Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
13.2.2015

Näistä tapauksista maksetaan eniten matkavakuutuskorvauksia: vatsatauti ja flunssat kärjessä

Matkavakuutus tulee useimmiten tarpeelliseksi varsin arkisissa tapauksissa. LähiTapiolan tilastojen mukaan viisi yleisintä asiaa, joita yksityishenkilöiden matkavakuutuksista korvataan, ovat vatsatauti, flunssa, korvatulehdukset, välttämättömyystarvikkeiden hankinta matkalaukun kadotessa ja varkaustapaukset.

Ilman matkavakuutusta ei kannata missään tapauksessa lähteä matkalle, olipa kyseessä lyhyt tai pitkä loma lähikohteisiin tai kaukomaille. Matkavakuutus koostuu matkustajavakuutuksesta ja matkatavaravakuutuksesta, jotka voi valita yhdessä tai erikseen. Matkasairauden ja -tapaturman hoitokuluja korvataan vain matkustajavakuutuksesta. Vakuutus korvaa kulut ilman omavastuuta ja euromääräistä ylärajaa. Vakuutettuina ovat myös mukana matkustavat omat lapset ja lastenlapset.

Tässä LähiTapiolan lista viidestä yleisimmästä matkavakuutuksesta korvatusta asiasta:

1) Vatsatauti
2) Flunssa
3) Korvatulehdus
4) Välttämättömyystarvikkeet
5) Varkaudet

–Matkustajavakuutus korvaa, jos henkilö sairastuu matkan aikana ja joutuu hakeutumaan matkakohteessa hoitoon. Esimerkiksi lasten kanssa ulkomailla matkustaessa flunssaan tai korvatulehdukseen on usein haettava lääkärinhoitoa, jotta paluulento sujuisi ongelmitta. Jos lapsi sairastuu matkalla eikä voi lentää, lievemmissä sairaustapauksissa korvataan yhden huoltajan jääminen matkakohteeseen. Vakavampien sairauksien osalta voidaan korvata myös koko perheen kohteeseen jäänti, jos kaikilla on asianmukaiset omat matkustajavakuutukset, sanoo LähiTapiolan korvausasiantuntija Kalle Ruonala .

Jos vakuutettu joutuu jäämään kohteeseen pidemmäksi aikaa sairauden vuoksi, korvataan hänen osaltaan hoito, majoitus ja matkat Suomeen. Ruokailuja tai muita välillisiä kustannuksia ei korvata. Jos lääkäri määrää aikuisen lentokieltoon vaikkapa korvatulehduksen vuoksi, LähiTapiola katsoo, että aikuinen selviää yksinkin matkakohteessa. Vakavamman sairauden kohdalla, esimerkiksi aivoinfarktin sattuessa, puolison jääminen kohteeseen on korvattavaa. Sairauden vakavuus ja puolisolle matkan keskeytymisestä aiheutuvien kustannusten korvattavuus arvioidaan aina tapauskohtaisesti LähiTapiolan korvauspalvelussa.

Kun matkalaukku ei saavukaan perille

Matkatavarapuolella tyypillisin korvauksiin johtava tilanne on, että jostain syystä matkatavarat eivät päädy perille matkakohteeseen. Matkatavaravakuutuksesta korvataan niin sanottujen välttämättömyystavaroiden hankkimiseen enintään 100 euroa jokaista alkanutta vuorokautta ja vakuutettua kohti, ja aika alkaa 12 tunnin kuluttua siitä, kun matkatavaroiden olisi pitänyt saapua matkakohteeseen. Enimmäiskorvausmäärä on 400 euroa.

Esimerkkitapaus voi olla seuraavanlainen: Henkilö saapuu ulkomaan matkakohteeseen perjantaina kello 9.45. Matkalaukku ei saavu perille, ja lentoyhtiölle tehdään ilmoitus matkatavaroiden myöhästymisestä. Kello 21.45 alkaen vakuutettu voi hankkia välttämättömyystarvikkeita 100 eurolla vakuutusyhtiön kustannuksella. Jos matkatavarat eivät ole saapuneet matkakohteeseen vielä lauantainakaan kello 21.45 mennessä, voi välttämättömyystarvikkeita hankkia 100 eurolla lisää.

Varkaudet ovat klassinen tapaus korvattavien asioiden listalla. Halutuimpia varastettavia ovat esimerkiksi lompakot ja kamerat.

–Vakuutuksen tarkoituksena on korvata todellisia menetyksiä, joten omaisuuden ikä vaikuttaa korvauksen määrään. Varkauksien varalta matkatavaroita on pidettävä silmällä: niitä ole syytä jättää esimerkiksi lentoasemalla lyhyeksikään aikaa oman onnensa nojaan. Kaikkia rahoja tai maksukortteja ei pidä säilyttää lompakossa tai ylipäätään samassa paikassa. Jos yksi kortti viedään, käytäntöjä helpottaa, jos on toinen kortti jäljellä. Lisäksi korut, kellot, käteinen raha ja muu varkausaltis omaisuus tulee kuljettaa yleisissä kulkuneuvoissa käsimatkatavarana, sanoo korvausasiantuntija Teemu Talvi .

Matkatavaravakuutuksesta korvataan myös passin, viisumin tai matkalippujen uusimisesta matkan aikana aiheutuneita ylimääräisiä matka-, majoitus- ja puhelinkustannuksia. Edellytyksenä on korvattava vahinkotapahtuma, kuten esimerkiksi varkaus.

Missä tapauksissa matkavakuutus korvaa hoitoa?

Mitä kaikkia kuluja matkustajavakuutus korvaa? Usein kysyttyjä kysymyksiä on koottu LähiTapiolan Omatalous-verkkolehteen .

Lisätiedot:

Kalle Ruonala
matkustajakorvaukset
09 453 2460

Teemu Talvi
matkatavarakorvaukset
09 453 3037

LähiTapiola
etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi