Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus23.1.2018

Useampi kuin joka kolmas suomalainen kaatuu liukkailla keleillä – suurin vaara on kotiovella

Talven liukkailla keleillä kaatuvat kaikenikäiset ja liukastumisriski onkin jalankulkijan yleisin onnettomuus talviliikenteessä. Liikenneturvan tutkimuksen mukaan neljä kymmenestä liukastuu talvikuukausien aikana.

38 prosenttia suomalaisesta kertoi viime joulukuussa toteutetussa kyselyssä kaatuneensa liukastumisen takia. Kaatuneista 27 prosenttia kertoi loukanneensa tai satuttaneensa itsensä liukastumisen seurauksena. Joka kymmenes joutui kaatumisen seurauksena käymään myös lääkärissä tai terveydenhoitajalla. Yhden tai useamman päivän töistä tai koulusta joutui olemaan noin viisi prosenttia kaatuneista.

- Ne jotka ovat kaatuneet talvella, tietävät että liukastuminen sattuu. Äkillisessä liukastumisessa vammat kohdistuvat usein ranteisiin tai olkapäihin, kun ihminen ottaa törmäyksen vastomaisesti kädellä vastaan. Kivuliaita nilkka- ja polvivammoja voi syntyä erilaisten vääntymisten seurauksena ja selkävammoja äkillisen nytkähdyksen tai suunnanmuutoksen aiheuttamina. Vakavimpia vammoja ovat kuitenkin pään vammat. Jäinen maa ei jousta, LähiTapiolan riskienhallintapäällikkö Sami Sallinen.

Tilastollisesti talven liukkaimmat kelit ovat vielä edessä, kun lopputalven sulat alkavat. Pahimmillaan liukkaat kelit iskevät, kun sää lauhtuu ja pakastuu taas nopeasti. Kevyt lumisade lisää liukastumisriskiä entisestään, jos ohut lumikerros peittää jään eikä vaarallista kohtaa huomaa jalankulkuväylällä.

Kun Liikenneturvan tutkimuksessa kysyttiin syitä liukastumiselle, kolme viidestä (62 %) nimesi erityisen liukkaan alustan kaatumisen syyksi. Lähes neljä kymmenestä (38 %) kertoi syyksi huonon tien tai alueen kunnossapidon ja viidesosa pimeyden tai huonon valaistuksen.

Oma huolimattomuus vaikuttaa

Myös omasta toiminnasta löydettiin huomautettavaa. Neljäsosa piti omaa, keliin sopimatonta kenkävalintaa syynä liukastumiseen. Myös kiire ja esimerkiksi kännykkään keskittymisen aiheuttama tarkkaamattomuus oli usean tunnistama syy kaatumiseen. Pysy pystyssä -kampanjassa kehotetaankin tänä vuonna keskittymään kävelyyn.

- Useimmiten liukastumisen vaara on suurimmillaan silloin, kun ottaa ensimmäiset askeleet autosta noustessa tai kotiovelta ulos lähdettäessä. Hyvät talvijalkineet ovat keino varmistaa pystyssä pysymisen liukkaillakin keleillä. Koska kengän kantaosa osuu kävellessä maahan ensimmäisenä, on hyvän talvikengän kannan oltava voimakkaasti kuvioitu sekä riittävän matala ja leveä, että se ei lipsahda alta pois. Turvallisen talvikengän pohja on huokoinen ja pehmeä, kovettuva kengänpohja kun on liukas, Sallinen kuvailee.

LähiTapiola on tänäkin talvena mukana SPR:n koordinoimassa valtakunnallisessa Pysy pystyssä -kampanjassa, jossa kiinnitetään huomiota liukastumisesta aiheutuviin tapaturmiin ja niiden ennaltaehkäisyyn.

Seitsemän vinkkiä pystyssä pysymiseen:

  1. 1.

    Valitse kengät kelin mukaan

  2. 2.

    Käytä liukuesteitä

  3. 3.

    Varaa aikaa matkoihin

  4. 4.

    Tarkista jalankulkusää ennen liikkeelle lähtöä

  5. 5.

    Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta

  6. 6.

    Huolehdi kunnostasi ja vireystilastasi

  7. 7.

    Keskity kävelemiseen