Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Korona ja muutos koettelevat yrittäjiä – ”Älä jää murheidesi kanssa yksin”, sanovat asiantuntijat ja tarjoavat neuvoja työkykyyn ja jaksamiseen

19.5.2020 - Terveys

Koronavirusepidemia on ajanut monet yrittäjät tilanteeseen, jossa muiden huolien ohessa pitäisi pystyä nopeasti löytämään liiketoiminnalle uusia suuntia. Kuinka pysyä toimintakykyisenä muutoksen keskellä? LähiTapiolan webinaarissa asiantuntijat antavat neuvoja yrittäjän työkyvyn ylläpitoon ja yleensä henkiseen hyvinvointiin. Lue vinkkejä alta tai katso koko tallenne!

Yrittäjänä toiminta palkitsee, kun saa tehdä itselleen kiinnostavia asioita, haasteet ovat sopivan suuria ja liiketoimintakin vetää. Toisinaan päivät kuitenkin venyvät hyvin pitkiksi, vastuu omasta tai henkilöstön elannosta saattaa painaa ja yksinäisyyskin kaihertaa. Myös poikkeustilanteet, kuten vallitseva koronavirusepidemia, voivat pistää kaikki suunnitelmat uusiksi.

Yrittäjän omaa jaksamista ei kuitenkaan kannata sivuuttaa myöskään vaikeina aikoina, muistuttavat mielenterveyden ja työkyvyn asiantuntijat. Yrittäjä on lopulta yrityksensä keskeinen voimavara. Suomen Mielenterveys ry:n asiantuntija Tiina Lumijärvi kehottaa punnitsemaan oman hyvinvoinnin perustekijöitä stressihetkinä: onko muistanut nukkua, syödä, kuunnella kehoaan tai pitää huolta ihmissuhteista.

- Mitä näistä asioista kaipaat tällä hetkellä? Kaipaako kehosi esimerkiksi lepoa vai aktiivista liikkumista? Oletko muistanut syödä lounaan? Mieti, mitä muutosta haluaisit tai tarvitsisit.

Työeläkeyhtiö Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Katja Ekman korostaa, että yrittäjän ei pidä jäädä ongelmineen yksin. Apua voi hakea esimerkiksi työterveydestä, työnohjauksesta, yrittäjien vertaisverkostoista tai ystäviltä.

- Jos tilanne edellyttää nopeaa liiketoiminnan muuttamista, kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan hyödyntää muiden ammatillista osaamista. Jos esimerkiksi markkinointia pitää uudistaa, voisiko sen tehdä joku toinen? Muutostilanteessa yrittäjän kannattaa keskittyä perusliiketoiminnan kehittämiseen ja niihin asioihin, joissa itse on vahvimmillaan ja voi tuottaa lisäarvoa.

Joskus paine kattilassa poreilee yli

Jokaisen yrittäjän tilanne on toki yksilöllinen: siinä missä yksi harjoittaa itsenäistä elinkeinoaan, toisella voi olla isokin yritys johdettavaan. Lumijärvi ja Ekman puhuivat laajasti yrittäjien työkyvystä ja jaksamisesta LähiTapiolan webinaarissa. Voit katsoa koko keskustelun täällä.

Yrittäjää kuormittavat usein myös omien työntekijöiden huolet tai asiakkaiden palaute. Tiina Lumijärvi muistuttaa, että on inhimillistä, että joskus asiat menevät tunteisiin, pääsevät pinnan alle.

- Yrittäjäkin on kuin säiliö, joka ottaa vastaan erilaisia tunneryöppyjä. Joskus se oma tunnesäiliö voi alkaa poreilla kuin kattila. Silloin olisi hyvä, että pääsisi myös itse purkamaan tuntojaan. Tällöin esimerkiksi kollegoille puhumisesta ja vertaistuesta voi olla hyötyä.

Ketteryys auttaa muutostilanteissa – asiantuntijan vinkit yrittäjälle

Elon kehittämispäällikkö Katja Ekman listaa keinoja, joilla yrittäjä voi vahvistaa resilienssiään eli toimintakykyään muutostilanteissa. Kun on valmistanut itseään ennalta, on ketterämpi tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin mutta myös selviytymään poikkeustilanteissa.

  • Luota ja usko tulevaisuuteen
  • Opettele sietämään paineita ja ennakoimattomia tilanteita
  • Näe mahdollisuudet
  • Tunnista uhkatekijät ja valmistaudu niihin
  • Pyydä rohkeasti apua ja ota sitä vastaan – verkostoidu!
  • Kehitä ongelmanratkaisukykyjäsi
  • Tunnista omat voimavarasi ja kehitä niitä
  • Säilytä mielekkyyden tunne elämässä
  • Pidä huolta hyvinvoinnistasi: ota vapaa-aikaa ja tee niitä asioita, joista saat virtaa ja voimaa.