Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
23.11.2015

Aiheuttiko sähkökatko vahinkoja? Tässä ohjeita pakastevahinkoihin ja rakennusvahinkoihin

Runsaat lumisateet ja tykkylumen kertyminen aiheuttivat laajoja ja pitkiäkin sähkökatkoja. Sähkökatkot voivat aiheuttaa vahinkoja pakasteille, mutta myös rakennusvahingot ovat mahdollisia.

Kun sähköt katkeavat ja asuinrakennuksen lämpötila laskee pakkaselle, putket voivat jäätyä ja rikkoutua tai sähkökatko voi aiheuttaa muuta vahinkoa.

Jos elintarvikkeet tai lääkkeet pilaantuvat?

Sähkökatkon sattuessa arkkupakaste on kaappipakastinta parempi vaihtoehto. Pakasteet säilyvät käyttökelpoisina arkkupakastimessa vähintään vuorokauden ajan, jopa kolme päivää, jos arkku on täynnä ja kantta ei välillä avata. Kaappipakastimessa jäätelö ja leipä sulavat jo kymmenessä tunnissa, isot lihapalat säilyvät muutaman tunnin pidempään.

Pyri ehkäisemään ja rajoittamaan vahinkoa. Pakasteet voi viedä ulos pakkaseen tai ne voi pelastaa sukulaisen ja kaverin pakastimeen. Myös aggregaatin voi vuokrata tai ostaa, sen kohtuullisia kuluja voidaan korvata.

Yksityistalouden käyttöön tarkoitetut pakasteet ja muut elintarvikkeet sisältyvät koti-irtaimistoon. Kun kylmälaite menee rikki tai sähköt katkeavat, pakastevahinkoja korvataan kotivakuutuksen turvan tasosta riippuen. Perus- ja suppean turvan vakuutus ei yleensä kata näitä vahinkoja. Mitä laajempi turva, sitä varmemmin vakuutus korvaa.

Tässä pieni muistilista korvaamisesta:

  • Alle vuoden ikäiset pakasteet voidaan korvata.

  • Jos jääkaapin sisältö pilaantuu, voidaan se korvata samaan tapaan kuin pakasteiden pilaantuminen.

  • Jääkaapissa säilytettävät lääkkeet saattavat mennä pilalle, kun sähköt katkeavat. Pyri ehkäisemään vahinkoa ja rajoittamaan vahinkoa etsimällä vaihtoehtoista kylmää säilytystä. Jos lääkkeet kuitenkin pilaantuvat, ne voidaan korvata, kun reseptilääkkeistä löytyvät reseptit sekä kuitit uusien lääkkeiden hankinnasta.

  • Vahingon ehkäisemisen selkeä laiminlyönti voi johtaa korvauksen pienentämiseen.

Jos sähkökatko aiheuttaa rakennusvahingon?

Jos sähkökatko aiheuttaa putkirikon tai sähkökatkosta seuraa muuta vahinkoa, niitä korvataan koti- tai maatilavakuutuksesta vakuutusturvan tason mukaisesti.

Tilapäinen asuminen muualla korvataan välttämättömissä tilanteissa, mutta lämpötilan lasku ei vielä oikeuta tähän. Jos putket uhkaavat jäätyä, rakennuksen omistajan täytyy ryhtyä kohtuullisiin toimenpiteisiin, jotta jäätyminen ja tästä seuraava mahdollinen vuotovahinko voidaan välttää. Vahingontorjuntakuluna voidaan korvata esimerkiksi edestakaisen mökkimatkan matkakustannukset tai paikallisen huoltoliikkeen suorittama akuutti vahingontorjunta.

Asukkaan tai omistajan on tässäkin tapauksessa pyrittävä ehkäisemään ja torjumaan jäätymistä:

  • Katkaise vesi ja tyhjennä putket.

  • Sammuta omakotitalon vesipumppu.

  • Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan vaihtoehtoiset lämmitystavat, kuten puulämmitys.

Ilmoita vahingosta verkossa tai puhelimitse

Tee vahinkoilmoitus verkossa ja hae korvausta täältä!

Oman alueesi korvauspalvelunumeron löydät LähiTapiolan nettisivuilta, kun valitset etusivulla oman postinumeroalueesi ja siirryt Hae korvausta -osioon.

Lisätietoa:

Katso, mitä vakuutus korvaa ja tarkista, onko vakuutuksesi taso ajan tasalla!

Kotivakuutus
Maatilavakuutus

Toimi näin pitkissä sähkökatkoissa.