Kuusi kysymystä Varainhoidon uudelle toimitusjohtajalle – ”Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa säästämään vaikka pienilläkin summilla”
Pitkäjänteinen ja pihi. Näin kuvaa viime vuoden joulukuussa LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtajana aloittanut Samu Anttila itseään säästäjänä. Lue, mihin Samu tarvitsee maalia ja vasaraa.
LähiTapiolan mainoksessa mies soittaa flyygelillä Chopinia. Hän sanoo: ”Ehkä se on ollut kaikessa elämässä, että haluan asettaa itselleni haasteita ja haluan saavuttaa ne. Tuossa pianon soitossa on vähän sama, että jos haluan sitä oikein kunnolla soittaa, haluan opetella vaikeampia kappaleita.”
Mies flyygelin ääressä on LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja
Samu Anttila
. Viime vuoden joulukuussa toimitusjohtajana aloittanutta Anttilaa voi syytäkin kutsua pitkien projektien mieheksi. Intohimoisena pianonsoittajana hän voi hioa vaikeaa kappaletta kuukausia jopa vuosia, samaa pitkäjänteisyyttä Anttila harjoittaa myös omassa säästämisessä ja pitkä projekti on edessä myös LähiTapiola Varainhoidossa.
Vaikka LähiTapiola Varainhoito on kohtalaisen kokoinen yli 11 miljardin euron hallinnoitavilla pääomilla mitattuna, suomalaisten säästäjien keskuudessa se ei ole vielä kovin tunnettu. Samu Anttilan johdolla LähiTapiola Varainhoito uudistaa säästämisen ja sijoittamiseen palveluitaan asiakkailleen. Asiakkaille tarjottavien palveluiden kattaus laajenee tämän vuoden aikana muun muassa viime syksynä julkistetun rahastoyhtiö Seligson & Co:n yrityskaupan ansiosta. Päälle tulee selviytyminen varainhoitoalan kovenevassa kilpailussa, asiakkaiden muuttuvissa odotuksissa ja kasvavissa sääntelyhaasteissa.
Säästäminen, varainhoito, tulevaisuus – näin Samu Anttila vastaa kuuteen kysymykseen
LähiTapiola tunnetaan vakuutusyhtiönä, miksi LähiTapiola olisi säästäjälle kumppani?
- Vakuutusyhtiöillä on aina ollut ja on rahaa. Tämä johtuu siitä, että ihmiset maksavat vakuutusmaksuja, jotta he joskus saavat korvauksia vahingon sattuessa. Vakuutusyhtiön pitää ennen vahingon sattumista sijoittaa saadut vakuutusmaksut fiksusti. Sijoittamista vakuutusyhtiö on siis tehnyt niin kauan kuin se on ollut olemassa. Ihmisten vakuutusmaksuja on sijoitettu konservatiivisesti ja harkiten ja pitkäjänteisesti, jotta sijoitukset tuottavat ja ihmisille on mahdollista maksaa korvauksia vahinkojen sattuessa. Varainhoidossa ihmisemme tekevät töitä sekä asiakkaidemme salkkujen eteen että vakuutusyhtiöidemme salkkujen eteen, joka tarkoittaa, että sijoitamme asiakkaidemme varoja kuten omiamme. Asiakkaamme pääsevät kanssamme käsiksi suuren sijoittajan etuihin, joka näkyy tarjoamiemme vaihtoehtojen laajuudessa ja kilpailukykyisissä kustannuksissa.
-Näkisin, että pystymme elämänturvayhtiönä tarjoamaan asiakkaillemme kokonaisvaltaista varautumista, joka tarkoittaa vakuuttamista suurten yllätysten varalle ja samaan aikaan pitkäjänteistä säästämistä paremman tulevaisuuden mahdollistamiseksi. Säästäminen ja sijoittaminen tuovat taloudellista turvaa, mutta auttavat myös toteuttamaan omia unelmia.
Millainen säästäjä olet itse, Samu Anttila?
-Pihi ja pitkäjänteinen. Katson tarkkaan mihin rahani laitan. Lähtökohtaisesti pidän rahani pitkään sijoituskohteissa. Minulla ei ole tarvetta nostaa pääomia pois. En myöskään ole sellainen, että joka päivä seuraisin sijoitusteni tuoton kehitystä. Enemminkin olen pitkäjänteisellä horisontilla liikkeellä.
-Tykkään sijoittaa myös asuntoihin. Näin työ ja harrastus menevät hieman sekaisin. Isäni oli aikanaan niin pitkäkatseinen, että opetti minulle kädentaitoja. Näin pystyn remontoimaan asuntoja itse. Se on välillä hyvää vastapainoa, kun voi tehdä käsillä töitä. Nyt vain työt vievät mennessään niin, että aikaa ei oikein riitä isoihin projekteihin. Mutta toki maalaukset ja sen tyyppiset korjaukset onnistuvat.
Pitääkö säästämisen olla aina tavoitteellista?
-Se on persoonasta kiinni. Jos et ole luonnostasi tavoitteellinen, ei se tule sinulle sijoittamisessakaan. Mutta sitten kun lähdet säästämään johonkin, aina kannattaa vertailla. Sitten voi ajan oloon miettiä, että kun on valinnut ja säästänyt yhteen kohteeseen, voi toisessa hetkessä aloittaa säästämään toiseen. Sillä tavoin alkaa muodostua oma salkku.
-Suuri osa suomalaisista on aika konservatiivisia sijoittajina. Ei kannata laittaa kaikkia munia yhteen koriin. Hajautuksesta, myös ajallisesti, on pidettävä huolta, vaikka toki siinä luopuu nopeista pikavoitoista. Mutta näin kestät varmemmin kaikki markkinoiden heilunnat. Korostaisin kuitenkin, että säästäminen kannattaa aina ja koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Kannattaa aloittaa vaikka pienemmillä kuukausittaisilla säästöerillä.
Millaisia muutoksia näet varainhoitoalalla tapahtuvan tulevaisuudessa?
- Kilpailu alalla kiristyy. Toinen iso paine alalla tulee olemaan kiristyvä sääntely. Sääntelyyn liittyvät velvoitteet kasvavat koko ajan. Se tarkoittaa, että varmasti pienempien yhtiöiden on yhä vaikeampi vastata kaikkiin asetettuihin vaatimuksiin. On mahdollista, että alalla nähdään yritysten yhdistymisiä lisää, kuten on jo nähty.
-Toki digitalisaatio aiheuttaa alalle muutoksia. Nyt kysytään jo, pystyykö tulevaisuudessa tekoäly hoitamaan salkunhoitoa. Tällä hetkellä kehitys ei ole vielä niin pitkällä. Jos puhutaan digitaalisuudesta, meidän on pystyttävä tuottamaan asiakkaalle helppoja ja ymmärrettäviä palveluita digitaalisessa muodossa. Myös läpinäkyvyys kasvaa koko ajan ja sitähän myös sääntelyn kiristyminen ajaa takaa. Ehkä ala on hieman sortunut siihen, että puhutaan kryptistä kieltä.
-Asiakkaat odottavat varainhoitajaltaan yhä enemmän vaikuttavaa vastuullisuutta, joka on meille vastuullisen sijoittamisen pioneerina yhä kasvava kilpailuetu, mutta tämä vaatii jatkuvaa työtä.
Entä millaisia muutoksia näet LähiTapiola Varainhoidossa tapahtuvan?
-Varainhoidossa näen muutoksia etenkin toimintamallin kautta. Meillä on LähiTapiola-ryhmässä useita varainhoitoyhtiöitä, joista uusimpana Seligson & Co Rahastoyhtiö. Vaikka Seligson & Co:n nimi ja toiminta tulee pysymään erillisenä, niin jatkossa ryhmitymme yhä tiiviimmäksi asiakkaidemme varojen hoitajaksi. Tämä tarkoittaa varmasti sitä, että sisäisiä yhtiörakenteitamme hieman muutetaan, jotta pystymme toimimaan entistä tehokkaammin ja tuottamaan entistä parempia palveluita asiakkaillemme ja erityisesti näyttäydymme suurelle yleisölle yhtenäisenä kokonaisuutena. LähiTapiola-ryhmä on asettanut säästämisen ja sijoittamisen yhdeksi keskeiseksi strategiseksi fokusalueeksi. Meillä on tavoite kasvaa auttamalla yhä useampia asiakkaitamme varautumaan säästämällä ja vaurastumaan.
-Kyllä nykytilanteessa tehokkuus ja hintakilpailu ovat sellaisia, että odotetut tuotot tulevaisuudessa ovat melko alhaisia ja kuluilla on entistä isompi merkitys, jolloin meidän on pystyttävä vastaamaan myös tähän huutoon.
Mitä LähiTapiolan Varainhoito on viiden vuoden päästä?
-Kyllä näkisin, että LähiTapiolan Varainhoito on yksi Suomen merkittävimmistä varainhoitajista, joka tarjoaa laadukkaita ja hyviä varainhoitopalveluita asiakkaillemme. Meidän tunnettuus tällä hetkellä on vielä liian alhainen suuren yleisön keskuudessa. Teemme töitä sen eteen, että meidät tunnistettaisiin merkittäväksi ja luotettavaksi tekijäksi Suomen markkinalla.