Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

TyEL-vakuutus

 1. Työnantajana sinun tulee huolehtia työntekijöidesi eläketurvasta: TyEL-vakuutus antaa työntekijälle turvaa vanhuuden, työkyvyttömyyden ja perheen huoltajan kuoleman varalta.
 2. Saat TyEL-vakuutuksen kumppanimme työeläkeyhtiö Elon verkkosivuilta. Elon verkkopalvelussa puolestaan hoidat kätevästi kaikki TyEL-vakuutusasiasi.
 3. Kun työeläkeasioiden hoitaminen on helppoa, voit keskittyä olennaiseen.

Työeläkevakuutus on lakisääteinen yrityksesi ja työntekijäsi eduksi

Työnantajana sinun on vakuutettava työntekijäsi lakisääteisellä työeläkevakuutuksella eli TyEL-vakuutuksella. Vakuutus takaa työntekijälle työeläketurvan.

TyEL-vakuutus antaa työntekijälle turvaa

 • vanhuuden
 • työkyvyttömyyden
 • perheen huoltajan kuoleman varalta.

Tarjoamme TyEL-vakuutuksen kumppanimme työeläkeyhtiö Elon kautta.

Yhteistyömme ansiosta yrityksesi eläkevakuuttamiseen liittyvät asiat hoituvat sujuvasti ja helposti. Kun yrityksesi TyEL-vakuutus on Elossa, sinulle jää aikaa liiketoiminnan ydintekemiseen.


TyEL-vakuutus tarjoaa työntekijälle monenlaista eläketurvaa

Työntekijän eläketurvan perusta on työllä ansaittu lakisääteinen työeläketurva. TyEL-vakuutuksella tuot työntekijällesi monenlaista eläketurvaa. Vakuutus sisältää seuraavat eläketurvat:

 • vanhuuseläke, joka turvaa työntekijän jäädessä eläkkeelle hänen täytettyään alimman eläkeiän
 • osittainen varhennettu vanhuuseläke, jonka avulla työntekijä voi keventää työskentelyä tai lopettaa työskentelyn kokonaan
 • työkyvyttömyyseläke, jos työntekijän työkyky on merkittävästi alentunut sairauden, vian tai vamman vuoksi niin, ettei hän kykene työhön ainakaan vuoteen
 • työuraeläke, jonka ansiosta raskasta työtä tehnyt työntekijä voi jäädä eläkkeelle 63-vuotiaana, jos työkyky on alentunut
 • perhe-eläke, joka työntekijän menehtyessä turvaa hänen aviopuolisoaan ja alaikäisten lastensa toimeentuloa.

TyEL-vakuutus mahdollistaa työntekijälle myös ammatillisen kuntoutuksen, jos hänen työkykynsä on merkittävästi alentunut. Kuntoutuksen tavoitteena on ylläpitää ja parantaa työntekijän työkykyä ja siten mahdollistaa työntekijän pysyminen työelämässä.

Milloin pitää ottaa TyEL-vakuutus?

Kun työnantajana palkkaat 17−68-vuotiaan työntekijän työsuhteeseen, sinun on otettava hänelle TyEL-vakuutus viimeistään ensimmäistä palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden aikana.
TyEL-vakuutus on otettava, kun työnantaja on

 • yritys
 • yhteisö
 • kotitalous.

Vakuuttamisvelvollisuus koskee myös eläkkeen rinnalla tehtävää työtä.

Vuoden 2019 alusta alkaen TyEL-vakuutus on otettava viimeistään ensimmäisen palkanmaksun jälkeen ja ennen kuin ilmoitat ansiot tulorekisteriin. Tulorekisteri on sähköinen tietokanta, johon sinä työnantajana ilmoitat työntekijöidesi ansiot. Tulorekisteristä Elo ja esimerkiksi Verohallinto ja työttömyysvakuutusrahasto saavat ansiot tietoonsa, eikä sinun tarvitse enää tehdä erillisiä ilmoituksia.

Näin TyEL-maksu määräytyy

TyEL-vakuutusmaksua maksavat yhdessä työnantaja ja työntekijä. Työnantajana veloitat maksun suoraan työntekijäsi palkasta ja tilität sen oman osuutesi kanssa Elolle. Työntekijä näkee veloitetun osuuden palkkalaskelmassaan ja voi vähentää maksun tuloverotuksessa.

TyEL-maksun suuruus määräytyy aina sosiaali- ja terveysministeriön vuosittain vahvistamien perusteiden mukaisesti. Maksun suuruuteen vaikuttavat muun muassa maksettu palkka ja yrityksen koko.

Maksua alentavat mahdollinen asiakashyvitys ja hoitokustannusalennus.

Tarkista ajantasaiset TyEL-maksut Elon verkkosivuilta.

Hoida TyEL-vakuutuksen asiat kätevästi verkkopalvelussa

Elon verkkopalvelusta löydät kaiken, mitä TyEL-vakuutusasioiden hoitamiseen tarvitset, olit sitten yrittäjä, työnantaja tai tilitoimiston edustaja.

Verkkopalvelussa voit

 • hoitaa TyEL-vakuutustasi
 • tulostaa todistuksia
 • pyytää maksuaikaa
 • muuttaa tili- ja yhteystietoja.

Pääset hoitamaan TyEL-vakuutusasioitasi LähiTapiolan verkkopalvelun kautta tai voit kirjautua suoraan Elon verkkopalveluun.

Näin saat TyEL-vakuutuksen

Elon vakuutukset saat kätevästi meidän kauttamme tai suoraan Elosta. Jätä yhteydenottopyyntö meille LähiTapiolaan tai ota vakuutus helposti sähköisellä vakuutushakemuksella Elon verkkosivuilla. Katsomme yhdessä yrityksesi TyEL-vakuutuksen kuntoon.

Voit siirtää TyEL-vakuutuksesi toisesta työeläkeyhtiöstä Eloon neljännesvuosittain tammi-, huhti-, heinä- tai lokakuun ensimmäisestä päivästä alkaen, jos vakuutuksesi on ollut voimassa toisessa yhtiössä vähintään vuoden.

TyEL-vakuutuksen ehdot ja lisätietoa TyEL-vakuutuksesta

TyEL-vakuutukseen liittyvät ehdot löytyvät työeläkeyhtiö Elon verkkosivuilta. Ehdoista muun muassa näet, ketkä kuuluvat vakuutuksen piiriin ja millä perusteella vakuutusmaksu muodostetaan. Tarkastele TyEL-vakuutuksen ehtoja.

Elon verkkosivuilta saat myös lisätietoa muun muassa TyEL-vakuutuksella vakuutettavista työsuhteista, tulorekisteristä sekä Elon tarjoamista palveluista, kuten työkykyjohtamisen palveluista.


Johdon ja avainhenkilöiden lisäeläke

Jos haluat yrityksesi johdolle ja avainhenkilöille räätälöidyn lisäeläkkeen, LähiTapiolan vapaaehtoinen eläkevakuutus on omiaan siihen.

Tutustu

Työtapaturmavakuutus työntekijälle

Lakisääteinen työtapaturmavakuutus on työntekijän tapaturman tai ammattitautiin sairastumisen varalta.

Tutustu

YEL-vakuutus

Yrittäjän lakisääteinen työeläkevakuutus antaa turvaa eläkkeelle jäädessä, työttömyydessä, perhettä perustaessa ja sairastuessa.

Tutustu

Palveluntarjoaja

Vakuutuksen tarjoaa kumppanimme Työeläkeyhtiö Elo.