Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous16.1.2019

Emilian puoliso kuoli kesken lomamatkan – ”Arkisetkin asiat oli hoidettava surun keskellä”

Taloudellinen turva tulee mieleen vasta, kun jotain odottamatonta ja ikävää tapahtuu, sanoo Emilia Hautala. Kolme vuotta sitten Emilia menetti puolisonsa. Katso, mitä puolison kuolema tarkoitti Emilian perheen taloudelle.

- Oli kesälomamatkan viimeinen päivä. Laukut oli jo pakattu lentoa varten. Vietimme viimeistä allaspäivää. Lounas oli juuri syöty ja tytär halusi vielä uimaan. Iskä lähti tyttären kanssa altaalle. Meni hetki ja tytär tuli itkien ja huutaen, että mitä iskälle on tapahtunut, Emilia Hautala muistelee kauheaa päivää kolme vuotta sitten.

Emilia oli perheineen viettämässä Emilian isän 70 –vuotispäiviä Espanjassa. Iloinen syntymäpäiväloma vaihtui hetkessä suureen suruun, kun aivan loman lopulla Emilian mies sai sydänkohtauksen ja menehtyi viiden päivän koomassaolon jälkeen espanjalaisessa sairaalassa.

- Matkasta kotiin en juuri muista mitään. Olin kuin sumussa. Kotiinpaluuta seuraavana päivänä olisimme viettäneet 14-vuotis hääpäiväämme, mutta koti täyttyikin surunvalittelukukkasista.

UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"nodeType":"embedded-entry-block","data":{"target":{"sys":{"id":"b8a7dc5a-5c9c-4a7b-a964-364175a876aa","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[]}
reference entry: {"id":"69ac6f53-9510-5a16-a9cb-e09e928244ff","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=HOaMDFmLyaY","altText":null,"contentful_id":"b8a7dc5a-5c9c-4a7b-a964-364175a876aa","internalName":"Emilian video 1","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}


Raha-asiat viimeisenä mielessä, mutta nekin on hoidettava

Puolison menettäminen on perheelle valtava tragedia. Sitä se oli myös Emilian perheessä. Suru vei voimat niin, että välillä ei meinannut jaksaa nousta edes vuoteesta. Oman surun lisäksi oli jaksettava lohduttaa ja käsitellä myös isänsä menettäneiden lasten surua.

Surun keskellä erilaisten todistusten, ilmoitusten ja muun byrokratian hoitaminen voi tuntua ylivoimaiselta. Raha-asiat ovat tällaisessa tilanteessa Emilian mukaan viimeinen mielessä liikkuva asia, mutta yllättävän nopeasti niidenkin hoitaminen tulee esille. Emilialle pelastus oli äiti sekä hyvä ystävä, joka muutama päivä miehen kuoleman jälkeen saapui Emilian luo. ”Yhdessä saimme paperiasiat kuntoon. Yksin en olisi kyennyt”, Emilia sanoo.

Emilian mukaan on myös tärkeää, että pankkiasiat hoitaa mahdollisimman nopeasti kuntoon.

- Vainajan tai puolisoiden yhteiseltä tililtä voi olla hankaluuksia maksaa laskuja noin vain. Se tietysti vaikeuttaa raha-asioiden hoitoa, jos joidenkin aina puolison tililtä tai yhteiseltä tililtä maksettujen maksujen maksaminen hankaloituu, Emilia muistuttaa.

Emilian mukaan perheessä ei oltu suuresti mietitty taloudellista turvaa kuoleman varalta. Lainanmaksu oli turvattu, mutta muuta turvaa ei oltu mietitty.

- Jälkeenpäin olen harmitellut, että emme olleet miettineet taloudellista turvaa aiemmin. Tällä hetkellä mietin eläkevakuuttamisen vaihtoehtoja ja myös henkivakuutus on yksi iso asia. Vakuuttaminen on mielestäni erittäin tärkeää. Mikään turva ei ole turha.

Myös yhteiskunta tarjoaa leskelle ja alaikäisille lapsille jonkinlaista taloudellista turvaa. Esimerkiksi Kela ja työeläkelaitokset voivat maksaa lesken- ja lapseneläkettä, mutta tukia pitää osata hakea. Kelan tuki on leskelle erittäin pieni, eikä sillä kateta mitenkään menehtyneen puolison taloudellista osuutta perheen arjen menoissa, Emilia sanoo. Voit lukea suomalaisten näkemyksistä perheensä taloudellisesta selviämisestä, jos vastaaja kuolisi, täältä.

UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"nodeType":"embedded-entry-block","data":{"target":{"sys":{"id":"48220497-f0b6-498b-938e-7e708eb1f423","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[]}
reference entry: {"id":"c5939355-b698-55f3-823f-0ca6f545298c","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=qVp7dI0J7Ok","altText":null,"contentful_id":"48220497-f0b6-498b-938e-7e708eb1f423","internalName":"Emilian video 2","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}


Taloudellisesta varautumisesta voit lukea enemmän täältä.

Elämä on yllätyksellistä – mikään turva ei ole turha

Kolmen vuoden jälkeen Emilian mukaan suru ei ole hävinnyt, mutta sen kanssa on oppinut elämään. Tällä hetkellä raastavinta on lasten suru, joka nousee esille aika ajoin.

Emilia sanoo oppineensa puolison äkillisestä poismenosta sen, että elämää on elettävä hetkessä. Tänään on tehtävä asiat, joita ajattelee elämässä tekevänsä ja läheisille on sanottava se, mitä haluaa sanoa. Erittäin kiitollinen Emilia on siitä, että hänellä on ollut ympärillään vanhemmistaan ja ystävistään muodostunut suuri turvaverkko. Se auttoi vaikeimman ajan yli.

- Ystävien ja läheisten tuki on ollut mittaamatonta. Vanhempani muuttivat meille kuukaudeksi heti kuoleman jälkeen. Heistä ja ystävistä oli valtava apu. Yksi siivosi, toinen kävi kaupassa, kolmas hoiti lapsia harrastuksiin ja yksi kävi kanssani lääkärissä.

Emilialle oli erittäin tärkeää, että lasten elämä palautuisi normaaliksi mahdollisimman pian ja siinä harrastukset olivat isossa roolissa. Suurta taloudellista apua on ollut sukulaismiesten järjestämällä hyväntekeväisyysgolftapahtumalla, jonka tuotoilla on maksettu lasten harrastusmaksuja ja hankittu ulkoilu- ja harrastusvälineitä. Arvostan tuota tapahtumaa, siihen osallistuneita ja siitä saatua taloudellista apua äärimmäisen paljon ja niin tekevät myös lapset, sanoo Emilia.

Elämän yllätyksellisuus on merkinnyt Emilian mukaan myös sitä, että taloudellista varautumistakin miettii entistä vakavammin.

- Jos minun pitäisi nyt joku neuvo antaa, se olisi, että älä ajattele, että eihän meille tapahdu mitään. Kaikille voi tapahtua myös ikäviä asioita, Emilia sanoo.

- Onneksi elämä yllättää myös positiivisesti niin kuin kävi minulle. Tällä hetkellä perheeseen kuuluu mies ja neljä ihanaa lasta. Elämä on hektistä mutta onnellista.

UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"nodeType":"embedded-entry-block","data":{"target":{"sys":{"id":"4608dd47-c93f-4050-a1f1-27595fd4e3cf","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[]}
reference entry: {"id":"660bbc0a-f4bb-5e1a-baec-f9bd9efbc825","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=MNs6qQKRqe0","altText":null,"contentful_id":"4608dd47-c93f-4050-a1f1-27595fd4e3cf","internalName":"Emilian video 3","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}