Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Nämä koirien vaivat näkyvät eläinlääkärissä nyt – LemmikkiHelpistä tavoitat eläinlääkärin etänä

8.12.2020 - Terveys

Koronaepidemian poikkeusaika on lisännyt lemmikkien kanssa vietettyä aikaa, ja moneen perheeseen on liittynyt uusi karvaturri, mutta eläinlääkärin työssä näkyvät pääosin lemmikkien tutut vaivat. Etäyhteyden kautta voidaan hoitaa jo monet eläinten terveyspulmat. LähiTapiolan koira- ja kissavakuutusasiakkaat voivat LemmikkiHelppi-etäpalvelun avulla välttää myös tarpeettomia käyntejä klinikalla korona-aikana.

Ajat ovat poikkeukselliset, mutta etäeläinlääkärin vastaanotolla hoidetut vaivat ovat pääosin varsin tavanomaisia. LähiTapiolan LemmikkiHelppi-palvelun etäeläinlääkäri Eva Kaisti kertoo, etteivät lemmikkien omistajien yhteydenottojen syyt ole juuri muuttuneet koronaepidemian aikana.

- Tänä syksynä, kuten aiemminkin, yleisimmin asiakkaat ottavat yhteyttä koiran iho-, silmä-, korva- tai vatsaoireiden takia. Lemmikki on myös saattanut nielaista vieraan esineen tai saada tassuunsa tai kuonoonsa haavan. Usein omistajan huoli herää siinä vaiheessa, kun lemmikki on oksennellut tai ripuloinut. Tähän aikaan vuodesta alkavat yleensä näkyä myös jouluruokiin ja -koristeisiin liittyvät vaivat, joten niihin on hyvä varautua kodeissa ennalta, sanoo Kaisti.

Lue lisää: Joulupöydästä eläinlääkärin vastaanotolle – nämä tutut jouluherkut ovat vaarallisia lemmikeille

LemmikkiHelpin etäeläinlääkärien hoitamista eläinasiakkaista valtaosa, noin 90 prosenttia, on tällä hetkellä koiria, mutta viikoittain joukkoon mahtuu myös monia kissoja. Näin yhteydenottojen syyt jakautuvat:

Yleisimmät etäeläinlääkärin hoitamat vaivat

  • Iho-oireet, kuten ihottumat, ulkoloiset, puremat
  • Korvien ja silmien oireet
  • Vatsan ja ruoansulatuksen vaivat
  • Vieraan esineen nielaisu tai myrkytysoireet
  • Haavat ja ruhjeet
  • Virtsatien oireet
  • Hengitystieoireet, kuten yskä ja niiskutus
  • Muita yhteydenoton syitä mm. suun alueen vaivat sekä pelkotilat

Kotikonstit auttavat eläinlääkärin ohjeilla – tarvittaessa klinikalle

Etäeläinlääkäri ei voi ottaa käyttöön sitä lemmikin terveystilan tarkastelussa perinteisintä tapaa eli tunnustelua. Siispä konstit ovat toiset. LemmikkiHelpissä lemmikin omistajaa pyydetään ensin kertomaan lyhyesti lemmikin yleistilasta ja oireista ja sitten eläinlääkäri aloittaa chat-keskustelun. Keskusteluun voidaan liittää kuvia ja videopätkiä lemmikistä, ja tarvittaessa otetaan käyttöön suora videoyhteys.

- Etäeläinlääkärin työssä tärkeää on osata kysyä oikeat kysymykset ja auttaa toista ihmistä oireiden kuvailussa. Lemmikin omistaja toimii ikään kuin eläinlääkärin apukäsinä, joten pyrin parhaani mukaan auttamaan häntä lemmikin tunnustelussa ja havainnoinnissa. Kuvat ja video auttavat oireiden syyn selvittämisessä ja tarvittaessa myös jatko-ohjeiden antamisessa, kertoo Kaisti.

LemmikkiHelpin yhteydenotoista yli 70 prosentissa lemmikin vaivaan löytyy ratkaisu ja hoitokeinot ilman klinikkakäyntiä. Näin ei toki aina ole. Kaisti kertoo, että noin joka kymmenennessä tapauksessa omistajaa pyydetään viemään lemmikki pikaisesti päivystykseen. Kaikkiaan noin joka neljäs eläinpotilas ohjataan jatkohoitoon eläinklinikalle tai -sairaalaan. Tällöin käytössä on LähiTapiolan suorakorvauspalvelu.

- Jos lemmikillä on mieltä askarruttava oire, etävastaanotolta voi saada nopeasti vastauksen siihen, onko se hoidettavissa kotikonstein ja seurannalla, vai onko syytä lähteä paikan päälle klinikalle. Etenkin näin koronaepidemian poikkeusoloissa etäarvioinnilla voidaan välttää tarpeettomia reissuja klinikalle ja näin osaltaan vähentää ihmisten tartuntariskiä. Toki tarvittaessa lemmikki ohjataan aina ammattilaisten käsiin.

Etäeläinlääkäri antaa neuvot lemmikin kotihoitoon, kuten haavan puhdistukseen, pistosjälkien seurantaan ja silmätippojen laittoon. Hän voi olla avuksi myös ensihoitoa vaativissa tilanteissa, jos esimerkiksi epäillään, että lemmikki on saattanut nielaista vierasesineen. Tällaisia tilanteita varten kotoa on hyvä löytyä 3-prosenttista vetyperoksidia, tölkkiparsaa ja parafiiniöljyä. Jos vierasesine saadaan oksettamalla pois, voidaan välttyä jatkotoimenpiteiltä, kuten vierasesineen poistoleikkaukselta eläinsairaalassa.

Kaikkiaan etäeläinlääkärin keinovalikoimassa ovat kaikki kaupasta reseptivapaasti löytyvät hoitotuotteet ja -valmisteet.

- Tarkkaan harkiten etänä voi myös suositella koirille pieninä määrinä tiettyjä ihmisille tarkoitettuja tulehduskipulääkkeitä. Eläimille tarkoitettuja reseptilääkkeitä ei kuitenkaan voi normaalitilanteessa määrätä ilman fyysistä tutkimusta. Keväällä viranomaisten myöntämän poikkeusluvan aikana eläinlääkärit saattoivat myöntää lemmikeille etänä myös tiettyjä eläinten tulehduskipu- ja loishäätölääkkeitä. Toivon, että tätä mahdollisuutta harkitaan myös pysyvästi lakiin, kun Suomessa nyt valmistellaan eläinten lääkitsemislain uudistusta, sanoo Kaisti.

- Yksittäisissä tilanteissa kipulääkettä voitaisiin määrätä etänä esimerkiksi koiralle tai kissalle, joka on saanut kipeän ruhjeen tai varoo jalkaansa, mutta tutkimuksen perusteella ei ole syytä epäillä vakavampaa vammaa.

LemmikkiHelppi-etäeläinlääkäripalvelu on käytössä ilman omavastuuta, kun koiralla tai kissalla on LähiTapiolassa eläinlääkärikuluvakuutus. Palvelun kautta eläinlääkärit ovat tavoitettavissa vuoden jokaisena päivänä kello 7–23 sovelluksen ja verkkoselaimen kautta. Noin vuosi sitten LähiTapiolan eläinvakuutusasiakkaiden käyttöön tulleessa LemmikkiHelpissä on hoidettu jo yli 10 000 asiakaskontaktia. Lue lisää etäeläinlääkäripalvelustamme täällä.