Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus13.7.2020

Joka kolmas tarkastuttaa palosammuttimen liian harvoin – ”Sammutin ei pelasta, jos se ei toimi hätätilanteessa”

Lukuisissa suomalaiskodeissa on käsisammutin, jota ei ole tarkastettu yli kahteen vuoteen, selviää LähiTapiolan kyselystä. Sammuttimen toimivuus on tärkeää palon uhatessa, koska sillä voidaan sammuttaa palon alkuja niin kotona, mökillä kuin esimerkiksi veneessä.Tutustu ja osta

Monen kodin turvaksi on hankittu ainakin yksi käsisammutin, mutta sen kunnosta ei ole varmuutta. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan joka kolmas suomalainen ei ole tarkastuttanut kotitalouteen hankittua sammutinta vähintään kahteen vuoteen. Se on harvemmin kuin pelastusalan ammattilaiset suosittelevat.

Kyselyn vastaajista hieman yli puolet kertoo tarkastuttaneensa kotitalouden sammuttimen kuluneen kahden vuoden aikana. 36 prosentilla vastaajista tarkastuksesta on kuitenkin tätä pidempi aika – tai sammutinta ei ole tarkastettu koskaan. Pieni osuus vastaajista kertoo, etteivät he tienneet, että palosammutin ylipäätään on syytä määräajoin tarkastuttaa.

Suomessa kotitaloihin ja asuntoihin ei ole pakollista hankkia palosammutinta, mutta se on hyvä ja edullinen tapa edistää paloturvallisuutta. Pakollisia sammuttimet ovat esimerkiksi monissa veneissä. Viranomaisten määräämien sammutinten tarkastusväliä ja huoltoa ohjaa sisäministeriön asetus. Omatoimisesti kotitalouteen hankituille sammuttimille se on hyvä ohjenuora.

Huolto aina käytön jälkeen – veneessä vuosittain

Palosammutin tulee tarkastuttaa aina, jos sitä on vähänkään käytetty. Tarkastus on hyvä tehdä vuoden välein, jos sammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle. Kodin sisätiloissa pidettäville käsisammuttimille riittää kahden vuoden välein tehty tarkastus, jonka tekee valtuutettu sammutintarkastaja, kertoo LähiTapiolan turvallisuuspäällikkö Sami Sallinen.

- Erityisesti, jos sammutin on ollut talven kylmässä kesämökissä tai ajoneuvossa, on se syytä tarkastuttaa ammattilaisella. Lämpötilan vaihtelun vuoksi sammutin on saattanut menettää painetta, mikä vaikuttaa ratkaisevasti sen toimintakykyyn. Myös veneissä tarkastus tulee tehdä vuosittain kosteuden takia, sanoo Sallinen.

Tarkastuksessa sammutinliike katsoo sammuttimen toimintakunnon, ja tarvittaessa se huolletaan tai vaihdetaan uuteen. Säännöllisillä tarkastuksilla pyritään havaitsemaan ennalta mahdolliset viat, jotta sammutin todella toimisi tarvittaessa. Oman sammuttimen seuraavan tarkastusajan näkee sen kylkeen liimatusta tarrasta.

Lain mukaan käsisammutin pitää olla veneessä, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori. Matkailuautoissa ja -vaunuissa sammuttimelle ei ole nykyisin lakisääteistä pakkoa, mutta vakuutusyhtiöiden suojeluehtojen mukaan sammutin tulee löytyä.

- Velvoite on maalaisjärjellä hyvin perusteltu, koska matkailuajoneuvoilla liikutaan usein alueilla, joihin pelastusviranomaisten saapuminen saattaa kestää normaalia pidempään. Myös monet leirintäalueet edellyttävät, että matkailuajoneuvoissa on toimiva sammutin, sanoo Sallinen.

Arjen katsaus -kyselyn mukaan lähes joka toisesta kotitaloudesta löytyy yksi tai useampia palosammuttimia. Maaseudun haja-asutusalueilla ne ovat kyselyn mukaan yleisempiä kuin pääkaupunkiseudulla.

Harjoitus auttaa hätätilanteessa

Jos käsisammutin ei ole ennalta tuttu väline, sen käyttöön kannattaa perehtyä. Käsisammutin toimii kerrallaan noin 5–20 sekuntia, jolloin sammutteen oikein suuntaaminen on tärkeää. Sallinen kannustaa harjoittelemaan sammuttimen käyttöä, mikäli siihen tarjoutuu mahdollisuus.

- Käsisammuttimen käyttö ei ole monimutkaista, mutta kynnys siihen tarttumiseen voi olla korkea, jos alkusammutusvälineistä ei ole aiempaa kokemusta. Hätätilanteessa voi tarvittaessa katsoa ohjeet sammuttimen kyljestä. Vaaratilanteessa korostuu se, että sammutin todella toimii, koska vain silloin se voi auttaa tukahduttamaan palon ja pelastaa jopa henkiä.

Paloturvallisuuden edistämiseksi ja vahinkojen ennaltaehkäisemiseksi LähiTapiolan alueyhtiöt tukevat vuosittain tuhansien käsisammuttimien tarkastuksia. Avoimia tarkastustapahtumia järjestetään kymmenillä paikkakunnilla ympäri Suomen. Tänä koronaepidemian poikkeusvuonna tarkastuksia on mahdollistettu myös esimerkiksi jakamalla asiakkaille etukuponkeja tai lähettämällä tarkastukseen oikeuttava viesti.

LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 27.3.–2.4.2020 välisenä aikana kaikkiaan 1196 suomalaista. Heistä noin 600 kertoi kotitaloudesta löytyvän vähintään yhden palosammuttimen. Kyselyyn vastanneet edustavat manner-Suomen 15–74-vuotiasta väestöä. Kyselyn toteutti Kantar TNS ja sen virhemarginaali on noin +/- 2,9 prosenttiyksikköä.

 • Jos palon syttyminen huomataan heti, sitä voi yrittää sammuttaa. Alkusammutusvälineitä ovat esimerkiksi käsisammuttimet, sammutuspeitteet ja pikapalopostit. Sammuta palon alku, jos voit, mutta älä vaaranna turvallisuuttasi.

 • Alkusammutusvälineitä kannattaa sijoittaa näkyviin paikkoihin, josta ne tarvittaessa saa helposti käyttöön. Toimiva palovaroitin auttaa havaitsemaan palon ja antaa aikaa toimia.

 • Käsisammuttimia on erityyppisiä. Ne voidaan sammutteen mukaan jakaa jauhesammuttimiin, hiilidioksidisammuttimiin ja nestesammuttimiin. Jauhesammuttimet ovat yleisimpiä.

 • Pyri tarkistamaan ennalta, mihin paloihin sammutin soveltuu, ja tutustu sen kyljessä olevaan käyttöohjeeseen. Sammuttaessa toimi näin:

 1. 1.

  Suuntaa suutin palokohteeseen. Tarkoitus on kohdistaa suihku liekkien alaosaan.

 2. 2.

  Laukaise sammutin venttiilin kahvasta

 3. 3.

  Levitä sammutinainetta tasaisesti paloon hieman heiluttavalla liikkeellä

 4. 4.

  Älä tyhjennä sammutinta kerralla, vaan seuraa palon sammumista

 • Tarvittaessa soita 112 ja pyydä palokunta paikalle varmistamaan, että tuli on kunnolla sammunut eikä uudelleensyttymisen vaaraa ole.

Lähde: Pelastustoimi, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, Kodin turvaopas -sivusto

Katso tästä videolta elämänturvaajamme Esan käytännön neuvot käsisammuttimen käyttöön.