Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Maalaisjärjen Anna kokeili ensimmäistä kertaa käsisammutinta: ”Sen paino yllätti, muuten oli helppoa”

17.5.2021 - Maa- ja metsätalous

YouTubesta tutun Maalaisjärki-kanavan Keisalan tilalla tehtiin paloturvallisuuskartoitus, jossa tilan paloturvallisuusriskejä katsottiin yhdessä asiantuntijan kanssa. Tilalla tarkastettiin muun muassa sähkökeskuksen kuntoa, hakelämmityskeskusta, koneiden turvallisuutta ja palokuorman määrää. Kanavallaan maatilan elämää ja arkea kuvaava Anna Länsisalmi-Keisala pääsi kokeilemaan ensimmäistä kertaa palosammuttimen käyttöä.

Anna Länsisalmi-Keisalan Maalaisjärki-YouTube-kanavan päänäyttämöllä eli Keisalan tilalla paloturvallisuusasiat on huomioitu kiitettävällä tavalla. Tilan isäntä on hoitanut paloturvallisuusasiat kuntoon, eikä jälkipolvien tai ulkopuolisten työntekijöiden ole tarvinnut ottaa niistä sen enempää vastuuta.

- Kartoituksessa tuli itselle muutamia vieraita asioita esille, kuten esimerkiksi mehiläisvahan käyttö hakelämpökeskuksen putkessa. Kaiken kaikkiaan asioita läpikäydessä havahduimme siihen, että maatiloilla on todella monta huomioitavaa asiaa paloturvallisuusnäkökulmasta, ja päivät ovat kiireisiä, Anna pohtii.

Eteläpohjanmaalaisen tilan isännän poika ja Annan puoliso Ossi Keisala kertoo, että esimerkiksi työkoneisiin on jälkiasennettu päävirtakytkimiä, ja niiden käytön merkitystä isäntä onkin aina korostanut.

- Kaikissa meidän koneissa on päävirtakytkimet, joista koneet sammutetaan. Niitä tule käytettyä aina ihan automaattisesti, koska niiden käyttö on iskostunut syvälle selkärankaan, Ossi kertoo.

Tilalla koneiden säilytyksessä on myös huomioitu paloturvallisuusasiat. Traktoreita eikä muita työkoneita säilytetä navetan yhteydessä paloturvallisuusriskin vuoksi. Yksi merkittävä syy on myös navetan kostea ja kemikaaleja täynnä oleva ilma, joka ruostuttaisi koneita.

- Meillä työkoneet säilytetään joko ulkona tai sitten ne ajetaan erilliseen, sivuilta avonaiseen katokseen suojaan. Esimerkiksi talvella lohkolämmittimen käyttö auttaa siinä, että kone lähtee talvipakkasillakin käyntiin, Ossi kertoo.

Perehdytykseen mukaan paloturvallisuusasiat

Palosammuttimia tulee tiloilla olla riittävä määrä, suositusten mukaan 30 metrin välein navetassa. Niistä kertovia kylttejä kannattaa myös kiinnittää näkyville. Anna kokeili turvallisuuskartoituksen yhteydessä palosammutinta ensimmäistä kertaa. Pienen palon sammutuksessa Annaa mietitytti eniten sammuttimen paino.

- Sammuttimen käyttö oli ihan helppoa, ja onneksi niin, koska tosi tilanteessa ei mitään ohjeita ehtisi edes lukea. Mutta palosammuttimen paino yllätti, ja juokseminen sen kanssa olisi melko raskasta. Onneksi niitä on meillä useita joka tilassa, joten pitkää matkaa ei tarvitsisi edes juosta, Anna kertoo kokemuksestaan.

Paloturvallisuusasioista ei päivittäin puhuta, koska riskien ennakointi on juurtunut arkeen. Yksi asia, johon Keisalassa täytyy kuitenkin jatkossa kiinnittää huomioita, on ottaa paloturvallisuusasiat mukaan uusien työntekijöiden perehdytykseen.

- Meidän täytyy jatkossa uusia henkilöitä, esimerkiksi kesätyöntekijöitä, perehdyttäessä muistaa kertoa myös paloturvallisuusasioista. Kaikilla ei ole ennestään paljon kokemusta, joten nämä asiat eivät vielä tule selkärangasta.

Roskat heti pois tiloista

Paloturvallisuuskartoituksen jälkeen tilalla on kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota sisätilojen palokuormaan. Erityisesti pajalla, jossa muun muassa korjataan koneita ja tehdään muitakin pieniä nikkarointi- ja hitsaustöitä, on kiinnitettävä huomiota siihen, ettei tilaan jää palavia materiaaleja, kuten pahveja, muoviroskia tai muuta palokuormaa. Vaikka siisteydestä puhutaan aina, siivoushommat saattavat kiireessä kuitenkin jäädä ”parempaan ajankohtaan”.

- Pajaan jää helposti tyhjiä pahvilaatikoita tai koneista irtoaa niitä korjatessa likaa, heinää tai lantaa tai muuta sellaista. Kun on tottunut siihen, että pajalla kaikki on vähän sekaisin, ei asioihin enää itse kiinnitä niin paljon huomiota. Jatkossa täytyy muistaa viedä roskia heti pois eikä jättää niitä lojumaan nurkkiin, Anna ja Ossi pohtivat.

Katso Annan Maalaisjärki-kanavan video Keisalan tilan paloturvallisuusriskeistä täältä.

Annan ja Ossin viisi paloturvallisuusvinkkiä:

  1. Palosammuttimia täytyy olla riittävästi kaikissa tiloissa, niitä kannattaa sijoitta myös kaikkiin työkoneisiin.
  2. Huolehdi tilojen siisteydestä, jotta nurkkiin ei jää helposti syttyviä roskia.
  3. Työkoneissa kannattaa aina käyttää päävirtakytkimiä ja jos sellaista ei tehdasvalmisteisena ole, asennuta se jälkikäteen.
  4. Muista huoltaa ja pestä traktoreita ja muita työkoneita, koska esimerkiksi koneeseen kertynyt moottoriöljy voi sytyttää huonolla tuurilla koneen palamaan.
  5. Huomioi uusien työntekijöiden perehdytyksessä paloturvallisuusasiat ja opeta tärkeimmät keinot riskien vähentämiseen.