Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus12.2.2021

Menossa vuokramökille? Nämä asiat tarkistamalla voit vähentää palovaaraa

Koronaepidemia on lisännyt vuokramökkien kysyntää, koska niissä voi majoittua omissa oloissa. Talviloman vietto sujuu turvallisemmin, kun sekä mökin vuokranantaja että matkailija kiinnittävät huomiota paloturvallisuuteen. Kokosimme neuvot, kuinka molemmat voivat ehkäistä vaaratilanteita.Tutustu ja osta

Korona-ajan poikkeusoloissa moni lomailija haluaa välttää ihmismassoja ja hakee ulkoilumahdollisuuksia. Vuokramökkien kysyntä kasvoi voimakkaasti jo viime kesänä, ja talvilomien alla monista kotimaan lomakohteista on kuulunut tietoja vauhdilla täyttyvistä varauskirjoista. Jotta lomailu olisi mahdollisimman turvallista, kannattaa majapaikassa ehkäistä myös paloriskit.

- Vuokramökkien paloturvallisuus on ollut otsikoissa viime vuosina, ja siihen on hyvä syy. Ennalta varautumalla voidaan ehkäistä tulipaloja, ja se on tietysti niin matkailijoiden kuin kiinteistön omistajien etu. Tärkeintä on turvata ihmishenget, mutta samoilla toimilla voimme suojata myös omaisuutta, sanoo korvauspäällikkö Jussi Korpelainen LähiTapiolasta.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) suositti Levin kevään 2019 mökkipalon jälkeen parannuksia vuokramökkien paloturvallisuuteen. Otkesin mukaan mökin tai loma-asunnon vuokranantajan tulee huolehtia siitä, että majoittujilla on riittävät tiedot turvalliseen asumiseen ja toimintaan onnettomuustilanteissa. Vuokrakohteesta tulee löytyä muun muassa riittävästi toimivia palovaroittimia, käsisammutin ja sammutuspeite. Myös jonkinlainen varapoistumismahdollisuus nukkumistiloista on oltava selvillä.

- Omistajan velvollisuus on huolehtia siitä, että laitteet toimivat ja vuokralaiset saavat riittävät ohjeistukset. Mökin vuokranneen kannattaa kuitenkin vuokrakohteeseen saavuttuaan perehtyä turvallisuusseikkoihin. Loman voi aloittaa esimerkiksi tupatarkastuksella: katso, mistä mökin alkusammutusvälineet ja varapoistumistiet löytyvät ja toimivathan palovaroittimet, sanoo Korpelainen.

- Tulipalon syttyessä pitää pystyä toimimaan nopeasti, mutta vieraassa mökissä se ei välttämättä ole niin helppoa. Vuokranantaja voi lisätä majoittujien turvallisuutta esimerkiksi kytkemällä palovaroittimet sarjaan, jolloin yhdenkin varoittimen savuhavainto herättää yöllä koko talon. Myös vuosittainen tulisijojen nuohous ehkäisee nokipaloja ja muita paloriskejä, sanoo projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on laatinut turvallisuusohjeet sekä tarkistuslistan omaa mökkiään tai asuntoaan lyhytaikaisesti vuokraaville. Poimimme keskeisiä paloturvallisuusohjeita alle.

Mökin vuokranantaja, tarkista ainakin nämä:

 1. 1.

  Hanki palovaroitin joka nukkumistilaan ja poistumisreiteille

 2. 2.

  Varmista, että sähkö- ja kaasulaitteet ovat ehjiä ja turvallisia käyttää

 3. 3.

  Hanki sammutuspeite ja käsisammutin ja sijoita ne näkyville

 4. 4.

  Varmista, että poistumisreitit hätätilanteessa toimivat – avautuvathan myös ikkunat tarvittaessa nopeasti?

 5. 5.

  Anna majoittujille ohjeet saunan, tulisijan ja esimerkiksi tuuletuskaapin käyttöön

 6. 6.

  Kokoa tärkeimmät turvallisuustiedot esimerkiksi ulko-oven lähelle: mistä saa tarvittaessa apua ja mikä on mökin tarkka sijainti.

 7. 7.

  Kerro jo vuokrailmoituksessa ja mahdollisesti majoittujien saapuessa, miten mökin turvallisuudesta on huolehdittu

Mökin käyttäjä, tutustu vuokratessasi näihin:

 1. 1.

  Selvitä jo majapaikkaa valitessa, mitä tietoa kohteen turvallisuusasioista on saatavilla

 2. 2.

  Saavuttuasi perille tarkista, että mökissä on riittävästi toimivia palovaroittimia ja alkusammutusvälineet. Palovaroittimen toimivuuden voit testata painamalla testinappia. Lisää palovaroittimen toiminnasta voit lukea täällä.

 3. 3.

  Tutustu pelastusohjeisiin ja varapoistumisreitteihin. Varmista, että kaikki mukanaolijat tietävät, kuinka toimia tulipalotilanteessa.

 4. 4.

  Noudata vuokranantajan antamia käyttö- ja turvallisuusohjeita. Jos sinulla on kysymyksiä tai huomaat puutteita, ole häneen tai vuokrausyritykseen yhteydessä.

 5. 5.

  Selvitä mökin tarkka sijainti. Haja-asutusalueella apu voi tulla kaukaa, joten hätätilanteessa tarkat osoitetiedot voivat nopeuttaa avunsaantia. Jos hälytät apua 112 Suomi -sovelluksen kautta, hätäkeskus saa automaattisesti mökin koordinaatit.

Lähteenä: SPEK

Kenen vakuutus korvaa vahinkoja vuokramökillä?

 • Mökin omistajan kotivakuutus on voimassa silloinkin, kun mökki on vuokrattuna ulkopuoliselle. Kaikkia vuokralaisen aiheuttamia vahinkoja kotivakuutus ei kuitenkaan korvaa, joten riittävän laajan vakuutusturvan varmistamiseksi on hyvä ottaa lisäksi huoneistoturvavakuutus, etenkin jos mökkiä vuokrataan säännöllisesti.

 • Vuokralaisen kotivakuutus korvaa hänen omalle, matkassa olevalle omaisuudelleen sattuneita vahinkoja, kuten varkauksia. Kotivakuutukseen kuuluvassa vastuuvakuutuksessa voi myös olla turva vuokrakohteen rakenteille aiheutettujen äkillisten vahinkojen varalle.

 • Oman vakuutusturvan laajuus kannattaa aina tarvittaessa tarkistaa, koska eri vakuutusten ja vakuutusyhtiöiden ehdoissa on eroja.