Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus11.10.2019

Kaupungeissa eniten liikenneonnettomuuksia - vakavimmat onnettomuudet sattuvat maaseudulla

Liikennevahinkojen määrissä ja vakavuudessa on selviä alueellisia eroja. Eniten liikennevahinkoja sattuu pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kaupungeissa. Vakavimmat liikenneonnettomuudet tapahtuvat kuitenkin harvaan asutuilla alueilla. Taajamien ulkopuolella sattuu yhdeksän kymmenestä autoilijan kuolemantapauksesta. Henkilövahingoista liikennevakuutuksesta maksetut korvaukset ovat keskimäärin jopa viisi kertaa suuremmat kuin liikenteen omaisuusvahingoissa.Vertaile ja osta

Alueellisia eroja vahinkotilanteissa selittävät muun muassa liikennemäärät ja ajonopeudet. Kaupungeissa autoja on enemmän ja esimerkiksi parkkipaikoilla sattuu paljon peltikolareita.

Liikennevakuutuksesta maksettujen korvausten euromäärillä katsottuna vakavimmat liikennevahingot sattuvat kuitenkin pääsääntöisesti taajamien ulkopuolella. Maaseudulla välimatkat ovat pidempiä ja autoa käytetään pidempään maantieajoon. Nopeudet ovat suurempia, kolarit usein sattuessaan tuhoisampia ja johtavat useammin henkilövahinkoon.

Liikenneturvan mukaan taajamien ulkopuolella tapahtui yhdeksän kymmenestä autoilijan kuolemantapauksesta ja 70 prosenttia loukkaantumisista. Henkilöautossa matkustavia on kuollut viime vuosina noin 140 ja loukkaantunut yli 3000 ihmistä vuodessa.

- Tyypillisiä vakavia liikenneonnettomuuksia maaseudulla ovat autojen yhteentörmäykset ja ulosajot korkeilla nopeuksilla. Autoilijoille kuolemaan johtaneita ja vakaviin loukkaantumisiin johtaneita onnettomuuksia sattuu pääteillä ja muilla maanteillä, joissa nopeudet ovat kovemmat, kertoo LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

Liikenneonnettomuus voi johtaa jopa miljoonien eurojen korvauksiin

Liikenteessä sattuneiden loukkaantumisten aiheuttamat vahingot korvataan lakisääteisestä liikennevakuutuksesta. Liikennevakuutuskeskuksen riskitutkimuksen mukaan liikenteen henkilövahingon keskimääräinen korvaus vuosina 2014-2018 tapahtuneissa vahingoissa oli 12 000 euroa.

- Summaa voidaan pitää suurena sen takia, että tässä keskiarvossa on mukana suuri määrä pieniä vahinkoja, jotka johtavat esimerkiksi vain tarkastuskäyntiin lääkärissä. Vähänkään vakavampi loukkaantuminen johtaa aina vähintään useiden kymmenien tuhansien eurojen vakuutuskorvauksiin. Vakavimmat henkilövahingot johtavat helposti satojen tuhansien eurojen suuruisiin korvauksiin, kertoo Nieminen.

Suurimmat liikennevakuutuksesta maksetut korvaukset liittyvät tyypillisesti vamman aiheuttamaan työkyvyttömyyteen ja siitä aiheutuviin korvauksiin, joita maksetaan useiden vuosikymmenten ajan.

- Tätä varten lakisääteinen liikennevakuutus on perustettu. Tavallinen tielläliikkuja ei voi ottaa itse satojen tuhansien eurojen suuruista riskiä kannettavakseen mahdollisen liikenteessä tapahtuvan loukkaantumisen vuoksi. Suomalainen liikennevakuutus turvaa myös ajoneuvon kuljettajan ja on siksi kansainvälisestikin vertailtuna hyvä, Nieminen selittää.

Pelkkiä omaisuusvahinkoja, kuten peltivahinkoja, tarkasteltaessa liikennevakuutuksen korvaussummat ovat maltillisia. Riskitutkimuksen mukaan niistä maksetaan keskimäärin noin 2500 euroa. Tyypillisin liikennevakuutuksesta maksettava omaisuusvahinko on parkkipaikkavahinko.