Pääomasijoittaminen kärsii myös koronakriisistä – uudet sijoitukset ja vanhoista irtautuminen voivat tuottaa hankaluuksia

7.5.2020 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Huimasti kasvaneet pääomasijoitusmarkkinat ovat kärsineet osaltaan koronakriisistä. LähiTapiola Vaihtoehtorahastojen salkunhoitaja Justus Hollo kertoi Sijoituswebinaarissa, miltä pääomasijoittamisen näkymät näyttävät.

Listaamattomiin yrityksiin sijoittava pääomasijoittaminen on kasvanut vauhdilla viime vuosina. Maailmanlaajuisesti markkina on noin tuplaatunut kymmenen viime vuoden aikana. Markkinan koko ylittää jo 4 000 miljardia dollaria.

LähiTapiola Varainhoidon sijoituswebinaarissa 5. toukokuuta LähiTapiola Vaihtoehtorahastojen salkunhoitaja Justus Hollo pääomasijoittamisesta ja markkinoiden kehityksestä viime vuosina. Sijoittajat ovat olleet kiinnostuneita pääomasijoituksista, sillä ne ovat tarjonneet hyvää tuottoa. Katso koko webinaari täältä.

- Listattuun markkinaan verrattuna pääomasijoitusmarkkina maailmanlaajuisesti on kuitenkin vielä verraten pieni. Pääomasijoitusmarkkinan koko on vain noin viisi prosenttia listatun markkinan koosta, Hollo kertoo.

- Pääomasijoittamisen suosion kasvuun ovat vaikuttaneet muun muassa tuotot, jotka ovat olleet sijoitusstrategiasta riippuen 10-15 prosenttia kymmenen viime vuoden aikana. Suomessa markkina on vielä pieni. Viime vuonna suomalaiset Buyout – ja Venture Capital –rahastot keräsivät uusia pääoma yhteensä yli 900 miljoonaa euroa, kun maailmalla yksittäisen Buyout –rahaston keskikoko on noussut jo miljardiin euroon.

Hollon mukaan pääomasijoitusmarkkinat ja pääomasijoittajat eivät ole immuuneja koronakriisille. Markkina tulee kärsimään kriisistä, mutta sen luonteen vuoksi vaikutus nähdään viiveellä.

- Koronavirus vaikuttaa totta kai pääomasijoittajien omistamiin yhtiöihin sekä pääomasijoitusrahastoihin. Viime vuosina erittäin korkealla tasolla ollut pääomarahastojen varainkeruu varmasti hidastuu, Hollo sanoo.

- Koronavirus vaikuttaa pääomarahastojen uusien sijoitusten tekemiseen ja vanhoista irtautumiseen. Talousnäkymien ollessa epävarmoja hinnoittelusta on vaikea päästä yksimielisyyteen. Yrityskauppamarkkina tulee varmasti olemaan jäissä jonkin aikaa.

Myös pääomarahastojen tuotot varmasti laskevat epidemian vuoksi. Hollo kuitenkin muistuttaa, että monet rahastot ovat viime vuosina keskittyneet vakaampina tunnettuihin sektoreihin, kuten it-, teknologia-, terveys- sekä yritysten väliset palvelut –sektoreihin. Nämä alat eivät ole kärsineet korokriisistä ihan niin pahasti kuin monet muut alat.


Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2019 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää