<link rel="stylesheet" href="/cs/chat/stylesheets/lahitapiola-chat.css"/>
Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
Talous 26.3.2018

Sukanvarressa inflaatio syö rahasi – 50 vuodessa miljoona suli sataan tuhanteen euroon

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro laski, mitä rahalle käy, jos sen säilöö sukanvarteen. Kymmenessä vuodessa pankkitalletus ei säilyttänyt rahan arvoa.

Pienikin inflaatio nakertaa rahan arvoa. Jo kymmenessä vuodessa rahan arvo laskee merkittävästi, vaikka kuluttajahinnat nousisivat vain maltillisesti. Vuonna 2007 saatu miljoona euroa olisi tänä päivänä enää 867 000 euroa.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron laskelma osoittaa, kuinka rahan ostovoima sulaa vuosien kuluessa. Jos säästöt laittaa ainoastaan sukanvarteen tai patjan alle, häviämisriskin lisäksi varmaa on, että säästöjen arvo heikkenee vuosien kuluessa selvästi inflaation syödessä rahan ostovoimaa.

Näin inflaatio nakertaa miljoonaa euroa

Inflaation vaikutus miljoonaan euroon vuodesta 1967, 1977, 1987, 1997 ja 2007 lähtien.

50 vuodessa rahan arvon lasku on hurjaa. Jos kuvitellaan, että vuonna 1967 eurot olisivat olleet olemassa ja henkilöllä miljoona euroa. Tekemättä rahoille mitään miljoona euroa olisi huvennut noin kymmenesosaan vuoden 2017 loppuun mennessä. Samalla laskukaavalla, mikä tahansa rahasumma olisi pienentynyt vastaavasti. Esimerkiksi tuhannesta eurosta olisi jäljellä 105 euroa.

Etenkin 70- ja 80 –luvuilla rahanarvo heikkeni nykypäivää selvästi voimakkaamman inflaation vuoksi. Esimerkiksi 70 –luvulla öljykriisi nosti hintoja voimakkaasti. Vuotuinen inflaatio vuodesta 1967 vuoteen 2017 on ollut 4,6 prosenttia.

Talouskriisien ja talouskasvun hiljenemisen seurauksena inflaatio on hidastunut. Kymmen viime vuoden aikana inflaatio on ollut 1,4 prosenttia. Sekin kuitenkin heikentää rahan ostovoimaa.

- Olemme viime vuodet viettäneet alhaisen inflaation aikakautta. Silti hintojen nousu on kumuloitunut vuosien vieriessä hämmästyttävän nopeasti. Nyt talouskasvu on vahvaa ja laaja-alaista, mikä normalisoi myös inflaation korkeammalle tasolle. Ostovoimasta kiinnostuneen säästäjän rima nousee, Nummiaro sanoo.

Talletuskaan ei säilyttänyt arvoa

Pankkitilillä rahan säilyttäminen on ollut sukanvartta parempi vaihtoehto, mutta täysin rahan arvo ei ole säilynyt. Pankkitilillä miljoona euroa on supistunut 835 000 euroon 2000-luvun alusta vuoden 2017 loppuun mennessä, kun korkona käytetään yön yli –talletuksen korkoa. Jos säästökausi olisi alkanut vuonna 2007, miljoona euroa olisi nyt 905 000 euroa.

Inflaation vaikutus talletukseen

- Talletus on helppo ja tasainen vaihtoehto, mutta helppoudella on hintansa. Jos ajatellaan, että säästämällä siirrät kulutusta tuonnemmaksi ja saat silloin enemmän, pankkitilillä kulutuksen siirtäminen on tarkoittanut myös kulutuksen pienentämistä. Näin siksi, että hinnat ovat nousseet enemmän kuin säästö on kerryttänyt korkoa.

Varmin keino suojautua inflaatiolta on löytää varoille tuottavia sijoituskohteita. Se ei tarkoita, että sijoitussalkun täyttää vain korkean riskin arvopapereilla.

- Säästämisen ensimmäinen tavoite on päihittää inflaatio. Lisää tuottoa saa hyväksymällä suuremman säästöjen arvonmuutosten riskin. Hajauttamalla säästöt eri koreihin pystyy pienentämään riskiä.

Osa säästöissä kannattaa pitää omaisuuslajeissa, jotka kehittyvät hyvin inflaation kiihtyessä yllättäen. Esimerkiksi kiinteistöjen vuokratuotto on sidottu inflaatioon. Osakkeetkin kestävät ajan kanssa hyvin inflaatiota, kun yritysten sekä kustannukset että myyntitulot kasvavat yleisen hintatason noustessa. Korkosijoituksien tuotot ovat puolestaan heikot inflaation kiihtyessä, koska korkojen nousu aiheuttaa arvonmuutostappioita.

Tutustu LähiTapiolan sijoittamis- ja säästämisratkaisuihin täältä.