Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Tutkimusmatkailija Pata Degerman: Jos mitään ei tehdä, lapsenlapsemme näkevät Malediivien häviämisen ja kymmenien miljoonien ihmisten asettumisen muualle asumaan

23.10.2020 - Talous

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat yhä näkyvämmin esillä maailmalla, sanoo tutkimusmatkailija Pata Degerman. LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa Degerman kertoi, mitä toimia voi itse tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Tutkimusmatkailija Pata Degermanin mukaan ilmastonmuutoksen aiheuttamat muutokset ovat tulleet yhä selvemmin näkyviksi. Erityisesti maailmalla muutoksen vaikutukset ovat konkretisoituneet yhä selvemmin kymmenen viime vuoden aikana. Napaseutujen jäämassojen sulaminen ja kasvi- ja eläinlajien häviäminen ovat vain kiihtyneet.

LähiTapiolan Sijoituswebinaarissa vierailleen Degermanin mukaan ilmastonmuutos ei välttämättä näy niin paljon Suomessa. Degerman on kiertänyt maailmalla 27 vuotta. Erityisen paljon hän on johtanut erilaisia retkikuntia napa-alueilla. Katso koko webinaaritallenne täältä.

-Yhdeksän retkikunnan kanssa olen käynyt alueilla, joissa ihmisiä ei ole käynyt lainkaan. Siitä huolimatta ihmisen kädenjälki on näkynyt näillä alueilla, Degerman kertoo.

Degerman on nähnyt, miten vain puolessa vuodessa tietyistä paikoista korallit ovat kuolleet Palaulla. Laajoja korallikatoja näkyy myös Malediiveilla ja maailman suurimmalla koralliriutalla Australiassa. Syy korallikuolemiin on meriveden lämpeneminen.

Iso ongelma on myös jään sulaminen napa-alueilla. Esimerkiksi Grönlannissa Illulisat –jäätiköstä häviää joka päivä 20 miljoonaa tonnia jäätä mereen. Degermanin mukaan on arvioitu, että Grönlannin jäätiköiden sulaminen nostaa merenpintaa useilla metreillä. Vielä suurempi ongelma on jäätiköiden sulaminen Etelänavalla. Siellä olevan jään sulaminen nostaisi merenpintaa useilla kymmenillä metreillä.

-Tutkijat ovat sanoneet, että ilmastonmuutos tapahtuu, ja tieteelliset tutkimukset osoittavat, että ihmisen toiminnan aiheuttamat kasvihuonekaasut ovat ensisijainen tekijä. Ketä meidän pitäisi uskoa. Kyllä minä uskon tutkijoita.

Hiilidioksiditasot nousevat edelleen. Esimerkiksi New Yorkissa ilmastokello laskee aikaa, jolloin maailman kasvihuonekaasupäästöt saavuttavat maailman tulevaisuuden kannalta kriittisen pisteen. Kellon mukaan tuohon pisteeseen on aikaa reilut seitsemän vuotta.

-Harmi on se, että hiilidioksiditasot nousevat tällä hetkellä kuin juna ylöspäin. Vaikka päästöjen vähentämiseksi joitakin päätöksiä on jo tehty, käyrä nousee edelleen. Tämä on kuin iso laiva, joka ei käänny saman tien. Vaikka lopettaisimme kaikki päästöt tänään, päästöjen kasvu jatkuu edelleen, Degerman sanoo.

-Tutkijoiden mukaan kaikkien valtamerien pinnat tulevat nousemaan 96 senttiä sadassa vuodessa. Tarkoittaen, että vähintään lapsenlapsemme sen jo näkevät. Silloin ei esimerkiksi Malediivejä ole enää olemassakaan.

Merenpintojen suuri nousu tarkoittaa myös, että useat kymmenet miljoonat ihmiset joutuvat jättämään nykyiset kotiseutunsa ja asettumaan asumaan muualle.

Ilmastonmuutosta hillitsevillä toimilla on jo kiire. Degerman sanoo kuitenkin, että me kaikki voimme omilla valinnoillamme ja teoillamme vaikuttaa osaltamme muutoksen hillitsemiseen. Hän nostaa esiin muun muassa tavaroiden vaihtamisen, kotimaisen kulutuksen lisäämisen sekä hiilidioksidipäästöjä runsaasti aiheuttavan liikkumismuotojen vähentämisen.

Sijoittamallakin voi vaikuttaa

Piensijoittajista usein tuntuu, että heillä ei ole valtaa vaikuttaa sijoituksillaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. LähiTapiola Varainhoidon salkunhoitaja Nina Ebeling muistuttaa, että ehkä yksilöllä valtaa voi olla vähemmän mutta sitä enemmän sitä on massoilla.

-Jos esimerkiksi koko kaveriporukka päättää lähteä sijoittamaan kestäviin ja vastuullisiin sijoituskohteisiin, porukalla valtaa on jo enemmän. Tärkeää on, että ohjaamme meidän pienet varat yhdessä johonkin, joka on hyvää tulevaisuudessa, salkunhoitaja Nina Ebeling kuvaa massojen voimaa.

Näin pääomien kohdentuvat ilmastonmuutoksen hillitsemisen kannalta kestäviin ratkaisuihin ja ne edistyvät, kun taas heikommilta ratkaisuilta rahoitus vähenee ja myös niiden on muututtava kestävimmiksi tai muuten ne häviävät pois.


Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää