Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Terveys8.7.2020

Reissuun lemmikin kanssa? Vältä nämä kevään ja kesän vaarat mökillä ja luonnonhelmassa

Lämpö, vesi ja hyönteisten puremat voivat aiheuttaa harmeja lemmikeille siinä missä ihmisille. Eläinlääkäri suosittelee myös varomaan, ettei lemmikki pääsee nielemään grilliruokien tähteitä.Tutustu eläinvakuutukseen

Perheen nelijalkainen jäsen lähtee usein mukaan kesäreissulle, oli suuntana sitten mökki tai muu lomakohde. Kesän ja ulkoilun riemujen ohella matkailuun liittyy lemmikeillä myös riskejä. Kokosimme eläinlääkärin kanssa listan koiran ja kissan kesäisistä vaaranpaikoista sekä vinkkejä, kuinka toimia, jos vahinko sattuu.

1) Vältä lämpöhalvaus autossa ja leikeissä

Jo ennen reissuun lähtöä on tärkeää muistaa, ettei lemmikkiä koskaan saa jättää yksin kuumaan autoon. Suljetussa tilassa lämpötila voi kohota nopeastikin, jolloin eläimelle voi tulla lämpöhalvaus.

Koiralle lämpöhalvaus voi iskeä myös vauhdikkaissa ulkoleikeissä. Helteellä kannattaakin välttää turhaa rehkimistä, ajoittaa ulkoilu esimerkiksi aamun tai illan viileyteen ja varata lemmikille pihalta varjopaikka. Juomavettä pitää aina olla saatavilla.

- Jos lemmikki on vaisu, sen suun limakalvot ovat tavallista punakammat eikä läähätyksestä tule loppua, voi viilennystä tarjoa ensihätään esimerkiksi kylmillä pyyhkeillä tai kastelemalla viileällä vedellä. Jos yleisvointi ei parane, kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin, kertoo eläinlääkäri Eva Kaisti LähiTapiolan LemmikkiHelppi-etäeläinlääkäripalvelusta.

2) Grilliherkut vaaraksi vatsassa

Koiralle ja kissalle vaarallisia herkkuja ovat monet kovat ja terävät ruoantähteet, kuten kanan luut, isot kalanruodot ja maissintähkät, koska ne voivat aiheuttaa suolitukoksen tai puhkaista suolen. Myös hyvälle tuoksuvat varrastikut ja alumiinifoliot kannattaa piilottaa visusti koiralta syönnin jälkeen.

Jos koira on syönyt teräviä luita, voi sille antaa ensiapuna syötäväksi tankoparsaa purkista. Parsan kuidut voivat kietoutua terävän esineen ympärille ja näin auttaa sitä tulemaan ulos. Myös pieni annos parafiiniöljyä voi liukastaa esineen matkaa. Vierasesineiden kohdalla on hyvä aina konsultoida eläinlääkäriä.

3) Ampiaisten ja muiden hyönteisten pistot

Pörheä turkki suojaa lemmikkejä yleensä hyönteisten puremilta, mutta toisinaan hyönteiset voivat iskeä arkaan paikkaan. Esimerkiksi mäkäräisten pistot voivat myös aiheuttaa kutinaa, ja pörrääjät yleensä tehdä lemmikin levottomaksi.

- Ampiaisten ja mehiläisten pistot ovat yleensä vaarattomia, mutta toisinaan ne voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Suun alueelle osuessaan ne voivat myös saada hengitystiet turpoamaan. Tällöin ensihoitona voidaan harkita kyytablettia. Tarkista myös, ettei hyönteisen pistin jää kiinni lemmikkiin, sanoo Kaisti.

4) Varo punkkeja pusikoissa

Luonnossa liikkuessa puutiaiset eli punkit voivat tarrata niin lemmikkeihin kuin niiden omistajiin. Mökkeillessä ulkolemmikille kannattaa tehdä punkkitarkastus vaikka joka päivä. Kiinnikäynyt punkki on hyvä irrottaa mahdollisimman nopeasti, ettei se pääse levittämään tauteja, kuten borrelioosia koiralle.

Punkin irrottamiseen voi käyttää esimerkiksi punkkipihtejä tai -lassoa. Tärkeää olisi saada punkki heti irti kokonaisena. Irrotuksen jälkeen puremakohtaa kannattaa desinfioida säännöllisesti ja seurata tilannetta.

5) Turvotus kielii kyyn puremasta

Utelias lemmikki ei välttämättä osaa pelätä kyytä, jolloin käärme voi iskeä hampaansa tassuun tai kuonoon. Puremakohtaan voi jäädä kaksi pistomaista hampaanjälkeä, mutta ne eivät välttämättä näy, koska usein puremakohta turpoaa paljon.

Eläinlääkäri Kaisti kehottaa hakeutumaan eläinlääkäriin, jos lemmikki menee nopeasti vaisuksi ja sillä on voimakasta paikallista turvotusta ja kipua. Tällöin lemmikki kannattaa pitää mahdollisimman liikkumattomana matkan ajan, kunnes klinikalla saadaan aloitettua hoitotoimet.

- Kyytabletin käytöstä on ristiriitaista tutkimustietoa. Siksi suosittelisin sitä ensihoidoksi vain tilanteessa, jossa puremasta syntynyt turvotus alkaa haitata hengitystä ja matka eläinlääkäriin on pitkä.

6) Suojaa lemmikki sinilevältä

Useat koirat nauttivat uimisesta, ja se myös vilvoittaa mukavasti kuumana kesäpäivänä. Lemmikkiä ei kuitenkaan saa päästää pulikoimaan veteen, jossa on havaittu sinilevää. Myös leväpitoisen veden juominen on vaarallista. Paikallista sinilevätilannetta voi seurata Suomen Ympäristökeskuksen, ELY-keskusten ja kuntien nettisivuilta.

Osa sinilevistä tuottaa myrkkyjä, jotka ovat vaarallisia lemmikin hermostolle ja maksalle. Levän ulkonäön perusteella tätä on kuitenkin vaikea arvioida. Pahimmillaan levämyrkytys voi viedä hengen.

- Jos eläimellä ilmenee parin tunnin sisään altistumisesta vahvoja oireita, kannattaa äkkiä suunnata eläinlääkäriin. Yleisimpiä myrkytysoireita ovat oksentelu, ripuli, heikkous, kohtaukset ja shokki. Jos lemmikki on vain uinut leväpitoisessa vedessä, mutta ei juonut siitä, voi pelkkä turkin huolellinen pesu riittää, sanoo Kaisti.

7) Varo vesihäntää – malttia vesileikkeihin

Kesän ja veden ilot voivat yllättää lemmikin myös toisella tapaa. Yli kymmenen vuotta eläinlääkärinä toimineen Kaistin mukaan tyypillinen kesäajan potilas on kylmässä vedessä uinut tai esimerkiksi kastelulaitteen alla innokkaasti leikkinyt koira, jolle on kehittynyt vesihäntä. Tällöin koiran häntä on hyvin kipeä ja se roikkuu kuin murtuneena.

- Vesihäntä on kuin ihmisen ”penikkatauti”. Voimakkaassa rasituksessa hännän lihakset ovat turvonneet ja verenkierto voimistunut, mutta lihaskalvo ja luut eivät anna myöten. Tähän yhdistyy myös veden viileys. Vesihäntä on hyvin kipeä, mutta paranee usein levolla ja kipulääkityksellä noin viikossa.

Keväisin ja syksyisin vesihäntää tavataan metsästyskoirilla.

Eläinlääkäri Eva Kaisti kokosi listan, mitä ensihoitotarvikkeita lemmikinomistaja voi varata mukaan kesämökille tai muulle kesäreissulle.

  • Desinfiointiaine ja haavavoide haavojen hoitoon

  • Sidetarpeita, kuten kipsinalusvanua, joustosideharsoa sekä itseensä kiinnittyvää sidettä

  • Kuumemittari

  • Punkkipihdit

  • Silmähuuhde tai keittosuolaliuosampulleja

  • Kyypakkaus ja kortisonisalvaa ampiaisen pistojen tai mäkäräisten puremien varalta

  • Parafiiniöljyä ja tölkkiparsaa vierasesineiden syömisen varalta

  • Huom! Käytä kyytabletteja ja vierasesineiden poistokeinoja vain eläinlääkärin ohjeistuksesta.

LähiTapiolan eläinvakuutusasiakkaat voivat lemmikin sairaus- ja tapaturmatilanteissa kääntyä myös etäeläinlääkärin puoleen. LemmikkiHelppi-palvelussa eläinlääkärit päivystävät päivittäin kello 7–23. He selvittävät lemmikin terveystilanteen ja ohjaavat tarvittaessa jatkohoitoon klinikalle. LemmikkiHelpin saat käyttöösi, kun koirallasi tai kissallasi on LähiTapiolassa eläinlääkärikuluvakuutus. Sovelluksen voi ladata maksutta kännykkään Google Play -kaupasta tai App Storesta.

Artikkeli julkaistiin alun perin heinäkuussa 2020 ja päivitettiin huhtikuussa 2024.