Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus18.4.2018

Parkkipaikoilla sattuu yli 100 kolaria päivässä – kuka korvaa, jos autoa on kolhittu?

Parkkialueilla sattuu vuosittain lähes puolet kaikista liikennevahingoista. Vakuutusyhtiöiden tietoon tulee vuosittain yli 40 000 parkkipaikoilla sattunutta vahinkoa. Eniten vahinkoja sattuu peruuttaessa, vaikka autojen kehittyvä turvatekniikka vähentää kolareita parkkipaikoilla.Vertaile ja osta

LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan yli puolessa parkkipaikalla sattuneissa vahingoissa korjauskustannukset olivat yli 1 000 euroa.

- On valitettavan yleistä, että vakuutusyhtiölle ilmoitetaan vahingoista, joissa auton omistaja on löytänyt kolhitun autonsa, mutta vahingon aiheuttaja on poistunut paikalta. Ohjeena on, että vahingon aiheuttaja jättää yhteystietonsa tai odottaa auton omistajan saapumista. Myös rekisteritietojen selvittäminen on tarvittaessa helppoa. Silmämääräisesti pienetkin vahingot, voivat aiheuttaa yllättävän suuret korjauskulut, kertoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Jos parkkipaikalla omaan autoon on ilmestynyt kolhuja ilman, että niiden aiheuttaja selviää, korvataan vahinko auton kaskovakuutuksesta. LähiTapiolan laajassa kaskovakuutuksessa on bonusturva, joka estää bonusten alenemisen tällaisessa tilanteessa.

Vähenevätkö parkkipaikkavahingot tulevaisuudessa?

Yleisin vahinko parkkipaikalla sattuu peruuttaessa. Uudemmissa autoissa avuksi ovat tulleet peruutuskamerat. Viime vuosina autojen koot ovat kasvaneet, mutta vahinkomäärät ovat pysyneet kurissa.

- Jo nyt alkaa näkyä turvatekniikan yleistyminen, joka vähentää parkkipaikoilla sattuvia vahinkoja.  Esimerkiksi automaattiset pysäköintiavustajat auttavat vähentämään vahinkoja. Turvatekniikka yleistyy tulevaisuudessa ja autokannan uudistuessa. Nämä vahingot tulevat todennäköisesti vähenemään tulevaisuudessa, kertoo Nieminen.

Lue lisää LähiTapiolan autovakuutuksista täältä.