Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Joka kolmas ollut vaaratilanteessa liukkailla – nyt talvirenkaat alle sään ja kelin mukaan

9.11.2020 - Turvallisuus

Nyt marraskuussa autossa pitää olla alla talvirenkaat, jos sää tai keli sitä edellyttää. Uusi tieliikennelaki muutti rengasvaatimukset keliperusteiseksi, mikä korostaa kuljettajan harkintaa ja vastuuta. Viime kädessä poliisi arvioi liikenteessä, onko autossa olosuhteisiin nähden sopivat renkaat. LähiTapiolan kyselyn mukaan joka kolmas autoilija on joutunut liukkauden takia vaaratilanteeseen liikenteessä.

Tänä syksynä vilkaisu kalenteriin ei enää tee autoilijaa autuaaksi, sillä talvirenkaiden vaihdon ajankohtaa voi punnita myös ajokelin mukaan. Kesällä voimaan tulleen tieliikennelain myötä henkilö- ja pakettiautossa on käytettävä talvirenkaita marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Entisenlaista joulu-helmikuun kattavaa talvirengaspakkoa ei siis ole, mutta talvirenkaat on oltava alla viiden kuukauden ajanjaksolla, jos olosuhteet niin vaativat. Viimeistään nyt marraskuussa pitää siis herätä rengasharkintaan.

Mutta millainen sää tai keli edellyttää talvirenkaita? Lakiteksti ei anna tähän suoraa vastausta. Talvisesta kelistä harkintaa joutuu nyt tekemään myös poliisi, joka valvoo lain noudattamista liikenteessä.

- Jos on liukkautta tiessä, eli esimerkiksi jäätä tai lunta tiellä, niin talvirenkaat on kyllä oltava. Liikennetilanteessa asiaa arvioi aina paikalla oleva poliisi, eli arvio tehdään siinä tilanteessa ja niissä olosuhteissa, jotka paikan päällä ovat. Jos kaksi poliisia on sitä mieltä, että keli on liukas tai sää edellyttää talvirenkaita, niin asiakaskin on varmaan ymmärtänyt sen ajoon lähtiessään, sanoo poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta.

Ihalainen kertoo, että poliisi puuttuu liikennevirhemaksuilla vain selkeisiin tapauksiin.

- Lainsäätäjän tarkoitus on ollut, että kuljettajat ovat niin valveutuneita, ettei poliisia juuri tarvita tämän asian valvomiseen. Ajatuksena on myös ollut, että auton talvirenkaat vaihdettaisiin edellisten vuosien tapaan hyvissä ajoin, ennen kuin tulee huonoja kelejä.

Turvallisuus etusijalle – kysely kertoo liukkauden riskeistä

Poliisin keinovalikoimassa on määrätä kesärenkailla liukastelevalle 100 euron liikennevirhemaksu. Vakavammissa tapauksissa, kuten muiden tienkäyttäjien joutuessa vaaraan, voi seurata myös päiväsakkoja.

Rengasvalintaa ei tietenkään tule tehdä vain rapsut mielessä. Liukkauteen ja talvikeliin liittyy lukuisia turvallisuusriskejä. LähiTapiolan tänä syksynä tehdyssä Arjen katsaus -kyselyssä 34 prosenttia eli joka kolmas autoilijoista kertoi joutuneensa liikenteessä vaaratilanteeseen liukkaiden ajokelien takia.

- Liukkailla keleillä sattuu ulosajoja ja esimerkiksi peräänajoja taajamissa ruuhka-aikoina. Kiertoliittymät, linja-autopysäkkien alueet ja risteykset hioutuvat usein liukkaiksi, jolloin ajoneuvon hallinta helposti menetetään. Liukkaus myös pidentää jarrutusmatkoja, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi suojateiden eteen pysähdyttäessä, kertoo korvauspäällikkö Mikko Tulla LähiTapiolan korvauspalveluista.

Arjen katsaus -kyselyssä vaaratilanteita olivat kokeneet yhtäläisesti kitka- ja nastarenkaita käyttävät. Nastarenkailla ajavista kertoi joutuneensa liukkaalla ajokelillä vaaratilanteeseen 35 prosenttia ja kitkoilla ajavista 32 prosenttia vastaajista. Kuljettajista selvä enemmistö, 74 prosenttia, kertoi ajavansa talvella yleensä nastarenkailla.

- Talvirenkaat kannattaa vaihtaa alle hyvissä ajoin, sillä loppusyksyllä säätilat voivat vaihdella nopeasti ja kostea tienpinta jäätyä satunnaisilla yöpakkasilla. Kun ei jätä renkaanvaihtoa ensimmäisten lumisateiden alle, voi myös vaihtoaikoja rengasliikkeistä saada helpommin, jos ei halua tehdä työtä itse. Jos taas haluaa hyödyntää uuden lain tuomaa joustavuutta ja esimerkiksi ympäristösyistä lykätä nastarenkaiden vaihtoa, on yksi mahdollisuus jättää auto kotiin kylminä päivinä. Nyt kannattaa seurata tarkkaan lämpötilojen kehitystä, sanoo Tulla.

Talvirenkaat laissa ja vinkkejä vaihtoon:

  • Tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä 1.11. ja 31.3. välisenä aikana, jos sää tai keli sitä edellyttää. Nastarenkaita saa käyttää vastaavana aikana ja muulloinkin sään ja kelin niin vaatiessa. Talvirenkaat voivat olla nastalliset tai kitkarenkaat.
  • Periaatteessa talvirenkaita ei siis tarvitse vaihtaa koko talvena, jos tiet pysyvät sulana ja lämpötila plussalla. Näin tuskin käy Etelä-Suomessakaan. Helpoin ja turvallisin ratkaisu on vaihtaa talvirenkaat hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä pakkasia ja pitää ne alla alkukevääseen saakka.
  • Renkaidenvaihdon yhteydessä on tärkeää aina tarkistaa, että niissä on riittävästi kulutuspintaa, nastoja, eikä rengasmassa ole käyttövuosien myötä kovettunut. Renkaiden urasyvyyden osalta lain vaatimukset ovat ennallaan: urien on oltava vähintään 3,0 millimetriä syvät, turvallisuussyistä mielellään syvemmät. Lue täältä neuvot renkaiden kunnon tarkastamiseen.
  • Vahingon sattuessa lakisääteinen liikennevakuutus korvaa onnettomuudessa aiheutuneita henkilövahinkoja ja vastapuolen omaisuusvahinkoja. Vapaaehtoinen kaskovakuutus korvaa omalle ajoneuvolle tulleet vahingot. Myös vakuutusyhtiöt edellyttävät, että autossa on lain- ja kelinmukaiset renkaat. Jos rengasvalinnan arvioidaan olleen syy-yhteydessä vahingon syntyyn, vakuutuskorvausta voidaan ehtojen mukaan alentaa. Renkaiden vaikutusta vahinkoon ja tapahtumahetken ajokeliä sekä tilannetta arvioidaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti.

Lähteet: Finlex, Traficom

LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastasi 25.9.–1.10.2020 välisenä aikana kaikkiaan 1 070 suomalaista. He edustavat Manner-Suomen 15–74-vuotiasta väestöä. Talvirenkaita ja liukkaita ajokelejä koskeviin kysymyksiin vastasi runsaat 430 henkilöä, jotka ovat ajaneet autoa viimeisen 12 kuukauden aikana. Kyselyn toteutti Kantar TNS, ja sen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä.

Lue lisää kaskovakuutuksistamme

Paransimme kaskovakuutustemme turvaa. Saat nyt samalla rahalla kattavammat vakuutukset. Tutustu LähiTapiolan kaskovakuutuksiin tarkemmin linkistä.

Lue lisää ja osta