Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
 • Maatalousyrittäjistä 40 prosenttia huolissaan tilansa paloturvallisuudesta - Lähes joka kolmas sammuttanut tulipaloa

  15.4.2021 | Maa- ja metsätalous

  Suomalaisista maatilallisista 40 prosenttia on huolissaan tilansa paloturvallisuudesta, ja joka kymmenes viljelijä valittelee ajan puutetta paloturvallisuusasioihin perehtymisessä, selviää LähiTapiolan teettämästä tutkimuksesta. Maatilapalot korostuvat sekä vahinkojen korvaustilastoissa, mutta myös viljelijöiden puheissa, sillä lähes joka kolmas on ollut itse sammuttamassa tulipaloa tilalla.

 • Paloautot pihamaalla.

  Karjatilallisen painajainen oli lähellä: ”Onneksi olimme navetassa, kun tulipalo syttyi”

  7.4.2021 | Maa- ja metsätalous

  Kun palo tukahtui kertaalleen, mutta alkoi heti roihuta uudelleen, alkoi ähtäriläisen Arvolan tilan Veijo Niemen vallata epäusko ja syke nousta. Mieleen juolahti, että saadaanko eläimiä täynnä olevan navetan roihuava seinä sammumaan ajoissa. Kun palokunta ehti paikalle, varavoimageneraattorin sytyttämä seinä oli saatu itse nipin napin sammutettua sorkkaraudan ja vesiletkun avulla.

 • Millainen ennätyslämmin vuosi 2020 oli metsänomistajalle? Mitä riskejä tänä vuonna on odotettavissa?

  16.2.2021 | Maa- ja metsätalous

  Viime vuosi muistetaan paitsi koronapandemiasta, mutta myös voimakkaista sääilmiöistä. Vuoteen 2020 mahtui kovia tuulia ja myrskyjä, rankkasateita ja tulvia. Lumikuorma etenkin Pohjois-Suomessa oli viime talvena melkoinen. Vaikka uutiset puhuivatkin suurista luonnonilmiöistä, eivät metsänomistajalle koituneet tuhot olleet kuitenkaan poikkeuksellisen suuria aiempiin vuosiin nähden. Tänä vuonna tilanne saattaa olla toinen, ja etenkin talvella lumituhoja, mutta myös paikoitellen myyrätuhoja uskotaan syntyvän.

 • Lumikuorma on vaaraksi maatilojen huonokuntoisille rakennuksille, pakkaset voivat viivyttää vedensaantia – älä lämmitä putkia kuumailmapuhaltimella

  10.2.2021 | Maa- ja metsätalous

  Talven ääriolosuhteet ovat haastaneet monella tavalla maatilojen toimintakykyä. Kun talojen katot täyttyvät lumesta, piilevät rakennusvirheet saattavat paljastua ja kattosortumien riski kasvaa. Toisaalta myös vedensaanti voi vaarantua, jos vesiputket pääsevät jäätymään. Tärkeintä olisi minimoida riskit silloinkin, kun poikkeustilanteessa joudutaan käyttämään väliaikaisratkaisuja niin lämmön-, veden- kuin sähkönjakelunkin varmistamiseksi.

 • Päivitä vakuutus, jos teet aliurakointina lumenaurausta

  2.2.2021 | Maa- ja metsätalous

  Lumentulo on yllättänyt monissa kunnissa ja pika-apua on saatettu hälytellä maatiloilta. Tilallisille lumenauraushommat tuovat mukavasti lisätuloa, koska muuten traktori seisoisi hallissa talven yli käyttämättömänä. Moni ei välttämättä kuitenkaan tule ajatelleeksi, että aliurakointitöissä sattuneet vahingot eivät yleisesti sisälly traktorin perusvakuutuksiin. Pettymys on iso, kun lisätienestit hupenevatkin sattuneiden vahinkojen korvauksiin.

 • Metsänomistaja: Tee ainakin nämä verovähennykset, niin hyödyt taloudellisesti

  21.1.2021 | Maa- ja metsätalous

  Moni metsänomistaja pitää helmikuuta painajaismaisena kuukautena, koska silloin tulee ajankohtaiseksi täyttää metsäveroilmoitus. Etenkin, jos metsätalouden veroilmoitusta ei ole antanut aiemmin, saattavat tulojen kirjaukset sekä vähennysten tekeminen pohdituttaa. Kun tiedossa on muutamat perusasiat, välttää monta harmia ja hommasta selviää ilman harmaiden hiusten lisääntymistä. Koska metsänhoitokulut ovat verovähennyskelpoisia, kannustaa se osaltaan metsänomistajaa huolehtimaan vihreästä kullastaan mahdollisimman hyvin.