Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous21.9.2017

Suomalainen tarvitsee taloudelliseen riippumattomuuteen yli 2 miljoonaa euroa

LähiTapiolan teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset arvioivat tarvitsevansa keskimäärin 2,1 miljoonan euron rahasumman tunteakseen itsensä taloudellisesti riippumattomaksi. Sukupuolten välillä on merkittävä ero: miehet arvioivat tarvitsevansa noin 2,7 miljoonaa euroa, kun taas naisille riittäisi noin puolet tästä.

LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -tutkimuksesta selviää, että suomalaiset uskovat tarvitsevansa taloudelliseen riippumattomuuteen keskimäärin 2,1 miljoonaa euroa. Arvioissa on eroa ikäryhmittäin: esimerkiksi 35–44 -vuotiaat kokevat tarvitsevansa taloudelliseen riippumattomuuteen 2,5 miljoonaa, kun eläkeläisille riittäisi reilu 800 000 euroa.

- On luonnollista, että ajatukseen taloudellisesta riippumattomuudesta vaikuttavat henkilön ikä ja elämäntilanne. Tyypillisesti nuorten ilmoittama rahasumma on monta kertaa suurempi kuin eläkeläisten. Sen sijaan miesten ja naisten väliset erot taloudelliseen riippumattomuuteen tarvittavassa rahasummassa ovat hämmästyttävän suuret, sanoo LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja Tom Liljeström.

- Tulosten perusteella voi arvioida taloudellisen riippumattomuuden tarkoittavan eri asioita suomalaisille. Keskiarvoa nostavat erityisesti useista miljoonista haaveilevat suomalaiset. Monet mieltävät taloudellisen riippumattomuuden rahasummaksi, jonka turvin voisi jättää palkkatyöt ja elellä leveästi. Toisille se tarkoittaa enemmän vararahastoa yllättävien elämäntilanteiden varalle, Liljeström toteaa.

Kolmen kuukauden kulut säästössä – askel omavaraisuuteen

Liljeströmin mukaan taloudellinen riippumattomuus on hyvä tavoite, mutta moni suomalainen ei ole pysähtynyt miettimään omia tavoitteitaan lainkaan ja miten niitä tavoittelisi.
- Ellei tavoitteista muuta tule mieleen niin jokaisella olisi hyvä olla säästössä kolmen kuukauden kulujen verran yllättäviä tilanteita tai omia tarpeita varten, Liljeström sanoo.

- Palkkatuloistakin säästämällä voi saavuttaa taloudellisen riippumattomuuden, kun pääsee nauttimaan sijoitusten korkoa korolle -ilmiöstä vuosikymmenten ajan.  Tärkeintä on aloittaa varhain ja sijoittaa säästönsä. Kuukausittaisen säästösumman automatisoimalla voi varmistaa, että pysyy tavoitteessaan.

Liljeströmin mukaan keinovalikoima taloudellisten tavoitteiden saavuttamiseksi on tänä päivänä laajempi kuin moni todennäköisesti osaa edes ajatella – rahojen säästötilillä makuuttamisen ja varainhoitopalvelujen väliin mahtuu runsaasti erilaisia vaihtoehtoja.


Tutkimustiedot perustuvat LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen. TNS Kantarin tekemä tutkimus toteutettiin toukokuussa ja siihen vastasi 1 007 iältään 15-74 -vuotiasta suomalaista.