Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Terveysala ja kuluttajasektori selvisivät hyvin koronakevään rymylaskusta – megatrendit vauhdittavat molempien sektoreiden kehitystä

25.9.2020 - Talous

Pörssien terveysalan ja kuluttajatuoteyhtiöiden kurssikehitystä tukevat osittain samanlaiset trendit. Koronakeväänä molemmat sektorit saivat siipeensä, mutta LähiTapiolan salkunhoitajien Heikki Urpelaisen ja Timo Ritarin mukaan molemmissa sektoreissa on näkyvissä lupaavaa kehitystä.

Sekä terveysalan että kuluttajatuoteyhtiöt ovat pärjänneet maailman pörsseissä paremmin kuin osakkeet keskimäärin. LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa terveysalan yhtiöitä seuraava salkunhoitaja Heikki Urpelainen ja kuluttajatuotesektoria seuraava salkunhoitaja Timo Ritari kertoivat, että molemmat toimialat ovat toipuneet hyvin koronakevään notkahduksesta. Voit katsoa, koko webinaaritallenteen täältä.

Vaikka terveysalan palvelut ovat kaikille tuttuja, pörssiyhtiöiden kirjo jää monelle suomalaissijoittajallekin hämäräksi. Heikki Urpelaisen mukaan isot lääkejättien lisäksi sektori sisältää useita erilaisia yhtiöitä tuote- ja laitevalmistajista esimerkiksi sairaaloihin.

Terveysala on valtava osa taloutta, Suomessa ja useissa Euroopan maissa bruttokansantuotteesta noin kymmenesosa käytetään terveydenhoitoon, Yhdysvalloissa vielä enemmän. Terveyssektori myös investoi valtavia määriä. Ala on teknologian jälkeen toiseksi suurin investoija maailmassa.

- Historiassa terveysala on heilunut yleistä osakemarkkinaa vähemmän ja tuottanut enemmän, Urpelainen sanoo.

Hyvää kurssikehitystä selittää megatrendi ikääntyvien määrän kasvusta. He tarvitsevat enemmän terveysalan tuotteita. Lisäksi hoidot ja hoitokäytännöt ovat parantuneet ja markkinoille on tullut, uusia, entistä parempia ja tehokkaampia tuotteita, palveluita ja käytänteitä, joista ollaan oltu valmiita maksamaan.

-Yleensä terveysala ja etenkin isot lääkeyhtiöt ovat toimineet oppikirjaesimerkkinä siitä, että kun sijoittajia pelottaa paetaan terveysalan turviin. Koska niin kuin ymmärrettävää on, esimerkiksi useimpien lääkkeiden myynti siihen ei talouden tila vaikuta syödäänkö lääkkeitä vai ei, Urpelainen sanoo.

- Terveysalalla on isojen lääkeyhtiöiden lisäksi monenlaisia yrityksiä. Pienempiäkin, jotka usein heiluvat osin sen takia, kun sijoittajien rohkeus pettää.

Korona-aikana sijoittajien pelot ovat suosineet juuri suuria lääkeyhtiöitä. Niillä liiketoimintakin on jatkunut hyvänä koronasta huolimatta.

Sen sijaan yllättävämpänä Urpelainen pitää useiden, ei-akuuttien hoitotoimenpiteisiin tuotteita valmistavien selvän notkahduksen. Tällaisia ovat esimerkiksi polvinivelten ja kaihilinssien valmistajat. Kevään korona-aikana näiden leikkausten määrä väheni selvästi ei pelkästään Suomessa vaan myös muualla maailmassa.

- Nyt näyttäisi, että ortopedia ja silmäleikkaukset muut vastaavat ovat palautumassa kohti niitä tasoja, joilta lähdettiin ennen koronaa. Arvelisin, että vaikka terveysalan tuote- ja laitevalmistajissa tuli yllättävän suuri notkahdus keväällä, se palautuu niihin trendeihin, joista lähdettiin, Urpelainen ennakoi.

- Pitkässä juoksussa ovat innovaatiot ja pitkät trendit, jotka tukevat alan hyvää kehitystä. Historia ei välttämättä toista itseään, mutta ihan hyvältä tällä hetkellä näyttää.


Kuluttajasektori otti koronakeväänä digiloikan

Myös kuluttajasektorisektori on toipunut koronakevään pudotuksestaan. Salkunhoitaja Timo Ritari sanoo, että historiassa päivittäistavarasektori on pärjännyt defensiivisenä alana paremmin kuin kestokulutushyödykkeet, jotka puolestaan liikkuvat enemmän talouden syklien mukana.

Keväällä kestokulutushyödykkeiden loikka oli kuitenkin selvästi päivittäistavarasektoria suurempi pääasiassa Amazonin ja muiden verkkokauppojen hyvän kehityksen ansiosta.

Ritarin mukaan kulutus on muuttumassa ja muutos näkyi korona-aikanakin. Vaikka trendinomaisesti kehittyvät väestön vanheneminen ja varallisuuden kasvu vauhdittavat kulutustavaroiden ja –palveluiden kehitystä, iso muutos nähtiin verkkokaupan selvänä nousuna myös Suomessa.

- Nyt ovat menestyneet ne yhtiöt, jotka ovat perinteisestä talouskasvusta riippuvaisia. Osasyynä siinä on digiloikan tuoma tuottavuusparannus, Ritari sanoo.

-Toki digiloikan aiheuttama trendi oli näkyvissä jo ennen koronaa, mutta selvästi kevään aikana loikka on auttanut niitä yhtiöitä, jotka ovat pystyneet panostamaan monikanavaisuuteen. Vaikka monet fyysiset kaupat olivat kevään aikana suljettuina, silti yritykset pystyivät verkkokaupan ansiosta palvelemaan asiakkaitaan paljon.


Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää