Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Lumikuorma on vaaraksi maatilojen huonokuntoisille rakennuksille, pakkaset voivat viivyttää vedensaantia – älä lämmitä putkia kuumailmapuhaltimella

10.2.2021 - Maa- ja metsätalous

Talven ääriolosuhteet ovat haastaneet monella tavalla maatilojen toimintakykyä. Kun talojen katot täyttyvät lumesta, piilevät rakennusvirheet saattavat paljastua ja kattosortumien riski kasvaa. Toisaalta myös vedensaanti voi vaarantua, jos vesiputket pääsevät jäätymään. Tärkeintä olisi minimoida riskit silloinkin, kun poikkeustilanteessa joudutaan käyttämään väliaikaisratkaisuja niin lämmön-, veden- kuin sähkönjakelunkin varmistamiseksi.

Kun lunta sataa monta päivää, kattojen lumikuorma kasvaa nopeasti tavanomaista suuremmaksi. Silloin myös kattojen sisätaitteet eli jiirit alkavat täyttyä lumesta. Kun lumimassa painaa yli 100 kiloa neliömetrin alueella, varastohallien ja rakennusten piilevät rakennusvirheet alkavat tyypillisesti ilmetä. Vuosittain sortuukin kymmeniä laajarunkoisia kylmiä rakennuksia, ja joskus jopa eläimet jäävät sortumien alle.

Vakuutus ei pääsääntöisesti korvaa lumen aiheuttamaa sortumaa. Usein silloin sortuman syyt katsotaan pääsääntöisesti johtuneen laiminlyönnistä, toki joitakin poikkeuksiakin on.

- Kannattaa suunnata katseensa ylös katoille ja pudottaa lumet ajoissa. Kun ensin sataa paljon lunta, sitten lämpötila nousee plussan puolelle ja tulee suojakeli, lumi tiivistyy katoilla. Kun päälle sataa taas uutta lunta, voi lumen paino kasvaa erittäin isoksi, ja erityisesti toispuoleinen lumikuorma saattaa painaa rakennuksen nurin, varoittaa LähiTapiola Pohjoisen myyntijohtaja Jouni Liuska.

Putkikehikko ei kestä lumimassaa

Nykyrakennukset kestävät noin 180 kilon lumikuorman painon neliömetriä kohden. Oikein rakennettu ja hyvin tehty rakennus ei sorru.

- Esimerkiksi vanhoissa rakennuksissa, joissa kattojen jänneväli on pitkä, lumimassa painaa ja notkuttaa kattoa. Putkikehikkoisten hallien ja pressurakennusten katot eivät myöskään kestä painavaa lumimassaa.

Jos kiipeää katolle lapion kanssa aikomuksenaan lumenpudotus, on huolehdittava turvallisuudesta. Turvavaljaiden tulisi olla asianmukaisessa käytössä, ja turvallisuudesta pitäisi huolehtia muutenkin kaikin keinoin.

- Peltikatolle ei itse kannata mennä lainkaan. Sieltä lumi tulee todella vauhdilla alas. Ja jos homma epäilyttää vähänkin, on parasta pyytää ammattilainen pudottamaan lumet, Liuska sanoo.

Talven pakkaset jäädyttävät vesiputkia

Talven korkeat pakkaslukemat haastavat tilallisia myös muilla tavoin. Maatiloilla veden- ja sähkönsaanti ovat erittäin tärkeitä, ja niiden kanssa on usein talven ääriolosuhteissa haasteita. Tiloilla on melko hyvin varauduttu mahdollisiin sähkökatkoihin, ja varavoiman avulla tilan perustoiminnot voidaan turvata sähkökatkon aikanakin. Harvalla tilalla on kuitenkaan turvattu vedensaantia millään varakeinolla. Erityisesti eristämättömät tai huonosti eristetyt vesiputket saattavat jäätyä kovilla pakkasilla, mikä voi aiheuttaa isoja ongelmia, koska esimerkiksi eläinten lypsy ja juomaveden jakelu vaikeutuvat.

- Pahinta on, jos vesiputkia aletaan itse lämmittää esimerkiksi kuumailmapuhaltimella, jonka puhaltama ilma voi olla jopa 650-asteista. Jos samassa tilassa on esimerkiksi sahanpurua tai paperia ja kuumailmapuhallin jätetään pitkäksi aikaa puhkumaan ilman valvontaa, saattavat ne syttyä herkästi. Mieluummin pitäisi käyttää lämmitintä, joka ei kuumene liikaa, mutta sen käyttö vaatii pidemmän ajan, Liuska toteaa.

Henkivakuutuksella turvaat taloutesi

Henkivakuutuksen avulla turvaat lähimmäistesi toimentuloa, jos kaikista ikävin tapahtuisi. Voit laajentaa vakuutusta turvaamaan myös itseäsi, jos esimerkiksi loukkaannut vakavasti ja et pysty enää töihin. Saat tukea maatilan tai yritystoiminnan jatkumiseen, jos sinulle yrittäjänä tapahtuu jotain.

Tutustu