Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kaksi kaupunkia ylitse muiden – katso, mille paikkakunnalle suomalaiset muuttaisivat

11.9.2020 - Talous

LähiTapiolan teettämän kyselyn mukaan kaksi kaupunkia erottautuu selvästi muista halutuimpana muuttokohteena. Todellisia muuttoaikeita on kuitenkin harvalla. Joka kolmas epäilee, ettei saisi asunnostaan haluamaansa hintaa.

Mille paikkakunnalle sinä haluaisit muuttaa, jos saisit vapaasti valita, eikä mikään elämisen tai elämäntilanteesi rajoite olisi esteenä? Suomalaisista joka kuudes haluaisi muuttaa Helsinkiin. Kasvukeskukset houkuttelevat suomalaisia muuttokohteina, mutta myös maaseutumainen asuminen kiehtoo monia.

LähiTapiolan elokuussa teettämän Arjen katsaus kyselyn mukaan selvä enemmistö vastanneista valitsisi muuttokohteekseen kaupungin. Helsinki on kohteista selvä ykkönen, mutta Pirkanmaan keskus Tampere houkuttaa myös isoa osaa suomalaisista. Kyselyyn vastanneista yli tuhannesta suomalaisesta 13 prosenttia haluaisi muuttaa Tampereelle.

-Mitä isompi kaupunki sitä houkuttavampi. Tampere uhmaa tätä sääntöä voimakkaimmin. Kaupunki sisältää selvästi jotain kokoaan isompaa vetovoimaa, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

Helsingin ja Tampereen jälkeen haluttujen muuttopaikkakuntojen välinen ero on pieni. Espoo erottautuu joukosta jonkin verran. Kasvukeskuksista Ouluun tai Turkuun haluaisi muuttaa neljä prosenttia vastanneista.

Peräti 14 prosenttia kyselyyn vastanneista muuttaisi maaseutumaiselle paikkakunnalle tai maaseudulle. Iso osa maaseudulla jo asuvista kyselyyn vastanneista valitsee muuttokohteekseen nimenomaan maaseudun kaupungin sijaan.

Vuodessa suomalaisten muuttomieltymyksissä on tapahtunut jonkin verran muutoksia. LähiTapiola kysyi vuoden 2019 keväällä suomalaisten suositumpia muuttopaikkakuntia. Kärkikolmikon osalta järjestys oli aivan sama, mutta muiden kaupunkien osalta erot ovat tasoittuneet.

Edellisvuoden kevään kyselyyn verrattuna muuttohalukkuus Kuopioon ja Turkuun on laskenut.

Asuntojen hinnat ja houkuttelevuus kulkevat käsikkäin – poikkeuksiakin löytyy

Paikkakuntien houkuttelevuus heijastuu osittain myös alueen asuntohintojen ja vuokrien kehityksestä. Suomalaisten mielestä houkuttelevimmilla muuttopaikkakunnilla hinnat ja vuokrat ovat korkeammat kuin vähemmän houkuttelevimmilla paikkakunnilla. Hintojen kehitykselle on toki muitakin syitä, muistuttaa Nummiaro.

-Paikkakunnan houkuttelevuus nostaa asuntojen ja tonttien kysyntää ja siten hintatasoa. Kasvukeskuksissa on myös runsaammin asuntojen uudistuotantoa, jossa neliöhinnat ovat vanhoja asuntoja korkeammat. Rakentamisen kautta asuntokanta uusiutuu ja laatu paranee, mikä näkyy myös paikkakuntien hintatasossa.

Vuokramarkkinoilla pätee osittain samat säännöt kuin asuntomarkkinoilla. Pääsääntöisesti voi sanoa, että mitä kalliimpaa asunnon ostaminen muuttopaikkakunnalta on, sitä kalliimpaa on myös asunnon vuokraaminen. Tosin viime vuosina hintakehityksessä on tapahtunut alueellista eriytymistä, kun taas vuokrat ovat nousseet tasaisemmin.

Koetun houkuttelevuuden ja hintojen välisessä yhteydessä on myös poikkeuksia. Esimerkiksi Tampereella asumista voi pitää jopa edullisena alueen houkuttelevuuteen nähden, kun taas Vantaalla tilanne on päinvastoin.

-Tampereella kerros- ja rivitalojen neliöhinnat ovat kohtalaisen edulliset suhteessa paikkakunnan korkeaan houkuttelevuuteen muuttokohteena. Vastaavasti Espoo ja Vantaa erottautuvat neliöhinnoiltaan keskimääräistä kalliimpana suhteessa houkuttelevuuteen, Nummiaro selittää.

Vain harva aikeissa muuttaa – joka kolmas epäilee asunnon myyntiä

Valtaosa suomalaisista ei kuitenkaan harkitse muuttoa ainakaan tällä hetkellä. Arjen katsaus –kyselyssä peräti puolet vastasi, ettei ole aikeissa muuttaa. Vain kuusi prosenttia kertoi muuttoaikeistaan seuraavan puolen vuoden aikana ja 10 prosenttia seuraavan vuoden aikana. 27 prosenttia kertoi, että muuttoaikeita voi tulla joskus tulevaisuudessa.

Kyselyyn vastanneista 31 prosenttia epäilee, ettei saisi myytyä asuntoaan kovinkaan helposti tai ei lainkaan haluamallaan hinnalla. Suomen voimakkaasti eriävä asuntojen hintakehitys näkyy suomalaisten mielissä.

Peräti 59 prosenttia maaseutumaisilla paikkakunnilla asuvista kyselyyn vastanneista uskoi, että kohtaisi ongelmia yrityksissään myydä asuntoaan. Itä- ja pohjoissuomalaisilla vastaajilla vastaava pelko oli joka kolmannella vastaajalla, kun taas pääkaupunkiseudulla asuvilla vastaajilla pelko oli vain 11 prosentilla.

Lue, millainen on suomalaisten unelmakoti ja mitä se saisi maksaa täältä. Lue myös, kuinka moni kaupunkilaisista on harkinnut muuttoa kaupungin ulkopuolelle.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn toteutti Kantar TNS. Kyselyn haastattelut on kerätty Galllup Kanavalla 1-9. elokuuta välisenä aikana. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1068 henkilöä, jotka olivat iältään 15-74 –vuotiaita. Kyselyn virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää