Turvallisuus15.6.2020
Yli puolet suomalaisista laskisi veneilyn promillerajaa – ”Miksi laki sallii veneilyssä korkeamman promillerajan kuin autoilussa?”
Ruori- eli vesiliikennejuopumukseen syyllistyy rikoslain mukaan venettä ohjaava tai sen kulun turvallisuuteen olennaisesti vaikuttava henkilö, jonka veressä on alkoholia vähintään 1,0 promillea tai litrassa uloshengitysilmaa vähintään 0,44 milligrammaa.
Ruorijuopumuksesta voidaan tuomita myös henkilö, jonka toimintakyky on päihtymyksen takia heikentynyt tai hän aiheuttaa toisille vaaraa. Päihtymys voi johtua myös muista huumaavista aineista. Vesiliikennejuopumuksesta rangaistus on sakko tai enintään kaksi vuotta vankeutta.
Soutuveneellä tai purjejollalla liikkuvaa ei voida tuomita vesiliikennejuopumuksesta. Ammattimaisessa vesiliikenteessä raja on 0,5 promillea.
Rattijuopumuksen eli esimerkiksi autoilun promilleraja on 0,5. Törkeästä rattijuopumuksesta voidaan tuomita, jos veressä on alkoholia vähintään 1,2 promillea.
Poliisi käyttää vesiliikenteen valvonnassa alkometriä. Jos seulontalaite osoittaa, että veneilijää on syytä epäillä ruorijuopumuksesta, hänet voidaan viedä poliisilaitokselle tarkkuusalkometrillä tehtävään jatkotutkimukseen tai terveyskeskukseen verikokeeseen.