut vahingot liittyvät tulipalojen ohella myrskyihin ja esimerkiksi putkirikkoihin. Rakenteissa piileviin riskeihin on toki järkevää varautua jo ostovaiheessa teettämällä esimerkiksi puolueeton kuntotarkastus. Edelliseltä omistajalta kannattaa kysellä myös esimerkiksi aiempien vesivahinkojen ja remonttien historiaa. Jos mökillä on tulisijoja, on myös hyvä selvittää, milloin nuohooja on ne viimeksi tarkistanut ja puhdistanut, jotta vältytään tulipaloilta lämmityksen ja saunomisen alkaessa, sanoo LähiTapiolan kehityspäällikkö Timo Ekholm.
Alla viisi asiaa, joihin uudella tai pitkään tyhjillään olleella mökillä kannattaa kiinnittää huomiota.
1. Tiedosta tulen riskit
Mökin laitteisiin, lämmitykseen ja ruoanlaittoon liittyviin paloriskeihin voi varautua palovaroittimilla ja alkusammutusvälineillä. Tarkista mökkeilykauden alussa, että kaikissa nukkumistiloissa ja poistumisreitillä on toimivat palovaroittimet, ja vaihda paristot tarvittaessa. Haja-asutusalueella sijaitsevalla mökillä alkusammutuksen merkitys korostuu, koska palotilanteessa palokunnalla voi kestää kymmeniä minuutteja ehtiä paikalle. Varaa käden ulottuville sammutuspeite ja esimerkiksi kuuden kilon käsisammutin.
Lain mukaan vapaa-ajanasuntojen tulisijat tulee nuohota kolmen vuoden välein, mutta jos takkaa tai esimerkiksi kiuasta lämmittää ympäri vuoden, on nuohooja hyvä tilata kerran vuodessa. Näin ehkäistään tulipesän ja hormien vioista ja noesta johtuvia paloja. Edeltävältä omistajalta kannattaa pyytää tuorein nuohoustodistus. Kuumalle tuhkalle kannattaa myös varata metallinen, kannellinen astia, johon tuhkat voi siirtää polton jälkeen.
2. Ennakoi myrskyn myllerrys
Myrskytuulia tai vähintäänkin napakoita puuskia esiintyy Suomessa ympäri vuoden. Mökkitontilla kannattaa katsoa tarkkaan ympärilleen: onko pihassa sellaisia puita, jotka voisivat kaatuessaan olla vaaraksi mökkeilijöille tai vaurioittaa esimerkiksi rakennuksia? Etenkin huonokuntoiset puut on hyvä kaataa.
Rajuilmoihin ja rankkasateisiin kannattaa varautua hyvän sään aikaan. Jos esimerkiksi katossa on vaurioita, ne kannattaa korjata, jottei sadevesi pääse sisään tai kova tuuli pahenna vaurioita. Vetäväthän rännit ja sadeverikourut, eihän kaivojen päällä ole roskia? Mökkitontilla kannattaa yleensäkin katsoa, että sade- ja sulamisvedet pääsevät virtaamaan poispäin rakennuksesta, esimerkiksi kallistusten tai ojien avulla. Jos mökillä on laituri ja siinä venepaikka, varmista kiinnitykset ennen myrskyä.
Puita kaataessa tai esimerkiksi katolle kiivetessä on tärkeää muistaa varovaisuus. Käytä turvavarusteita, kuten turvavaljaita, tai kutsu ammattilainen apuun. Jos hoidat kunnostustyöt itse, varmista ainakin, että joku on huutoetäisyydellä tai saat tarvittaessa soitettua apua.
3. Varaudu vuotoihin
Monet mökit ovat tänään varusteltuja, kuten kodit, joten vesivahinkoja voi ehkäistä kotoisin keinoin. Jos mökin arkea helpottaa astian- tai jopa pyykinpesukone, sen alle kannattaa laittaa turvakaukalo, jos tilassa ei ole lattiakaivoa tai vuotoa ei voi heti havaita. Tarkista liitännät, jotta ne eivät vuoda. Vuotovahinkojen ehkäisyyn on myös erilaisia kosteushälyttimiä, joista voi saada jopa ilmoituksen älypuhelimeen.
Suurimmat mökin vesivahingot liittyvät usein talvisaikaan sattuneisiin putkirikkoihin, jotka huomataan vasta keväällä. Pakkanen saattaa rikkoa putket tai pienikin vuoto tihuttaa pitkään, ennen kuin se havaitaan mökille saapuessa. Putkiston kunnon tarkistamisen lisäksi vesivahinkojen ehkäisemiseksi kannattaa miettiä, kuinka putkien jäätymistä voisi ehkäistä kylmään vuodenaikaan. Hyvä keino on aina sulkea rakennuksen pääsulku tai kytkeä käyttövesipumppu pois päältä, jos mökki jää tyhjilleen vähänkin pidemmäksi ajaksi.
4. Älä satuta itseäsi
Mökillä tehdään monia askareita ja ulkopuuhia, joissa voi sattua tapaturmia. LähiTapiolan
Tapaturmien varalle mökille on hyvä varata hoitotarvikkeita lääkekaappiin tai pitää ensiapulaukkua mukana. Lataa myös puhelimeen jo ennen mökkeilykauden alkua
5. Tee tuttavuutta naapureihin
Loitolla kotoa ja taajamasta lähin apu löytyy luonnonhelmassakin usein naapurista. Mökkinaapureihin kannattaa tutustua, koska he voivat olla tärkeä apua esimerkiksi myrskyn, tulipalon tai sähkökatkon sattuessa. Naapurin kanssa voi myös esimerkiksi sopia, että pidetään toisen pihaa ja mökkitietä silmällä murtovarkaiden varalta, tai käydään tekemässä ensitarkastus keväällä, ennen kuin toinen ehtii paikalle.
Mökkivieraita varten kannattaa myös harkita makuupaikkojen hankkimista. On parempi, että illanvietosta vieraat jäävät yöksi mökille, kuin lähtevät esimerkiksi kesäyön innoittamina ajamaan maistissa kotiin.
Kotivakuutuksella voi vakuuttaa myös vapaa-ajanasunnon. Mökin vakuutus kattaa itse rakennuksen ja sen irtaimiston lisäksi esimerkiksi tontilla olevat enintään 15 neliön piharakennukset ja soutuveneen moottoreineen. Halutessaan vakuutusturvaa voi laajentaa. LähiTapiolan perustason mökkivakuutuksesta korvataan esimerkiksi myrskyn, tulipalon ja murtovarkaiden aiheuttamia vahinkoja ja laajasta vakuutuksesta lisäksi kodinkoneiden ja talotekniikan rikkoutumisvahinkoja.
Jos teet uudella mökillä remonttia tai parannat varustelutasoa, kannattaa varmistaa, että vakuutusturva edelleen riittää tai päivittää sitä tarvittaessa.
Voit tutustua LähiTapiolan mökkivakuutuksiin täällä. Mökillä sattuvia tapaturmia ja muita henkilövahinkoja korvataan esimerkiksi sairauskulu- ja tapaturmavakuutuksista.
Voit tutustua henkilövakuutuksiimme täällä. Jos mökillä sattuu vahinko, voit LähiTapiolan asiakkaana tehdä vahinkoilmoituksen sujuvasti verkossa. Tarvittaessa tavoitat meidät myös puhelimitse.
Tarkempia ohjeita toimintaan vahinkotilanteessa voit lukea täältä.