Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Onko sinulla varaa elää 100-vuotiaaksi? Elintason säilyttäminen pitkän eläkeajan aikana vaatii säästöjä

17.12.2020 - Talous

Valtaosa suomalaisista työikäisistä uskoo, ettei heidän elintasonsa säily ennallaan eläkeiässä. LähiTapiolan laskuri osoittaa, että elintason säilyttäminen onnistuu, mutta keskituloiselta 45-vuotiaalta se vaatii useiden satojen eurojen lisäsäästön kuukaudessa.

Puheet eläkeleikkureista ja heikosta eläkeajan toimeentulosta ovat syöpyneet suomalaisten mieliin. LähiTapiolan teettämässä kyselyssä 65 prosenttia työikäisistä vastaajista uskoo, että heidän eläkeaikainen elintasonsa jää vähintään jonkin verran vaatimattomammaksi nykyelintasoonsa verrattuna.

Eniten pessimistejä näyttää olevan 35-44 –vuotiaissa vastaajissa. Heistä peräti kolme neljästä uskoo elintasonsa heikkenevän eläkkeellä.

Tulojen pudotus eläkkeellä on merkittävä monella eläkeläisellä. LähiTapiolan kyselyssä jo eläkkeellä olevista vastaajista 59 prosenttia kertoi elintasonsa heikenneen eläkkeellä vähintään jonkin verran. Joka kolmas kertoi elintasonsa säilyneen ennallaan.

-Eläkkeelle siirryttäessä ansiotulojen pudotus on väkisin edessä. Kuukausittain käytettävissä olevien varojen turvaamisessa on kuitenkin yksinkertainen lääke. Mahdollisimman aikaisin aloitettu säästäminen turvaa eläkeajan tulojen laskulta, asiantuntija Santtu Tolonen LähiTapiola Henkiyhtiöstä sanoo.

45-vuotias keskituloinen tarvitsee lähes 400 euron kuukausisäästöt

Varmin keino vahvistaa eläkeaikaista toimeentuloaan on säästää etukäteen. Kyselyn perusteella suomalaisista enemmistö ei kuitenkaan varaudu eläkeaikaan taloudellisesti. Kyselyssä 55 prosenttia vastaajista sanoi, ettei säästä eläkeaikaa varten. Sen sijaan 43 prosenttia kertoi jo varautuvansa eläkeaikaan.

Elintasonsa turvaaminen eläkeaikana kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin säästöaika on pitkä ja säästösumma voi olla melko matala. Eläkeaikaan varautuminen onnistuu kuitenkin iässä kuin iässä.

LähiTapiolan Mitä elämä maksaa –laskuri kertoo, miten paljon eläkeaikaan tulisi säästää halutun elintason saavuttamiseksi. Kukaan ei tiedä, kuinka kauan eläkkeellä saa viettää aikaa. Mitä pidempi eläkeaika on, sitä suuremmaksi kasvaa myös säästötarve.

-Laskurin avulla huomaa, että ei todellakaan tarvitse olla miljonääri, jotta voi säilyttää elintasonsa eläkkeelläkin, mutta aikaista varautumista se kyllä edellyttää.

Suomalaisten elinodote kasvaa jatkuvasti. Satavuotias ei ole harvinaisuus edes tänä päivänä ja tulevaisuudessa satavuotiaita ennustetaan olevan yhä enemmän.

Pelkästään viiden vuoden eliniänodotteen nousu 95-vuodesta 100 –vuoteen tarkoittaisi keskituloisella 45 –vuotiaalla henkilöllä lähes 30 euron lisäsäästötarvetta kuukaudessa, mikäli hän haluaisi säilyttää elintasonsa ennallaan koko eläkeikänsä.

Kuukaudessa 45 –vuotiaan henkilön tulisi säästää lähes 400 euroa, jotta hänen elintasonsa säilyisi ja hän eläisi 100 vuotiaaksi.

Säästämistarve ei kuitenkaan häviä, vaikka esimerkkihenkilö olisi valmis hyväksymään nykytasoaan vain jonkin verran vaatimattomamman elintason eläkeaikana.

Jo varhain aloitetuista etukäteissäästöistä on apua eläkeaikaisen elintason säilyttämisessä. Jos esimerkkihenkilöllä olisi kertynyt säästöjä 20 000 euroa hänen aloittaessa 45-vuotiaana varsinaisen säästämisen, elintasonsa säilyttämiseksi hänen kuukausittainen säästötarpeensa laskisi noin 350 euroon kuukaudessa.

Näin odotetun eliniän nousu ja säästöt vaikuttavat eläkeajan toimeentuloon

Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.

Lue lisää