Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Sanna säästää lapsilleen joka kuukausi - ”varaudutaan elämän hyviin ja huonoihin käänteisiin”

9.12.2020 - Talous

Espoolainen Sanna Klingberg kertoo säästävänsä 10- ja 12-vuotiaille lapsilleen joka kuukausi ainakin muutaman kympin lasten omille tileille. Lasten rahoja siirretään säännöllisesti myös osakerahastoihin. Sannalle tärkein syy säästää lapsille on tulevaisuuden turva, mutta samaan aikaan hän toivoo lasten oppivan arvostamaan rahaa.

Sanna Klingberg on säästänyt jo pitkään lapsilleen Joonakselle ja Netelle ainakin muutaman kympin kuukaudessa. Klingbergille on tärkeää ajatus siitä, että lapsille on pientä turvaa olemassa tulevaisuuden varalle.

- Jos mulle käy jotain, esimerkiksi tulee työttömyyttä tai muita ikäviä asioita, jotka voivat vaikuttaa omaan talouteen, ainakin lasten tileillä on pientä pesämunaa. Ne rahat lasten tileillä ovat tavallaan pyhiä, että niistä ei mitään turhia menoja makseta. Jos olisi omassa taloudessa rahat tiukilla, niistä voisi lasten menoja kustantaa tarvittaessa.

- Toisaalta jos oma elämä sujuu hyvin, lapsilla on kotoa muuttaessa vähän omaa varallisuutta. Ajattelen, että pyrin säästämällä vähän helpottamaan lasten tulevaa elämää. Lapsille säästäminen on mielestäni myös itselle säästämistä, koska he ovat myöhemmin meidän lompakolla.

Sanna aloitti lapsille säästämisen samalla kuin itselleen

- Molemmilla lapsillani on ollut omat tilit ihan vauvasta asti, joille olemme laittaneet rahaa. En ole edes ajatellut, että emme tekisi niin. Isovanhemmat ovat myös varsinkin vauvavaiheessa laittaneet lapsille rahaa tilille. Nyt lapsilla alkaa olla niin paljon omia hankintoja, että lahjarahat ovat menneet nyt suoraan niihin.

Klingberg kertoo perehtyneensä rahastosäästämiseen palattuaan äitiyslomalta. Hän aloitti rahastosäästämisen itselleen samaan aikaan kuin lapsille. Lasten tileille kertyneitä säästöjä hän siirtää muutaman kerran vuodessa osakerahastoihin.

- Mielestäni lasten rahoja voi säästää myös korkeamman riskin osakerahastoihin, koska heillä on niin pitkä sijoitusaika. Optimaalista olisi laittaa kuukausittain rahaa suoraan rahastoon, jolloin saisi hyvän hajautuksen, eikä tarvitsisi aina siirtää rahoja itse.

Lue lisää: Näin säästät lapselle – asiantuntijan vinkit vaivattomaan aloittamiseen

Rahan arvostus opitaan kotoa

Klingberg kertoo pohtineensa lasten kasvaessa paljon myös omaa suhdettaan rahaan ja kuluttamiseen.

- En haluisi, että tavaroita ostetaan vain ostamisen ilosta, vaan pitää olla joku syy. Olen jutellut tästä paljon lasten kanssa. Kun ollaan vaikka kaupassa, lapset löytäisivät aina kaikenlaista ostettavaa, mutta aina käydään läpi sitä, että ei voida ostaa kaikkea. En sano, että meillä ei ole rahaa, vaan enemmän sitä, että olet saanut jo kaikenlaista ja nyt et tarvitse tuota asiaa. Haluan välittää ajatusta siitä, että ostamisia ei mitoiteta pankkitilin saldon mukaan, vaan enemmän ostetaan tarpeeseen.

- Höpsöttely on välillä jees, mutta toivon, että lapsistani tulisi vastuullisia kuluttajia ja he osaisivat myös arvostaa rahaa. Olisi tärkeää osata olla kiitollinen siitä, mitä on, eikä vain haluta koko ajan lisää.

Klingberg kertoo lastensa tietävän säästöistään tulevaisuuden varalle, mutta säästöjen määristä ei vielä tarkemmin puhuta.

- Näiden säästöjen lisäksi molemmilla lapsillamme on omat käyttötilit ja he voivat niitä käyttää oman harkintansa mukaan. Tulevaisuuden säästöt tulevat varmasti luontevasti esille lasten kanssa, kun tulee enemmän omista haluista lähteviä isompia hankintoja. Esimerkiksi skootteri voisi olla sellainen asia, joka on isompi hankinta ja silloin voisi miettiä, että kannattaako omia säästöjä käyttää tähän.

Käteinen olisi lapsille parempi tapa oppia rahasta

Perheen yhteinen säästäminen keskittyy ulkomaanmatkoihin ja välillä perheessä keskustellaan siitä, kuinka jotain täytyy jättää ostamatta, jotta voi säästää yhteiselle lomamatkalle.

- Ulkomaanmatkoilla olen huomannut hyväksi kikaksi sen, että ollaan vaihdettu lapsille omaa käteiskassaa loman ajaksi. Käteisen hyvä puoli on, että se on niin konkreettista. Lapset pystyvät helpommin laskemaan ja pohtimaan, mihin rahat riittävät. Siinä oikeasti näkee sen, että joudun nyt antamaan nämä rahat pois, jos haluan tuon asian. Lapset ovat jopa jättäneet joskus osan matkakassastaan säästöön.

Normaalissa arjessa myös lapset voivat maksaa pankkikortilla. Klingberg on huomannut, että kortilla maksaminen voi olla petollista lasten rahataitojen kannalta käteiseen verrattuna.

- Eniten lasten raha-asioissa huolestuttaa aikuistumisen kynnys, kun pitäisi ottaa vastuu omasta taloudesta. Yksi syy minulle lapsille säästämisessä ja rahakasvatuksessa on, että omat lapset eivät ikinä turvautuisi pikavippeihin tai muihin kalliisiin luottoihin, joita tuputetaan paljon. Siksi yritän opettaa, että vaikka jotain asiaa ei saisi heti, säästämällä sen voi saada.

Klingberg kertoo lastensa olevan melko erilaisia rahankäytössä.

- Toinen haluaisi heti shoppailla ja käyttää kaiken. Toinen lapsi taas säästää enemmän. Hänellä on jopa oma oikea kassakaappi, jonne näpyttelee koodin ja ottaa sieltä pari euroa. Hän saattaa sitten säästää pitkäänkin ja ostaa jotain kalliimpaa, vaikka urheilukellon.

- Vaikka lapset ovat erilaisia, haluaisin auttaa heitä molempia ymmärtämään omien valintojen merkityksen raha-asioissa. Vaikka elämässä tai raha-asioissa ei voi vaikuttaa kaikkeen, voi silti yrittää tehdä fiksuja valintoja. Tärkeintä eivät ole tulot, vaan menot. Yritän istuttaa näitä ajatuksia lasten päähän, jotta he osaisivat tehdä järkeviä päätöksiä, kun pitää ottaa vastuuta omasta taloudesta ja he pääsevät säästöihinsä käsiksi.

Tutustu tästä, miten voit aloittaa lapselle säästämisen.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää