Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Minnan työpalaveri katkesi yllättäen: ”Kuului valtava jymähdys, kun 25-metrinen kuusi romahti talomme päälle”

24.8.2021 - Turvallisuus

Talo jonka päälle kaatui puu.

Toukokuinen myrsky jäi Minna Nordmanin perheen mieleen poikkeuksellisen hyvin, sillä juuri sinä iltapäivänä valtava, satavuotias kuusi kaatui perheen talon päälle. Naapurin puolelta kaatunut puu aiheutti isot vahingot ja toi yllättävän paljon selvitettäviä asioita. Kaatuneen puun lisäksi vahinkoa aiheutti rankkasade, joka pääsi virtaamaan kahdeksan tunnin ajan katon läpi talon rakenteisiin.

Henkilöstöasioiden parissa työskentelevä Minna Nordman ei unohda koskaan sitä etäkoulutusta. Ulkona oli tavanomaista kovempi myrsky, ja yhtäkkiä hän kuuli erittäin kovan äänen – lähes räjähdyksen. Hän oli juuri sekunteja aiemmin sulkenut tietokoneensa kameran ja mikrofonin. Hän havaitsi viereisestä ikkunasta katolta roikkuvan kuuden metrin mittaisen kuusenlatvan, jonka oksat nuolivat olohuoneen ikkunaa. Samassa poika rynnisti huutaen yläkerrasta. Silloin Minna ymmärsi, että omakotitalon päälle oli kaatunut valtava puu.

Hetken Minna oli lähes toimintakyvytön. Vaikka hän oli aina itse muita muistuttanut puhelimen 112-sovelluksen käyttämisen tärkeydestä, ei hän itse shokissa muistanut sovelluksen olemassaoloa lainkaan. Hetkeen hän ei edes löytänyt puhelimestaan numeroita.

– Ajatukseni puuroutuivat, enkä kyennyt hetkeen toimimaan järkevästi, Minna kertaa tapahtumia.

Matkassa myrskytuuria

Nordmanin perheellä oli monelta osin tuuria. Heidän 11-vuotias tyttärensä söi juuri välipalaa keittiössä, ja oli vain muutamista senteistä kiinni, etteivät keittiön ikkunat särkyneet hänen päälleen. Toinen lapsista oli omassa huoneessaan yläkerrassa juuri siinä kohdin, josta puu tuli katosta läpi. Onneksi isot oksat hidastivat sen verran puun vauhtia, että vain muutama oksa lävisti koko katon eikä runko-osa tullut sisälle asti. Lisäksi kuin ihmeen kaupalla puolen metrin päässä sijainnut kattoikkuna säästyi ehjänä.

– Yleensä vanhemman pojan auto on pihalla parkissa siinä kohtaa, johon puu jysähti. Ja kävi tuuri, että tyttö oli ehtinyt hetkeä aiemmin tulla kotiin, eikä jäänyt polkupyörineen puun alle.

Paljon ylimääräistä työtä

Perhe onnistui saamaan paikalle vielä samana iltana ison nosturin sekä metsurin siivoamaan kaatunutta kuusenrunkoa ja oksia pois. Samalla tiilikatto paikattiin väliaikaisesti, jotta lisävahinkoa ei pääsisi syntymään.

Muutaman päivän päästä pihalta oli jo kerätty kaikki roskat pois. Sen jälkeen talossa kävi useita eri alan asiantuntijoita arvioimassa vahingon laajuutta ja vaikutuksia. Selvää oli, että tiilikaton paikkauksen lisäksi yläkerran sisäkatto pitäisi korjata sekä rakenteisiin valunut vesi kuivata. Korjausten kanssa tuli hieman mutkia matkaan.

– Esimerkiksi emme saaneet täysin samaa kattotiiltä enää mistään, vaan jouduimme tekemään eräänlaisen kompromissiratkaisun tiilikaton korjauksen kanssa. Kyseessä on ulkonäöllinen seikka, mutta onneksi katto saatiin teknisesti täysin kuntoon. Onneksi asiantuntijat olivat sitä mieltä, että itse talon rakenteet eivät sentään vääntyneet puun painosta, mikä sekin olisi ollut mahdollista.

Minnan on pitänyt selvitellä paljon vahinkoon ja sen korjaukseen liittyviä asioita sekä järjestää omia aikataulujaan niin, että on voinut olla itse paikalla selventämässä ja varmistamassa asioiden kulkua eri ammattilaisille. Vuosilomat ovat aiheuttaneet viivästystä korjauksissa.

Tapahtuma jätti perheessä kaikkiin jälkensä eivätkä esimerkiksi lapset ole olleet sen jälkeen mielellään ukonilmalla yksin kotona. Naapuruston puita on myös ryhdytty katselemaan sillä silmällä, että mikä voisi kaatua seuraavaksi. Kaatuneen puun viereen jääneen samanlaisen kuusen pätkimisestä polttopuiksi on jo sovittu naapurin kanssa. Lisäksi Minna on ollut myös kaupunkiin yhteydessä muutamasta läheisestä, kaupungin tontilla kasvavasta suuresta haarautuvasta kuusesta, jotka huonolla tuurilla voivat nekin kaatua talon päälle. Haarautuva puu on aina oma riskinsä.

– Olemme kuitenkin totta kai äärettömän kiitollisia siitä, että me kaikki olemme kunnossa ja kotivakuutuksemme kattaa tämän vahingon korjauskulut, Minna kertoo.

Lue lisää kotivakuutuksestamme

Kun turvanasi on kotivakuutus, et ole tyhjän päällä, vaikka sattuisi tulipalo, varkaus tai vesivahinko.
Lue lisää kotivakuutuksestamme!

Lue lisää ja osta