Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus13.2.2020

Asuntomurto voi yllättää loman aikana – katso, missä päin Suomea murtoja tehtiin eniten viime vuonna

Murtovarkaille lomakaudet tarjoavat mahdollisuuksia iskeä tyhjillään oleviin asuntoihin. Ammattimaiset varkaat toimivat ympäri vuoden ja iskevät usein samalla alueella useisiin asuntoihin. Kokosimme asiantuntijoiden vinkit, joilla voit ennaltaehkäistä murtovarkauksia.Tutustu ja osta

LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelaisen mukaan asuntomurtojen yhteydessä varastetaan usein sellaista, mitä on helppo kantaa nopeasti pois, esimerkiksi elektroniikkaa, rahaa ja koruja sekä pihoilta polkupyöriä.

- Kotivakuutukset kattavat murtovahingot ja varastetun omaisuuden, mutta murrosta aiheutuu laajemmin turvattomuuden tunnetta ja eikä menetetyn omaisuuden tunnearvoa voi rahassa mitata. Siksi vahinkojen ja murtojen ennaltaehkäisy on tärkeää, LähiTapiolan korvauspäällikkö Korpelainen sanoo.

Turvapalveluyhtiö Verisuren turvallisuusasiantuntija Tommi Heinimon mukaan hälytysjärjestelmien kysyntä on viime vuosina kasvanut.

- Loma-aikoina ollaan usein paljon pois kotoa ja siksi on hyvä varmistaa hyvissä ajoin, että oma koti on asianmukaisesti suojattu. Kodin turvallisuutta voi parantaa muun muassa pitämällä kotia asutun näköisenä, pyytämällä naapuria tyhjentämään postit ja hankkimalla valvotun hälytysjärjestelmän kertoo Heinimo.

LähiTapiolan kotivakuutusasiakkaat ovat oikeutettuja -30 % alennukseen Verisuren hälytysjärjestelmän aloituspaketista ja asiakas saa 10 euron alennuksen kuukausimaksusta vuoden ajan. Tutustu palveluun.

Murtoja tehdään kaikkialla Suomessa

Poliisihallituksen keräämien tietojen mukaan murtovarkauksia on määrällisesti eniten suurissa kaupungeissa. Asuntomurtoja on kuitenkin viime vuosina tehty eri puolilla Suomessa.

UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomInlineFrame
rich text node: {"nodeType":"embedded-entry-block","data":{"target":{"sys":{"id":"fd2d9150-b69d-47d4-9bae-70b4e19b3cf5","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[]}
reference entry: {"id":"ea046077-60a1-5355-ac04-572cd489d659","name":null,"title":"Asuntomurrot kunnittain 2019","contentful_id":"fd2d9150-b69d-47d4-9bae-70b4e19b3cf5","internalName":"Asuntomurrot kunnittain 2019","internal":{"type":"ContentfulNewsroomInlineFrame"}}

Näillä vinkeillä voit vähentää murtovarkauksia

1) Huolehdi lukituksesta. Ovia on mahdollisuus vahvistaa ja lukot kannattaa huolehtia kunnollisiksi. Muista myös takaovi, autotalli ja terassiovet. Ulko-oven turvallisuutta voi lisätä varmuuslukolla ja saranatapeilla. Muista lukita ovet huolellisesti, jos poistut kotoa. Älä jätä avainta ”varmaan paikkaan” pihalle piiloon.

2) Pidä pihapiiri asutun näköisenä. Jos on pitkään poissa kotoa, kannattaa yrittää pitää kotia tai pihaa asutun näköisenä. Pihan voi pitää valaistuna esimerkiksi ajastetuin valoin. Myös asunnon valoja on helppo ajastaa älypistorasialla.

3) Naapuriapu lisää turvallisuutta. Sovi naapurien kanssa, että pidätte naapurustoanne silmällä. Naapurit voivat myös esimerkiksi tyhjentää postia ja pitää taloa silmällä.

4) Harkitse murtohälyttimien asentamista. Yleensä pelkästään hälytinlaitteistosta varoittava tarra estää asuntomurroilta. LähiTapiolan kotivakuutusasiakkaat ovat oikeutettuja -30 % alennukseen Verisuren hälytysjärjestelmän aloituspaketista ja asiakas saa 10 euron alennuksen kuukausimaksusta vuoden ajan. Tutustu palveluun.

5) Kesämökillä pätevät samat neuvot. Ajotiellä oleva lukittava puomi voi olla tehokas ennaltaehkäisijä mökkimurroissa.