Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus29.11.2018

Mitä vahinkoja mökillä sattuu, ja mitä vakuutus korvaa?

Mökillä sattuu ja tapahtuu. Hyvällä varautumisella vahinkoja voi ehkäistä ennalta, mutta kaikilta vahingoilta ei voi välttyä. Siksi kiinteistönomistajan on hyvä aika ajoin tarkistaa vakuutusturvansa kattavuus. Kuitenkin moniin vahinkoihin on mahdollista vaikuttaa ihan arkisin toimin, joko itse vahinkoja ennaltaehkäisten tai niiden laajuutta pienentäen.Tutustu ja osta

LähiTapiolan asiantuntijat Jussi Korpelainen, Juhani Savolainen ja Ola Lindholm kertovat alla mökeillä usein sattuvien vahinkojen ennaltaehkäisystä.

Varkausvahinkojen osalta mökeillä korostuu omaisuudesta huolehtiminen silloin, kun mökillä ei olla paikalla. Käytännössä siten, että arvokkaampaa irtaimistoa ei ylipäätään jätetä mökille, vara-avainta säilytetään turvallisessa paikassa ja ulkona säilytettävä varkausvahingoille altis irtaimisto (veneet, perämoottorit yms.) lukitaan. Mahdollisten naapurien kanssa on myös hyvä sopia, että puolin ja toisin seuraillaan, että naapurustossa ovat asiat kunnossa silloin, kun mökki on tyhjillään.

Varkausvahingon korvaaminen vakuutuksesta edellyttää, että tila on ollut lukittu ja että varkaudesta on tehty rikosilmoitus.

Palovahinkojen osalta suurimmat riskit liittyvät tulen käsittelyyn niin roskien polton, kulotuksen, grillauksen kuin muunkin avotulen osalta. Viime kesän kaltaisten poikkeuksellisen kuivien ajanjaksojen aikana ja niiden jälkeen tulee avotulen kanssa olla erityisen varovainen. Ruohikko- ja metsäpalovaroituksia on aina noudatettava. Käytännössä nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen.

Mökillä tulen käsittely usein tapahtuu sellaisissa tilanteissa, joissa lapset touhuavat mukana, mikä on myös syytä ottaa varovaisuutta lisäävänä tekijänä huomioon. Ja niin palo- kuin muidenkin vahinkojen riskiä tietysti pienentää, jos alkoholin käyttö on enintään maltillista.

Yksi tyypillinen, mutta helposti estettävä vahingon syy on tuhkan säilytys, eli tulisijoista (takka, puusauna, pallogrilli) poistettava tuhka on säilytettävä kannellisessa palamattomassa (metallisessa) astiassa rakennuksista erillään. Tähän tarkoitukseen voi sovelta esimerkiksi vanha ja tyhjä 10 litran maalipurkki, jonka kansi on tallessa.

Vakuutusyhtiössä jäätyneiden putkien aiheuttamat vesivahingot näkyvät usein vasta viiveellä. Vaarassa ovat erityisesti ne kiinteistöt, joissa käyttövesilinjastot pääsevät jäätymään ja sulamaan omia aikojaan. Esimerkiksi kesämökillä, johon on jätetty talveksi vedet päälle, voi vuotovahinko pahimmillaan valua pitkäänkin ennen mökkikauden alkua ja aiheuttaa jopa kymmenien tuhansien eurojen vahingot.

Laajasta kotivakuutuksesta korvataan lähtökohtaisesti vuotovahingot. Vahinkojen varalle on kuitenkin tärkeää muistaa erityisesti talvikauden suojeluohjeen mukaiset velvoitteet huolellisen kiinteistön omistajan toimista esimerkiksi käyttövesiputkien jäätymisen osalta rakennuksen riittävästä valvonnasta ja sisälämpötilasta.

  • Seuraa erityisesti ulkoseinien läheisyyteen asennettujen putkistojen lämpötiloja säännöllisesti. Lämpötila ei saisi laskea alle + 10 C asteen.

  • Lisää lämmityksen valvontaa ja säädä lämpöä siten, että kaikissa tiloissa säilyy normaali huonetilojen lämpö.

  • Huolehdi putkistojen läheisyydessä olevien erillisten varastojen lämpötilojen riittävyydestä.

  • Valvo ulko-ovien kiinni pitämistä.

  • Virtaava vesi jäätyy seisovaa vettä hitaammin. Kovien pakkasten aikana käyttövesiputkiston jäätymistä voi estää jättämällä vesi tiputtamaan hieman hanasta yön yli.

Kosteus- ja putkivahinkojen varalta erityisesti vapaa-ajan käytössä olevien rakennusten lämpötilavalvontaa tulee pakkaskausina lisätä niin, ettei rakennus pääse kylmilleen, jos rakennuksen vesijärjestelmiä ei ole tyhjennetty. Rakennuksen eri huonetilojen väliset ovet kannattaa pitää ilmankierron vuoksi avattuina lämpötilan tasaantumisen vuoksi. Nykyään useimmissa kiinteistöissä lisälämmön tuojana oleva ilmalämpöpumppu ei yksinään ole riittävä lämmityslaite kiinteistöille pakkaskauden aikana.

Kotivakuutuksen ehdot suosittelevat rakennusten sisälämpötilaksi 12 astetta. Monella lämpö jää 5-7 asteeseen. Tämä ei ole kiinteistölle riittävä lämpötila pakkaskauden alla. Vakuutuksista ei yleensä korvata jäätymisestä aiheutuneita vahinkoja.

Myös mökin tuuletuksen on oltava kunnossa. Etenkin ei-lämmitetyissä mökeissä moni pyrkii pitämään lämmön sisällä sulkemalla kaikki luukut. Sellaisesta toimenpiteestä aiheutuu sisätilaan sekä hajua että kosteutta.

Eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisyyn auttaa monesti verkon asentaminen niin savupiipun kuin mahdollisten muiden aukkojen päälle, jotta mahdolliset tuholaiset, kuten esimerkiksi supikoira tai minkki, eivät pääse sisään.

Linnut puolestaan saattavat lentää mökin ikkunaan, ja etenkin yksinkertaisissa ikkunoissa vaarana on silloin ikkunan rikkoutuminen. Laaja kotivakuutus korvaa tällaisessa tapauksessa esimerkiksi rikkoutuneesta ikkunasta tulleet kosteusvauriot. Useimmissa mökeissä on nykyään kaksinkertaiset ikkunat.

Myrskyvahinkojen osalta laaja vakuutus kattaa esimerkiksi myrskyn mökin päälle kaataman puun aiheuttamat vahingot. Näiden, ja toisaalta kattojen kosteusvahinkojen välttämiseksi on hyvä muistaa, että puiden ja muun kasvillisuuden ei tulisi sijaita lähellä rakennuksen seinää. Kaatuvien puiden lisäksi puista irtoavat lehdet, neulaset ja kävyt likaavat katon ja aiheuttavat pahimmassa tapauksessa kosteusvaurioita.

Mitä vakuutuksia mökille?

Kotivakuutus korvaa, jos kotonasi tai mökilläsi sattuu vahinko. Laajimmat vakuutukset korvaavat myös äkillisiä rikkoutumisia ja matkatavaroita. Kotivakuutuksella vakuutetaan kodin ja vapaa-ajan rakennukset, piha, piharakennukset ja -rakennelmat sekä irtaimisto siinä osoitteessa, johon vakuutus on otettu.

Huomioi, että tarvitset kesämökille tai muulle vapaa-ajan asunnolle oman vakuutuksen. Kotivakuutus on kuitenkin voimassa ympäri vuoden, myös varsinaisen mökkikauden ulkopuolella. Kannattaa kuitenkin tarkistaa tasaisin väliajoin, että vakuutusturva vastaa kulloistakin elämäntilannettasi.

Matkavakuutus koostuu matkustajavakuutuksesta sekä matkatavaravakuutuksesta, jotka voit ottaa yhdessä tai erikseen omien tarpeittesi mukaan.

Matkustajavakuutuksen perusosan muodostaa matkasairauden ja -tapaturman hoitokulujen varalle otettava turva, joka sisältää aina myös turvat matkan peruuntumisen, matkan keskeytymisen ja matkalta myöhästymisen varalle.

Matkatavaravakuutukseen sisältyy aina matkavastuuvakuutus ja matkaoikeusturvavakuutus. Huomioithan, että matkatavarat voivat olla vakuutettuna myös kotivakuutuksessa. Tarkista ennen erillisen matkatavaravakuutuksen ottamista kotivakuutuksesi vakuutusturva.

Mökkeilijän on syytä huomioida, että matkavakuutus on voimassa Suomessa, kun matkakohde on yli 50 kilometrin päässä kodista, työ- tai opiskelupaikasta tai vapaa-ajan asunnosta, kuten mökistä.

LähiTapiolan TerveysHelppi on maksuton palvelu asiakkaille, joilla on LähiTapiolan henkilövakuutus.

Missä tahansa oletkin, kun sairastut tai sattuu tapaturma, paraneminen alkaa TerveysHelpistä. Sairaanhoitajat ja lääkärit auttavat sinua joka päivä klo 7.00 – 23.00. Heidät tavoittaa TerveysHelppi-applikaation chatilla tai soittamalla numeroon 0206 1000. Samalla yhteydenotolla saa myös kyseisen korvausasian vireille.

Kun puhelimessasi on TerveysHelppi-sovellus, etälääkäripalvelut ovat aina kätesi ulottuvilla. Sovelluksen voi ladata maksutta App Storesta tai Google Play Storesta.