Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Karjatilallisen painajainen oli lähellä: ”Onneksi olimme navetassa, kun tulipalo syttyi”

7.4.2021 - Maa- ja metsätalous

Paloautot pihamaalla.

Kun palo tukahtui kertaalleen, mutta alkoi heti roihuta uudelleen, alkoi ähtäriläisen Arvolan tilan Veijo Niemen vallata epäusko ja syke nousta. Mieleen juolahti, että saadaanko eläimiä täynnä olevan navetan roihuava seinä sammumaan ajoissa. Kun palokunta ehti paikalle, varavoimageneraattorin sytyttämä seinä oli saatu itse nipin napin sammutettua sorkkaraudan ja vesiletkun avulla.

Tammikuun pakkasilla tapahtui se, mikä monella maatilalla on arkipäivää: sähköt menivät poikki ja varavoimageneraattori käynnistyi. Kaikki oli mietitty aiemmin, ihan varautumismielessä. Varavoimalaitekin oli ollut usein ennestään käytössä, eikä tilanne tällä kertaa poikennut edellisistä. Arvolan tilan Veijo Niemi oli tuttuun tapaansa navetassa hommissa. Yhtäkkiä hän havaitsi höyryn tai savun kaltaista katon rajassa.

- Luulin ensin, että savu navetassa oli pakkasilman aiheuttamaa ”usvaa”, joka on eläinhallin kosteudesta johtuen ihan tavallinen ilmiö. Nopeasti kuitenkin huomasin sen olevan savua. Sitten huomasinkin jo seinän palavan, Niemi kertaa pakkaspäivän tapahtumia ja kiittelee mainiota tuuriaan siinä, että oli juuri silloin itse paikalla navetassa.

Kaikille paikalla olijoille tuli kiire, ja hommat keskeytettiin saman tien.

- Juoksin sammuttamaan ensin varavoimalan, sitten hain tikkaat. Puolisoni Tanja sekä työntekijämme Liisa auttoivat alkusammutusvälineistön saamisessa kiireesti paikalle. Kiipesin katon rajaan ja suihkutin kuusi kiloa jauhesammuttimen sisältöä sinne liekkeihin. Samaan aikaan puhuin korvanapilla hätäkeskuksen kanssa ja tilasin palokuntaa, Veijo kertoo.

Tuli tukahtui hetkellisesti, mutta alkoi roihuta melkein heti uudelleen. Kun tuli syttyi uudestaan, alkoi epäusko vallata Veijon hetkellisesti, ja hikikarpalot hiipiä otsalle.

- Toisella käsisammuttimella sain sen jälleen hetkellisesti sammumaan. Mutta sama toistui uudelleen, palo pääsi taas vauhtiin. Lopulta ehdimme hakea palopostista letkun, ja rikoin sorkkaraudalla seinän, jotta pääsin kunnolla seinärakenteeseen kiinni. Sitten sain suihkutettua vettä katonrajaan kunnolla, ja lopulta sain palon kokonaan sammumaan.

Palovaaraa ei välttämättä havaitse itse
Kun palokunta pääsi Ähtärin Alastaipaleelle paikalle, jäi sen tehtäväksi käydä vain paloalue läpi lämpökameralla ja varmistaa, ettei kyteviä palonalkuja enää ole. Paikalle tullut palopäällikkö yritti yhdessä tilan omistajien kanssa löytää syitä tulipalolle. Vaikutti siltä, että varavoimalaitteen pakoputki oli jostain syystä kuumentunut niin paljon, että viereinen seinä syttyi.

- Varma syy jäänee arvoitukseksi, mutta epäilyjä on useita. Esimerkiksi rotta tai hiiri on voinut päästä paloeristysvilloihin tai joku muu eläin on kuljettanut sinne jotain, jonka vuoksi villa olisi kostunut. Palo roihusi niin nopeasti, että jotain ilmeistä täytyi olla vialla.

- Päällisin puolin kaikki oli näyttänyt olevan kunnossa eikä mitään tavallisesta poikkeavaa voinut havaita ulkoa päin. Varavoimala on käynyt aiemmin parhaimmillaan jopa toista vuorokautta, eikä ongelmia ole tullut. Nyt se syttyi palamaan alle tunnin päästä siitä, kun oli käynnistynyt, Veijo jatkaa.

Varavoimalalle paloturvallisempi paikka kauempaa
Jo aiemmin tilalla oli suunniteltu navetassa kiinni olevan varavoimageneraattorin siirtämistä parempaan paikkaan, koska uuden kompressorin vuoksi tekninen tila jäi pieneksi. Puheissa pihamaalle oli suunniteltu erillistä konttia varavoimaa varten. Voimala oli tarkoitus siirtää jo aiemmin, mutta sitten tuli muita töitä ja kiireitä. Tehdään se ensi kesänä, Veijo ja Tanja ajattelivat.

- Palon jälkeen tuli erityisen hyvä syy siirtää se. Kontti, johon varavoimala siirretään, sijaitsee erillään muista rakennuksista, joten jos tapahtuisi esimerkiksi oikosulku tai jotain vastaavaa, mikään muu ei ainakaan syty. Varavoiman käytön kannalta paikka on hiukan aiempaa huonompi, mutta ehdottomasti paloturvallisempi, Veijo kertoo.

Arjen töissä paloriski
Veijo suhtautuu vakavasti paloturvallisuuteen, koska hän tiedostaa, että maatilalla arjen töissä paloriski on jatkuvasti läsnä. Esimerkiksi kahden lypsyrobotin navetta on rakennettu kattoa myöten palamattomasta materiaalista, mikä oli osaltaan syy siihen, ettei palo tammikuussa päässyt leviämään.

- Nykynavetat ovat täynnä paloriskin aiheuttavia laitteita. Etenkin teknisissä tiloissa ja sosiaalitiloissa on hyvä olla riittävä sammutusvälineistö. Meillä esimerkiksi paloposti yltää sosiaalitiloihin, sähkökeskukseen sekä kaikkiin niihin tiloihin, joissa on koneita. Myös jauhesammuttimia löytyy riittävästi, ja kaikilla on taidot käyttää niitä. Jos toiminnan kannalta kriittisessä paikassa sattuva pieni palon alku saadaan itse sammutettua, kutsumme silti palokunnan aina paikalle tarkistamaan lämpökameralla paikat.

Käsisammuttimet eivät olleet ensi kertaa tositoimissa, sillä muutama vuosi takaperin peltotöissä paalain syttyi laakerivian vuoksi palamaan.

- Se saatiin sammumaan jauhesammuttimilla itse, eikä palo päässyt siitäkään leviämään. Kyllä nämä paloturvallisuusasiat on syytä ottaa vakavasti. Olemme puhuneet palokunnan kanssa paloharjoituksesta, jossa palomiehet saisivat harjoitella eläinten viemistä navetasta ulos, sillä sekin on sitten ihan oma taiteenlajinsa, Veijo kertoo.
Generaattori ja maatilan pihalla.

Vinkit tilasi paloturvallisuuden parantamiseen:

  • Mieti paloturvallisuusasiat etukäteen
  • Huolehdi, että sähkölaitteet ovat kunnossa (määräaikaistarkastus!)
  • Jos rakennuksessa säilytetään moottoriajoneuvoja, ne kannattaa kytkeä päävirtakatkaisimesta virrattomiksi, kun niitä ei käytetä
  • Älä säilytä mitään ylimääräistä herkästi syttyvää materiaalia tai muuta turhaa palokuormaa rakennuksessa tai sen välittömässä läheisyydessä
  • Hanki riittävät alkusammutusvälineet ja varmista, että kaikilla tilalla töissä olevilla on alkusammutustaidot
  • Kiinnitä palokatko-kyltit rakennuksiin
  • Huomioi arjen töissä paloturvallisuusriskit
  • Juttele naapureiden kanssa siitä, miten kutsutte toisenne hätätilanteessa apuun. Käykää läpi myös asiat, jotka ensisijaisesti täytyy tehdä, jotta suurelta tuholta vältytään
  • Kutsu paikallinen palokunta harjoittelemaan palon sammuttamista ja eläinten siirtoa

Vinkit antoi LähiTapiolan kehityspäällikkö Teppo Raininko.