Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus14.11.2018

Kymmenen tosielämässä testattua vinkkiä automatkalle – näin ajomatkat lasten kanssa sujuvat ilman riitaa ja hermojen menetyksiä

Pitkät ajomatkat voivat raastaa perheiden hermoja. Lue hyviksi havaitut ja käytössä testatut neuvot, joiden avulla reissuista tulee leppoisampia.Vertaile ja osta

Pitkä ajomatka edessä ja lapset jo valmiiksi kärttyisinä takapenkillä? Loma on rentoa, mutta usein myös stressaavaa aikaa suomalaisperheissä. Etenkin usean tunnin automatkat voivat kiristää sekä vanhempien että lasten hermoja sekä lomatunnelmaa.

LähiTapiola keräsi toimivaksi osoittautuneita vinkkejä työntekijöiltään. Näillä keinoilla lähitapiolalaiset vanhemmat ovat onnistuneet tekemään autoreissuista viihtyisämpiä ja mukavampia kokemuksia koko perheelle.

– 3- ja 5-vuotiaat lapset ovat tottuneet pitkiin ajomatkoihin. Jo vauvana ajettiin pari kolme tuntia yhteen putkeen. Nykyään ajetaan jo 9–10 tuntia yhdellä tai maksimissaan kahdella pysähdyksellä. Lapset eivät ole koskaan ajomatkan aikana katsoneet tablettia tai puhelinta, kertoo yksi vinkkejä antaneista vanhemmista.

Ovathan ajoneuvovakuutuksesi kunnossa? Tutustu LähiTapiolan autovakuutuksiin tarkemmin täällä.


1. Kuuntele lasta
Jos lapsella on asiaa, kuuntele. Lapsi hermostuu, jos hänelle ei anneta huomiota. Jos lapsi istuu selkää vasten, niin voi asentaa autoon pienen peilin niin, että kuskin paikasta näkee lapsen ja toisin päin.

2. Keskustele lasten kanssa
Mikä olisi parempi hetki vaihtaa kuulumiset perheen kanssa kuin useamman tunnin automatka?

3. Mieti musiikki
Kuuntele musiikkia, joka sopii koko perheelle. Sekoita omia lempilauluja lasten lempikappaleitten kanssa. Spotifysta tai YouTubesta löytyy myös hyviä valmiita soittolistoja esimerkiksi ”roadtrip with kids” -hakusanoilla.

4. Ajoita ajomatka oikein
Aja niin, että ajomatka osuu päiväuniaikoihin tai nukkumamenoaikaan. Jos lähtee illalla voi valmiiksi pukea pyjamat, pestä hampaat, syödä iltapalaa. Sitten vain äänikirja soimaan, peitot päälle ja nukkumaan.

5. Luota autotehtäviin
Klassisia autokisoja ovat esimerkiksi vastaantulevien keltaisten tai tietyn väristen autojen laskeminen, rekisterinumeroiden ylös kirjoittaminen tai autobingo.

6. Muista viihdykkeet
Puhelimen voi siis jättää pois, mutta muista ottaa lapsille mukaan kirjoja, leluja ja vaikkapa erilaisia pelejä.

7. Älä unohda eväitä
Kun lapsi saa vaikkapa valita itselleen mieluisia eväitä mukaan matkalle ja lupaat, että ne syödään esimerkiksi kahden tunnin matkanteon jälkeen, sujuu matka mukavammin. Muista myös vesipullo.

8. Harkitse välipysähdyksiä
Jos matka on pitkä, kannattaa valita reitti niin, että sen varrella on paikkoja, joissa lapset voivat leikkiä. Esimerkiksi huoltoaseman leikkipaikka sopii tähän tarkoitukseen.

9. Tee ennakkovalmistelut
Pakota kaikki vessaan ennen lähtöä! Ei tarvitse turhaan pysähtyä – ainakaan heti ensimmäisen viiden minuutin aikana.

10. Ota rennosti
Älä hermostu, pidä hauskaa ja aja varovasti. Kyllä se määränpää jossain vaiheessa tulee vastaan.