Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous4.7.2019

Osakeyhtiölaki muuttui: Näin yhtiömuodon valinta vaikuttaa eläkevakuuttamiseen

Yhtiömuoto vaikuttaa niin lakisääteiseen eläkevakuuttamisen velvollisuuteen kuin vapaaehtoiseen eläkevakuuttamiseen.

Osakeyhtiölaki muuttui heinäkuun alussa ja pääomapakko poistui. Oy:n perustaminen onnistuu siis nykyään ilman aiempaa 2 500 euron minimipääomaa. Muutos helposti houkuttelee yrittäjiä valitsemaan osakeyhtiön toiminimen sijaan. Valintaa ennen kannattaa kuitenkin tutustua eläkevakuuttamisen koukeroihin, jotka poikkeavat toisistaan eri yhtiömuotojen välillä.

Moni yrittäjä asettaa eläkkeensä perustana toimivan YEL-työtulon minimiin tai lähelle sitä. Yrittäjän lakisääteinen työeläkevakuutus eli YEL-vakuutus on yrittäjälle paitsi tärkeä eläketurva myös korvaamaton sosiaaliturva. YEL-vakuutus muun muassa kerryttää aikanaan maksettavaa eläkettä ja antaa taloudellista turvaa mahdollisen työkyvyttömyyden ja työttömyyden varalle. LUE LISÄÄ AIHEESTA: Aloittava yrittäjä: Älä tee tätä yleistä virhettä – ”äärimmäisen tärkeää”

Osakeyhtiölain muutoksen ja alhaisen YEL-työtulotason myötä, on tärkeää ymmärtää, miten yhtiömuodon valinta vaikuttaa eläkevakuuttamiseen.

Yksi tyypillinen syy yrittäjien YEL:n alivakuuttamiseen on halu säästää itse eläkeikää varten. Vapaaehtoinen eläkevakuuttaminen on joustavuutensa ja verovähennyskelpoisuutensa kannalta oiva keino täydentää lakisääteistä eläkettä, jos sitä vertaa esimerkiksi suoraan osake- tai rahastosäästämiseen.

Vapaaehtoinen yksilöllinen eläkevakuutus ei kuitenkaan ole yksityiselle elinkeinoharjoittajalle verovapaa etu, kuten esimerkiksi osakeyhtiön omistajayrittäjälle. Tässä mielessä toiminimellä työskentelevä ”menettää” mahdollisuuden hyödyntää vapaaehtoisen eläkevakuuttamisen edut.

Yhtiömuoto vaikuttaa myös lakisääteiseen eläkevakuuttamisen velvollisuuteen.

Osakeyhtiössä YEL-vakuutettavia ovat omistajayrittäjät, joilla omistus on yksin yli 30 prosenttia tai yhdessä perheenjäsenten kanssa yli 50 prosenttia osakepääomasta tai osakkaiden tuottamasta äänimäärästä. Mutta esimerkiksi neljän kaverin omistamassa (kaikilla 25 % omistus) yrityksessä omistajayrittäjät kuuluvat TyEL-vakuutuksen piiriin, jolloin eläkevakuutus määräytyy suoraan palkan perusteella.

Kommandiittiyhtiössä taas kaikki yrityksessä työskentelevät vastuunalaiset yhtiömiehet ovat YEL-vakuutettavia. Jos samat kaverukset haluaisivat välttämättä päästä YELin piiriin neljän hengen tasaomistuksilla, Ky:n alla se onnistuu, Oy:n ei.

– Yrittäjänä eläke- ja elämänturva on niin monen asian summa, että vain yhteen tuijottaessa voit mennä pahasti metsään. Mieti aina koko kuvaa, sanoo asiantuntija Tuomo Mikolanniemi LähiTapiolasta.

– Ei yksinkertaisesti ole yhtä patenttiratkaisua, jonka voisi luvata toimivan kaikille suomalaisille yrittäjille. Joka niin sanoo, on minun mielestäni väärässä, Mikolanniemi jatkaa.

LUE MYÖS: Osakeyhtiön perustaminen helpottui juuri, mutta yhtiömuodon valinta kannattaa edelleen tehdä harkiten