Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Päivitä vakuutus, jos teet aliurakointina lumenaurausta

2.2.2021 - Maa- ja metsätalous

Lumentulo on yllättänyt monissa kunnissa ja pika-apua on saatettu hälytellä maatiloilta. Tilallisille lumenauraushommat tuovat mukavasti lisätuloa, koska muuten traktori seisoisi hallissa talven yli käyttämättömänä. Moni ei välttämättä kuitenkaan tule ajatelleeksi, että aliurakointitöissä sattuneet vahingot eivät yleisesti sisälly traktorin perusvakuutuksiin. Pettymys on iso, kun lisätienestit hupenevatkin sattuneiden vahinkojen korvauksiin.

Maatilakoneiden perusvakuutuksissa ei yleensä huomioida urakointityössä sattuvaa vahinkoa, muistuttaa LähiTapiola Etelän maatila-asiantuntija Harri Saarinen. Tilanteissa puhutaan herkästi kymmenien tuhansien eurojen vahingoista traktorille, aurauskalustolle sekä ympäristölle.

Valtavat lumimäärät ovat yllättäneet Suomessa kaikkialla, eikä auraukseen ole välttämättä osattu varautua riittävästi. Monet tilalliset ovatkin saaneet lisätöitä, kun heitä on hälytetty tekemään lumenaurausta.

- Lumenaurauksessa sattuu usein törmäyksiä lumen alla oleviin esineisiin. Tyypillinen aurausvahinko on törmäys kohollaan olevaan kaivonkanteen, reunakivetykseen tai muuhun lumen alla olevaan kiinteään esineeseen. Tai saatetaan kolhaista vahingossa portinpieltä tai sähkötolppaa, Saarinen kertoo.

Vastuuasiat määritellään usein tarkkaan sopimuksissa, mutta on myös paljon tilanteita, joissa käytetään väliaikaista urakoitsijaa tai tuttua kumppania, eikä sopimuksia sen koommin tehdä.

- Tilanne on ikävä vahingon aiheuttaneelle, jos hän huomaa yllättäen, ettei oman traktorin vakuutus katakaan urakoinnissa sattuvaa törmäystä. Tällaisia tapauksia sattuu muutamia joka vuosi. Tilanne on myös vahingon kohteelle todella ikävä, koska saattaa olla epäselvää, kenen maksettavaksi vahinko lopulta tulee.

Miten traktori vahingoittuu?
Törmäyksessä tyypillisemillään vaurioituu traktorin etukuormaajan aisat, ja korjauskulut voivat olla esimerkiksi 5 000-7 000 euroa.

- Vakuutuksesta korvataan osa, mutta ei täysimääräisesti. Myös käsisammutin olisi hyvä olla varmuudeksi traktorissa mukana. Pienet palonalut saa esimerkiksi kuusikiloisella sammuttimella jo hyvin hallintaan, Saarinen muistuttaa.

Joskus törmäykset ovat kovempia, jolloin on myös riski, että kuljettajallekin sattuu jotakin. Tällaiset tapaukset ovat tosin melko harvinaisia.

- Kuski voi vaikka lentää tuulilasista läpi. Läheskään kaikissa traktoreissa ei ole turvavyötä tai niitä ei käytetä, koska ne eivät ole pakollisia. Turvavyön käyttö estää tehokkaasti pahimpia henkilövahinkoja, toteaa LähiTapiolan kehityspäällikkö Teppo Raininko.

Kun teet urakointia, esimerkiksi epäsäännöllistä lumenaurausta:

  • Päivitä traktorivakuutukseesi laajennus, joka kattaa urakointivahingot
  • ​Päivitä Maatilan vastuuvakuutus myös kattamaan urakointityöt
  • ​Pidä traktorissa mukana myös 6 kg:n käsisammutinta (teholuokka 43 A233BC)
  • Tarkista kaikki valot ja keltainen huomiovalo (majakka)