Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Hirvi yllätti Riikan moottoritiellä – ”Minun ei olisi pitänyt tuosta autosta nousta elävänä”

19.10.2020 - Turvallisuus

Ylöjärveläinen Riikka Kivioja joutui rajuun hirvikolariin moottoritiellä syyskuussa. Kolarin voimasta hirvi sinkosi auton päälle repien siitä katon irti. Riikka selvisi rajusta kolarista lievin vammoin, vaikka omien sanojensa mukaan hän kävi lähempänä kuolemaa kuin koskaan.

Riikka Kivioja oli syyskuun viimeisen viikon maanantaiyönä palaamassa reissusta koiransa kanssa. Vauhdin ollessa 120 kilometriä tunnissa moottoritiellä auton eteen ilmestyi hirvi kuin tyhjästä. Hän palaa nyt takaisin yöllisiin tapahtumiin ja kertoo tarinansa.

- Tilanteessa ehdin hieman jarruttaa ja yritän väistää, lasken päätäni alaspäin, jään odottamaan iskua ja ehdin ajatella, että nytkö kuolen, Riikka kertoo tapahtumista.

- Näen hirven lentävän suoraan kohti. Ykskaks on pimeää, olen tajuissani, mutta jotain lämmintä ja märkää virtaa päästäni. Verta.

Riikka ymmärtää nopeasti, että autossa ei ole enää tuulilasia eikä kattoa. Hän yrittää nostaa lasin rippeitä, jotta saisi puhelimensa kojelaudan telineestä. Poissa. Lasia on joka puolella. Hän ei löydä puhelintaan eikä pysty soittamaan apua.

- Nousen autostani ja itken. Ketään ei näy missään. Kiitos koronan, jopa Helsingin moottoritie on hiljainen. Hirven ölinää kuuluu vasemmalta puolen autoani. Se yrittää selvästi nousta, mutta lopulta sekin hiljenee.

Yöllinen auttaja

Riikka ehtii odottaa pimeässä noin 10 minuuttia, kunnes hän näkee rekan lähestyvät valot. Rekkakuski näkee käsiään huitovan Riikan ja pysähtyy. Ulkomaalainen kuski puhuu jonkin verran suomea ja ojentaa puhelimensa, jossa on valmiina hätänumero.

- Hätänumeroon kerron mitä on tapahtunut, mainitsen koiran takaluukussa. Koira on onneksi kunnossa.

- En tiedä missä olen, veikkaan Hyvinkäätä. Hätäkeskuksesta kerrotaan, että olen Riihimäellä. Valoja ja tuntomerkkejä paikkaan ei ole kuin sen verran, että kuski kertoo Ullan Pakarin leipomon jääneen taakse päin. Apua lähetetään.

Rekkakuski näyttää valoa, jotta Riikka löytää puhelimensa. Kuski laittaa Riikan autoon hätävilkut päälle ja seisoo seurana, kunnes Riikka sanoo pärjäävänsä avun saapumiseen saakka. Kuski varmistaa, että onhan ambulanssi varmasti tulossa. Kyllä, kyllä on, mene vain.

- Rekan lähdettyä ohitseni ajaa kaksi henkilöautoa. Täysiä, hiljentämättä, pysähtymättä. Mietin, jos en olisi ollut tajuissani ja päässyt autostani pois, olisiko kukaan pysähtynyt? Koska olisin saanut apua? Olisiko joku lopulta vain ajanut päin autoani, tappaen minut ja koirani?

Riikka soittaa miehelleen ambulanssia odotellessaan ja ilmoittaa esimiehelleen, ettei tiedä, koska pääsee töihin. Hän laittaa viestin myös matkaseuralleen, jonka kyydissä oli vielä vajaata tuntia aiemmin ollut, että nyt kävi näin, mutta hengissä ollaan. Hän soittaa myös mummulleen varmistaakseen, että tämä kuulee asian suoraan häneltä.

kuva vahingoittuneesta autosta

Onnettomuus sai miettimään elämän arvokkuutta

- Ihmeen kaupalla selvisin hengissä ja olosuhteisiin nähden ilman isompia vammoja, vaikka hirvi paiskautui syliin ja kasvoihin kovalla vauhdilla, ottaen ratista uutta suuntaa ja vieden katon mennessään. Edelleen löydän kropastani lasinsiruja ja hirvenkarvoja. Kipuja on, mutta olen hengissä.

- Asia sai miettimään vielä enemmän elämän nopeita käännöksiä. Mitä vain voi sattua, myös minulle tai sinulle.

Riikka kertoo, että oli ajatellut, että hirvikolariin joutuessa ehtii reagoimaan, että pystyy väistämään.

- Ei ehdi. Ehdit ajattelemaan, muttet tarpeeksi, jotta reagoisit.

Onnettomuudessa auton turvatyynyt eivät lauenneet. Syy voi olla, että suurin rysähdys tuli suoraan ikkunaan ja siitä kattoon.

- Jaan tarinani, koska haluan, että ajattelette ja muistatte, että hirvi voi olla siellä missä ei pitäisi. Hirviaidatkaan eivät takaa kaikkea, koska hirvi voi tulla tielle myös liittymästä, rampista tai hirviaidan ohi. Mitä enemmän on vauhtia, sitä suurempi riski on sattua pahasti.

- Minun ei olisi pitänyt tuosta autosta nousta, ei elävänä, saati näin vähäisillä vammoilla, mutta nousin, omin jaloin. Arvostan elämääni taas hieman enemmän kuin aiemmin, koska se voi sekunnissa päättyä, kun vähiten sitä odotat.

Riikka toipuu parhaillaan kolarin aiheuttamista vammoista. Varsinaisia murtumia ei kolarissa tullut, mutta särkyä ja kipua on muun muassa sijoiltaan menneen solisluun vuoksi.

Riikka Kivoja halusi jakaa tarinansa hirvikolarista, jotta muut tielläliikkujat ymmärtäisivät teillä läsnä olevan riskin. Kolareita hirvieläinten kanssa sattuu etenkin syyskuukausina, jolloin illat ja aamut pimenevät ja eläimiä on paljon liikkeellä. Tilastokeskuksen mukaan hirvionnettomuuksissa loukkaantuu vuosittain yli sata ihmistä ja ihmishenkiäkin menetetään silloin tällöin.

Täältä voit lukea, kuinka voit toimia hirvionnettomuuden sattuessa tai auttaa onnettomuuspaikalla.

Lue lisää kaskovakuutuksistamme

Paransimme kaskovakuutustemme turvaa. Saat nyt samalla rahalla kattavammat vakuutukset. Tutustu LähiTapiolan kaskovakuutuksiin tarkemmin linkistä.

Lue lisää ja osta