Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
Talous 3.7.2018

Ekonomisti: Monen suomalaisen varallisuus vain supistuu – kehityksen voi kääntää sijoittamalla

Isolla osalla suomalaisista varat ovat kiinni asunnossa, autossa ja kesämökissä, joiden arvonkehitys näyttää laskevan. LähiTapiolan ekonomistin Hannu Nummiaron mielestä kotitalouden kannattaisi ainakin osan talletusvaroista sijoittaa.

Suomalaiset omistavat varoja, joiden arvonkehitys voi odottaa laskevan. Rikkaimmat suomalaiset ovat lisänneet sijoitusten osuutta ja niiden turvin heidän varallisuutensa on kasvanut. Sen sijaan keskivertosuomalaisen varallisuudesta iso osa on kiinteää reaaliomaisuutta, joka heikentää arvonkehitystä.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mukaan pääkaupunkiseudun ulkopuolella yli 70 prosenttia suomalaisten varallisuudesta saattaa olla kiinni varoissa, joiden arvon voi olettaa laskevan.

Oma koti muodostaa suomalaisten varallisuudesta puolet. Kun mukaan lasketaan muu asuntovarallisuus, nousee osuus 66 prosenttiin. Asuntojen hintakehitys eroaa alueellisesti ja se näkyy myös varallisuuskehityksessä.

-Pääkaupunkiseudulla kotien reaalihinnat ovat jatkaneet nousua myös Tilastokeskuksen varallisuustutkimuksen 2016 jälkeenkin, kuten myös Tampereella ja Turussa. Toisaalta monin paikoin asunto- ja mökkivarallisuudesta on laskevien hintojen kohteita. Tasaisemmin käyttäytyvät reaalivaroista kulkuvälineet ja rahoitusvaroista talletukset, joiden reaalituotto on kaikkialla yhtä lailla negatiivinen, Nummiaro sanoo.

-Kokonaisuudessaan pääkaupunkiseudulla yli 80 prosenttia varallisuudesta saattaa olla varoissa, joiden reaaliarvon voi olettaa kasvavan tai ainakin säilyttävän arvoa. Vastaavasti muualla Suomessa yli 70 prosenttia varallisuudesta saattaa olla varoissa, joiden reaaliarvon voi olettaa laskevan.

Kokonaisvarallisuuden koostumus

Lähde: Kotitalouksien varallisuus 2016, Tilastokeskus

Nummiaro neuvoo kotitalouksia selvittämään varojensa ja velkojensa koostumus ja mihin suuntaan arvot ovat kehittymässä.

Säästämällä miljonääriksi

Rikkaimmilla suomalaisilla varallisuuden määrä on kasvanut pääosin sijoitusten ansiosta. Keskivertosuomalainenkin on lisännyt osakkeiden ja rahasto-osuuksien omistustaan, mutta edelleen niiden osuus kokonaisvarallisuudesta on pieni.

-Ehkei ihan kaikkia kotitalouksien talletuksia tarvita arkielämän kassapuskuriksi, jolloin niitä voisi siirtää paremmin tuottaviin kohteisiin. Monet eivät halua kantaa osakkeiden tappioriskiä, vaikka tuotto useimmiten korvaisikin lisääntyneen arvonvaihtelut. Tällöin kannattaa hakea esimerkiksi yhdistelmärahastoista oman riskinkantokykyyn sopivia säästökohteita. Kuukausisäästäminen on hyvä tapa, se pienentää ajoitusriskiä ja kerryttää varallisuutta tasaiseen tahtiin, Nummiaro sanoo

Säästämällä kuukausittain rahastoon tai muihin sijoituskohteisiin voi pitkän ajan kuluttua saavuttaa merkittävän kasvun varallisuutensa. Säästökohde kannattaa valita sen mukaan, millaista riskiä on valmis sietämään. Riskisimmissä kohteissa, kuten osakkeissa tuotto on yleensä muita parempi, mutta niissä on myös suurin riski.

Miljonääriksi on mahdollista tulla pienelläkin summalla, mutta se vaatii aikaa. Korkoa korolle –efektin ansiosta säästösumma kasvaa huomattavasti. Esimerkiksi säästämällä 178 euroa kuukausittain kohteeseen, joka tuottaa vuosittain viisi prosenttia, pääsee miljonääriksi 65 vuodessa. 500 euron kuukausittainen säästösumma laskisi ajan 45 vuoteen.

Tutustu LähiTapiolan sijoitusratkaisuihin täältä.