Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Elämäntapamuutoksen tehnyt perheenäiti järjestää omaa aikaa, vaikka väkisin – ”pakko välillä sanoa, että nyt keskityn vain itseeni"

4.8.2020 - Terveys

Varsinaissuomalainen koulunkäynnin ohjaaja Mona Lundström pudotti 20 kiloa painoa katsottuaan huolestuneena peiliin viisi vuotta sitten.

Vuonna 2015 Mona Lundström katseli peilikuvaansa eikä ollut tyytyväinen. Pullaa ja leipää illat pitkät nautittuaan ja jonkin verran oluttakin elämänsä aikana juoneena hän totesi, että tilanne ei ole enää hyväksi terveydelle.

- Pohdin, että tämä ei näytä hyvältä. Minä en voi hyvin. Tähän on pakko saada nyt muutos, kaikui Lundströmin mielessä.

Lundström asuu Maskussa mutta tekee töitä Sauvossa koulunkäynnin ohjaajana. Paikkakuntien välillä on yli 50 kilometriä matkaa, joten ala-asteen nuorimpien ikäluokkien kanssa ahkerasti työskentelevä varsinaissuomalainen joutuu viettämään huomattavan paljon aikaa autossa. Se verottaa jo ennestään tiukalla olevasta vapaa-ajasta.

Muutos alkoi personal trainerin kanssa

Asiaan oli tehtävä muutos. Lundström aloitti sijoittamalla personal traineriin, joka opasti kuntosalille ja muuhun liikuntaan – ja huolehti, että ohjelmaa myös noudatetaan. Tätä päätöstä Lundström ei ole katunut.

- On pakko vain välillä ottaa itselleen omaa aikaa, jonka voi käyttää lenkkeilyyn tai salilla käymiseen. Ulkoliikunnassa raitis ilma auttaa samalla nollaamaan pään, mikä sekin on avuksi. Voisi sanoa, että täytyy toimia vähän itsekkäästi.

Personal trainer työskenteli Lundströmin kanssa kolme kuukautta, ja kun tuloksia alkoi näkyä yllättävän nopeasti, Lundström päätti jatkaa itsenäisesti. Nyt 33-vuotiaana hän on suunnilleen 20 kilogrammaa kevyempi kuin viisi vuotta aiemmin peiliin katsellessaan. Olo on parempi sekä fyysisesti että henkisesti, kun elämäntapamuutos on onnistunut ja pysynyt. Hän on nukkunut paremmin myös yönsä.

Lue lisää: Näistä syistä elämäntapamuutokset epäonnistuvat – yksi yksinkertainen syy on ylitse muiden

Pelkkä liikunta ei riitä

Pelkkä liikunta ei kuitenkaan tulosten saavuttamiseen riitä. Myös ruokavaliosta on huolehdittava, ja Lundströmin tapauksessa tämä tarkoitti gluteenittomaan ruokavalioon siirtymistä. Vaihtoehtoja on erilaisia, mutta hän huomasi, että hänelle se toimi parhaiten.

- Sen ansiosta syömisestä ei tullut enää sellaista turvotusta. Lopulta se oli yllättävän helppoa, kun vain päätti, että tämä oli tässä – en enää koske noihin pulliin ja muihin herkkuihin.

Joskus oma mies yhä muistuttaa päätökseen tarpeellisuudesta tahtomattaankin. Kun pariskunta käy elokuvissa, tehdään kuten suomalaisilla tapana on ja saliin viedään mukana eväät. Samaan aikaan, kun mies popsii säkillisen irtokarkkeja, Lundström puolestaan herkuttelee miniporkkanoilla ja pähkinöillä. Kontrasti naurattaa hieman häntä itseäänkin, mutta sinnikkyys aina lopulta palkitaan.

- Elokuvan jälkeen mieheni valittelee, että tulipas paha olo, kun veti niitä irtokarkkeja, mutta minun oloni on varsin hyvä.

Aikaa itselle

Puhuessaan elämäntapamuutoksestaan Lundström painottaa yhtä asiaa yli muiden:

- Onnistuminen vaati sitä, että oli pakko välillä sanoa, että nyt keskityn vain itseeni.

Lundströmin tarinassa on nimittäin tärkeä opetus myös ihmisille, joiden läheiset harkitsevat terveyttä kohentavaa elämänmuutosta. Jos perheeltä ei saa tukea ja ymmärrystä, koko projekti voi kaatua lähtöruutuun.

- On todella tärkeää, että perheenjäseneni ovat antaneet tälle mahdollisuuden, sillä ilman heidän tukeaan tämä olisi ollut todella kuluttavaa. Välillä kotona aika heidän kanssaan on kortilla, ja ajan riittäminen ylipäätään on ollut tämän prosessin vaikein osa, mutta se on vain hyväksyttävä.

Lundströmin perheeseen kuuluu hänen 12-vuotias poikansa sekä puoliso ja puolison 14-vuotias tytär. Lisäksi sakin seassa viilettää neljävuotias koira.

Läheisen on tärkeää ymmärtää, että kun ihminen panostaa omaan terveyteensä ja hyvinvointiinsa, se on suora panostus myös läheisten hyvinvointiin. Lundströmiä itseään kylmäsi erityisesti ajatus siitä, että hänen fyysinen kuntonsa pettäisi ja nuoret perheenjäsenet joutuisivat pitämään huolta hänestä eikä toisinpäin.

- Omalla isoäidilläni oli aikuisiän kakkostyypin diabetes. Hänelle oli kulkeminen todella vaikeaa, joten kyllä se palasi muistoihin ja totesin, että en halua viedä itseäni siihen samaan tilanteeseen. Ajatus siitä, että muiden pitää auttaa minut sohvaltakin ylös, pysäytti todella.

Kuntosalilla ei ole pakko käydä

Lapset pitää viedä harrastuksiin ja koti siivota. Tämä on tuttua perheelliselle ihmiselle. Välillä kuntosalikorttikin on jäänyt uusimatta, mutta tilanteen on pelastanut se, että liikunnan ja arkiaskareet yhdistämällä Lundström on löytänyt kotitöistä myös keinoja, joilla pitää kuntoaan yllä.

- Jos aika ja raha ei riitä, niin kuntosalin voi jättää pois ja keksiä jotain muuta. Meillä on puulämmitteinen sauna, uuni ja takka. Keväisin olen voinut korvata kuntosalikäynnit puiden hakkuulla ja kantamisella, koska se tuo osaltaan treeniä. Lisäksi meillä on pihassa trampoliini, jota voin hyödyntää pomppimalla välillä.

Lundström kannustaa kaikkia muita samojen ajatusten kanssa painivia ryhtymään toimeen. Hän itse onnistui painonpudotuksessa ja uudessa elämäntavassa pysymisessä jo ensimmäisellä kerralla, mutta moni muu luovuttaa ja aloittaa alusta useaan kertaan ennen kuin tulokset alkavat näkyä.

Lundström kannustaa tekemään vaadittavat uhraukset, jotta yritys ei jää puolitiehen. Elämäntapamuutos vaatii sekä aikaa että rahaa, mutta kummankaan sijoittamista hän ei ole katunut.

- Kukaan muu ei voi tietää, mikä sinulle on parasta. Jos inhottaa olla siinä elämäntilanteessa ja siinä kehossa, jossa on, niin sitten täytyy vain varata aikaa ja työskennellä asian eteen.

Katso Youtubesta urheilulääkäri Pippa Laukan, ravitsemustieteiden professori Mikael Fogelholmin ja LähiTapiolan terveyspalveluiden johtaja Jani Tikkasen keskustelu elämäntapamuutoksista, miksi ne monesti epäonnistuvat, mikä on oikea tapa tehdä kestäviä muutoksia elämäntapoihin ja millaisia vaikutuksia niiden muuttamisella voi olla. Pääset katsomaan videon tästä.

Tärkeimpien vuoksi saattaa unohtua yksi: Sinä itse.

Onko joku riippuvainen toimeentulostasi? Oletko koskaan ajatellut, miten läheisesi selviäisivät taloudellisesti, jos sinulle tapahtuisi jotain?

Lue lisää