Suomalaiset polkevat poikkeuskesään – joko tarkistit pyörän kunnon ja tutustuit lakimuutoksiin?

8.5.2020 - Turvallisuus

LähiTapiola LokalTapiola

Koronavirusepidemian aikaiset poikkeusolot näyttävät lisänneen suomalaisten vapaa-ajan pyöräilyä. Pian liikennettä muuttaa myös uudistuva tieliikennelaki. Asiantuntija toivoo, että pyöräilijälle pakolliseksi tuleva takavalo sekä selkeämmät risteysmerkinnät vähentäisivät onnettomuuksia.

Paikoin lumeton talvi, koronaepidemian rajoitukset ja supistunut joukkoliikenne. Pyöräilykautta on aloiteltu tänä vuonna monin tavoin poikkeusoloissa, ja se on näkynyt kaduilla ja ulkoilureiteillä.

- Kaupungeissa pyöräilijöiden määrissä on mitattu jopa parinkymmenen prosentin kasvua verrattuna viime vuoteen. Koronavirustilanne on vähentänyt työmatkapyöräilyä, mutta virkistyspyöräily on ollut silmämääräisestikin selvässä kasvussa, sanoo toiminnanjohtaja Matti Koistinen Pyöräliitosta.

Pyörällä on lähdetty tutustumaan uusiin paikkoihin kotipaikkakunnalla tai tehty pitkiäkin pyöräretkiä. Kesän trendeinä Koistinen uskoo myös sähköpyöräilyn edelleen yleistyvän.

- Lisäksi on mielenkiintoista nähdä, miten pyörämatkailu kehittyy. Aktiivimatkailu voi olla yksi tämän kesän trendejä, ja pyöräily tarjoaa mahdollisuuden vältellä ihmisjoukkoja: tien päällä voi yöpyä esimerkiksi teltassa tai vuokramökissä.

Kun reissut suuntautuvat uusille alueille, kannattaa myös matkavalmisteluihin käyttää aikaa.

- Aina kun liikutaan vieraassa kohteessa tai tuntemattomassa maastossa, tapaturmien riski kasvaa. Reissuja on hyvä suunnitella etukäteen ja huolehtia etenkin siitä, että pyörä ja sen varusteet ovat kunnossa. Jarrujen ei kannata pettää kaukana kotoa, sanoo LähiTapiola Savon korvausjohtaja Risto Rissanen.

Laki tuo muutoksia keskikesällä

Pyöräilykesään uutta virettä tuo myös 1. kesäkuuta muuttuva tieliikennelaki. Sen myötä pyöräilijän tulee esimerkiksi hankkia hämärä- ja pimeäajoon punainen takavalo, mutta myös liikennemerkkeihin ja tiemerkintöihin on luvassa muutoksia.

Risto Rissanen summaa, että kaikkiaan muutokset pyrkivät parantamaan pyöräilyn turvallisuutta. Hän toivoo uudistusten vähentävän onnettomuuksia.

- Velvollisuus käyttää takavaloa tekee pyöräilijää näkyvämmäksi muille liikenteessä, ja samaan aikaan esimerkiksi risteysten väistämismerkinnät selkiytyvät. Autoilijan on jatkossa helpompi havaita, milloin pyöräilijällä on etuajo-oikeus.

Jatkossa esimerkiksi valkoisesta katkoviivasta tuttu pyörätien jatke tullaan maalaamaan katuun vain, jos risteävälle liikenteelle on osoitettu väistämisvelvollisuus liikennemerkillä tai ajoradan ylitystä ohjaavat liikennevalot. Väistämisvelvollisuudesta voi kertoa kärkikolmio, stop-merkki tai uusi ”pyöräsuojatien” merkki.

Pyöräsuojatie tulee olemaan uusi korotettu pyörätien jatke eli niin sanottu pyöräilijän tienylityspaikka. Siinä risteävän tien käyttäjän tulee aina väistää pyöräilijää.

- Tänä ja tulevina kesinä risteyksissä kannattaa kuitenkin olla erityisen tarkkana, sillä merkkiuudistuksiin liittyy siirtymäaikoja. Esimerkiksi pyörätien jatkeet päivittyvät katukuvassa seuraavan kahden vuoden aikana, joten pyöräilijälläkin voi olla niissä edelleen väistämisvelvollisuus, sanoo Rissanen.

Vinkkejä onnistuneeseen pyöräilykauden alkuun:

  • Pyörä kaipaa huoltoa talven jälkeen. Tarkista, että ainakin jarrut ja ketjut toimivat ja renkaissa pysyy ilma. Pyörä voi myös kaivata pesua. Jos et ole kiinnostunut pyörän mekaniikasta, käytä pyörä ajoittain pyörähuollossa. Ammattilainen osaa katsoa säädöt kohdilleen ja vaihtaa kuluneita osia.
  • Älä anna lakimuutosten yllättää. 1.6.2020 lähtien liikenteessä voi tulla vastaan esimerkiksi pyöräkaistaa, pyöräkatua ja pyöräilijän tienylityspaikkaa osoittavia merkkejä. Tarkemmin uuteen tieliikennelakiin voi tutustua esimerkiksi Traficomin ja Pyöräliiton sivuilla.
  • Varusteet valmiiksi. Kesäkuusta lähtien pyörään tai pyöräilijään (esim. kypärään, reppuun) pitää kiinnittää punainen takavalo, kun ajaa hämärässä tai pimeällä. Muita pyöräilyn pakollisia varusteita ovat vaalea etuvalo, jarrut, soittokello ja etu-, taka- sekä sivuheijastimet. Myös kypärä on tärkeä muistaa, vaikkei se ole lain mukaan pakollinen.
  • Lukko vaikeuttaa varkauksia. Pyörän oman lukon lisäksi kannattaa hankkia erillinen, esimerkiksi kaari- tai vaijerilukko. Sillä pyörän saa rungosta kiinni kiinteään esineeseen.
  • Vakuutus tarjoaa turvaa. Pyörän rikkoutumisia ja varkauksia voidaan korvata kodin irtaimistovakuutuksesta. Jos pyörä on hyvin kallis, kannattaa varmistaa, että vakuutusmäärä on riittävä, tai harkita erillistä vakuutusta. Pyöräilijälle vapaa-ajalla sattuneita henkilövahinkoja korvaa tapaturmavakuutus tai esimerkiksi autoilijan liikennevakuutus. Jos pyöräilijä itse aiheuttaa toiselle vahingon, sitä voidaan korvata vastuuvakuutuksesta, joka on yleensä liitetty kotivakuutukseen.

Lue lisää kotivakuutuksestamme

Kun turvanasi on kotivakuutus, et ole tyhjän päällä, vaikka sattuisi tulipalo, varkaus tai vesivahinko.
Lue lisää kotivakuutuksestamme!

Lue lisää ja osta