Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Unelmana kesämökki? Ota haltuun nämä seitsemän ekonomistin vinkkiä unelman toteuttamiseksi

9.7.2020 - Talous

Kesämökkiunelman toteuttaminen vaatii useimmilta säästämistä. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kertoo, miten pääset tavoitteissa alkuun.

Koronakevään liikkumisrajoitusten seurauksena monilla on herännyt unelma omasta kesämökistä. Mökkikauppa on vilkastunut selvästi. Useilla kuitenkin mökkiunelman toteuttaminen ei onnistu ilman säästämistä, jota on tehtävä tietyn aikaa.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro muistuttaa, että säästäminen kerryttää varallisuutta. Varallisuutta kertyy kahdella tapaa: säästämällä omista rahavirroista tai sijoitustuottojen kautta.

-Jos tavoitesumma on oltava jo vuoden päästä koossa, käytännössä on vain yksi keino, säästää omista rahavaroista. Säästöjä syntyy, kun menot pidetään pienempänä kuin tulot. Jos säästöaika on useampi vuosi, säästösumman voi sijoittaa esimerkiksi rahastoon, jolloin sijoitusten tuotto kerryttää varallisuutta. Muista kuitenkin, että sijoitusmarkkinat eivät etene tasaisesti. Aina väliin mahtuu heikkoja kausia, jolloin tuottoa ei välttämättä kerry ollenkaan. Riskisemmissä sijoituskohteissa pääoman menettäminenkin on mahdollista, Nummiaro neuvoo.

Ekonomistin seitsemän vinkki haaveilijalle

  1. Tavoite. Selvitä haaveiden realistinen hintalappu. Selkeä tavoite motivoi.
  2. Alkupääoma. Mitä isompi alkusiemen, sitä enemmän säästäminen voi perustua sijoitustuottoihin. Mieti onko kertynyt myytävää omaisuutta.
  3. Budjetointi. Mitä lyhyempi säästöaika, sitä enemmän säästäminen perustuu oman talouden tulojen ja menojen hallintaan. Budjetoinnin tarkemmat vinkit täällä.
  4. Tasaisen vauhdin taulukko. Säästäminen onnistuu helpoimmin ja kestävimmin tasaisella vauhdilla. Laske paljonko on säästettävä kuukausittain ilman sijoitustuottojen vaikutusta.
  5. Sijoituskohde. Sopiva sijoituskohde riippuu sijoitusajasta. Lyhyissä unelmissa pidä rahat tilillä tai vähäriskisessä rahastossa. Pidempiaikaisissa unelmissa kannattaa lisätä riskiä tuottojen hyödyntämiseksi. Tuotot mahdollistavat joko isomman unelman tai sen aiemman toteutumisen.
  6. Kurinalaisuus. Säännöllisyys on säästämisen ydin. Elämäntilanne voi kuitenkin muuttua ja säästäminen osoittautua ajoittain vaikeaksi. Toteuta pala unelmaasi jokaisena palkkapäivänä.
  7. Maltti. Sijoitusmarkkinoiden vuoristoradat tasoittuvat ajan kuluessa. Pysy suunnitelmassasi ja jatka kuukausittaisia säästöjä. Laskut luovat hyviä ostopaikkoja.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää