Ämpäri voi pelastaa hukkuvan hengen – näin pelastus tapahtuu tavallisella muoviämpärillä
Osaisitko pelastaa ihmisen vedestä? Hengenpelastus onnistuu jopa ämpärillä – lue neuvot siihen, kuinka tavallinen muoviämpäri soveltuu pelastusvälineeksi hätätilanteessa.
Jokaisen suomalaisen tulisi osata hätätilanteen sattuessa pelastaa läheisensä veden varasta. Siksi LähiTapiola ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) haluavat lisätä ihmisten tietoutta ja käytännön osaamista sekä turvallisuutta vesillä.
- Jokaisen veden äärellä aikaansa viettävän on hyvä osata tarpeen tullen pelastaa läheisensä veden varasta. Erityisen tärkeää on pitää huolta kavereista. Ei päästetä ketään veneilemään ilman oikein puettuja pelastusliivejä tai yksin uimaan. Lasten ollessa mukana, varmistetaan, että joku aikuinen on vastuussa lasten turvallisuudesta ja tarkkailee uivia lapsia lähietäisyydeltä jatkuvasti, muistuttaa LähiTapiolan riskienhallintapäällikkö Sami Sallinen.
- Hukkuva ihminen ei välttämättä huuda tai heilu, ja hukkuminen voi tapahtua minuuteissa. Siksi on tärkeää pitää silmällä läheisiään ihan tavallisessakin tilanteessa tutulla rannalla – ja tietää jo etukäteen, miten toimia, mikäli joku joutuu hätätilanteeseen.
Jos joutuu veden varaan, tärkeintä on toimia ripeästi, mutta rauhallisesti. Mikäli on itse vedessä vaaratilanteessa, tulee huutaa heti apua ja yrittää olla panikoitumatta. Jos taas ystävä tai perheenjäsen joutuu vedessä hätätilanteeseen, voi avun saada pelastusrenkaan lisäksi esimerkiksi ihan tavallisella ämpärillä.
Näin pelastat ihmisen ämpärillä:
1
1.
Laita ämpärin pohjalle vähän vettä tuomaan lisäpainoa ja helpottamaan sen heittämistä.
2
2.
Heitä ämpäri kahvasta kiinni pitäen veteen pelastettavalle.
3
3.
Pyydä pelastettavaa kääntämään ämpäri veteen ylösalaisin ja halaamaan ämpäriä.
4
4.
Ohjeista pelastettavaa uimaan rauhallisesti ämpäriä puristaen rantaan. Auta pelastettava pois vedestä ja kutsu tarvittaessa paikalle lisäapua.
Katso videolta, kuinka ämpäripelastus tapahtuu käytännössä:
UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"nodeType":"embedded-entry-block","data":{"target":{"sys":{"id":"bbc916bd-536e-4b2c-8d47-f1821804af38","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[]}
Nähdessäsi veden varaan joutuneen ihmisen hälytä välittömästi apua. Tee pelastus näkyväksi ja soita heti 112:een. Mikäli saatavilla ei ole pelastusrengasta tai ämpäriä, etsi lähistöltä jokin muu tilanteeseen sopiva apuväline, kuten esimerkiksi vesikanisteri. Hyppää veteen pitäen katseesi pelastettavassa, lähesty häntä rauhoitellen ja ojenna apuväline. Tämän jälkeen vedä pelastettava turvaan.
Pidä aina mielessä pelastamisen neljä avainsanaa: hälytä, rauhoita, apuväline, pelasta.
Näin uit ja veneilet turvallisesti:
Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.
Ui rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan.
Varmista ennen hyppäämistä, että pinnan alla ei piile vaara.
Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.
Pue pelastusliivit päällesi aina vesille lähtiessäsi ja tarkista veneen varustus.
Lataa 112-sovellus valmiiksi kännykkääsi.
Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
Ajankohtaista
Elämänturva12.12.2024Sairauspäivärahan leikkaus osuu tuhansilla euroilla keskituloisiin – pitkä sairastuminen vie tuloista yli kolmanneksen mediaanipalkalla
Kelan sairauspäivärahan laskentaa muutetaan 1.1.2025. Leikkaus tietää keskimäärin 17 prosentin vähennystä sairauspäivärahan määrään sen kohteeksi joutuvissa tuloluokissa. Sairastuminen on taloudellinen tuplariski, ja hoidon viivästyminen voi tietää nopeasti kertautuvaa toimeentulo-ongelmaa.Elämänturva11.12.2024Green Cardin voi esittää vuoden alusta alkaen myös digitaalisesti
Green Cardin eli Vihreän kortin voi esittää 1.1.2025 alkaen joko paperisena tai suoraan mobiililaitteen kuten matkapuhelimen näytöltä. Uudistus tuo joustavuutta kuljetusyrityksille sekä niille, jotka matkustavat omalla ajoneuvolla Suomen rajojen ulkopuolelle. Terveys11.12.2024Hoitoonpääsyn haaste ei ole yksin julkisen terveydenhuollon ongelma, myös terveysvakuutusten kannattavuus on heikko – ”Vastakkainasettelu julkisen ja yksityisen terveydenhuollon sekä vakuutusten välillä turhaa”
Tuoreen kyselyn mukaan 82 prosenttia suomalaisista hakeutuisi ensisijaisesti julkiseen terveydenhuoltoon, jos vakuutusta tai mahdollisuutta työterveys- tai opiskelijaterveydenhuoltoon ei olisi, kerrottiin LähiTapiolan mediatilaisuudessa.
Katso lisää ajankohtaisia
Uutishuone
Ajankohtaista
Ämpäri voi pelastaa hukkuvan hengen – näin pelastus tapahtuu tavallisella muoviämpärillä
Asiointikielen vaihtaminen sulkee käynnissä olevan chat-keskustelun.