LähiTapiolan ekonomisti: Koronaviruksen leviäminen Kiinan ulkopuolella pelästytti osakemarkkinat – epidemia vaikuttaa maailmantalouden kasvuun

26.2.2020 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Osakemarkkinoilla kurssit ovat laskeneet selvästi Kiinan ulkopuolisten koronavirustartuntojen lisääntyessä. LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen mukaan epidemia tulee näkymään merkittävästi Kiinan ja myös maailmantalouden kasvuluvuissa.

Koronaviruksen aiheuttama huoli rahoitusmarkkinoilla on näkynyt voimakkaana osakekurssien laskuna ympäri maailmaa. Pääomia on virrannut riskisemmistä sijoituskohteista, kuten osakkeista rahoitusmarkkinoiden turvasatamiin valtionlainoihin ja kultaan.

LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen uskoo, että hermoilu rahoitusmarkkinoilla voi jatkua. Koronavirusepidemia on ollut rauhoittumaan päin alkuperäisellä esiintymisalueella Kiinassa, mutta muualla maailmassa leviäminen on viime päivinä kiihtynyt.

-Ennusteet koronavirustilanteen kehittymisestä heijastuvat markkinoiden hinnoittelussa. Koska ennusteet epidemian kehittymisestä ja vaikutuksista tulevat elämään, lyhyellä aikavälillä sijoitusmarkkinoilla voidaan edelleen nähdä merkittävää kurssiheiluntaa, Kinnunen sanoo.

Informaatioon sisältyvä merkittävä epätarkkuus ja viruspelkojen vaikutus sijoittajapsykologiaan lisäävät lyhyellä aikavälillä kurssiheilunnan todennäköisyyttä. Tiedot talousvaikutuksista, lääketieteelliset tutkimustiedot sekä tiedot esimerkiksi talouspoliittisista tukitoimista tulevat tarkentumaan myöhemmin.

-Tilanteessa korostuvat sijoitustoiminnan pitkäjänteisyys ja riittävä riskienhallinta.

Vaikutukset näkyvät taloudessa

Kiina on tehnyt voimakkaasti työtä epidemian leviämisen hillitsemiseksi. Myös maan keskuspankki ja muut viranomaiset ovat tukeneet taloutta ja rahoitusmarkkinoilla useilla toimenpiteillä.

Kinnusen mukaan koronaviruksen aiheuttamia taloudellisten vaikutusten tarkka arvioiminen on yhä haasteellista. Mutta se on selvää, että virusepidemia tulee vaikuttamaan väistämättä Kiinan talouteen merkittävästi.

-Jos Kiinan taloudellinen aktiviteetti ei kiihdy lähiviikkoina, tutkimuslaitokset tulevat todennäköisesti edelleen laskemaan kasvuennusteitaan. Epidemian kasvuvaikutukset ovat erityisen merkittävät alkuvuodesta, minkä jälkeen Kiinan talouden odotetaan toipuvan. Arviot vaikutuksista vaihtelevat merkittävästi ennustelaitoksittain.

Kiina on maailmantaloudessa merkittävä toimija ja siksi sen vaikeudet heijastuvat vääjäämättä myös maailmantalouteen.

-Virusepidemia tulee leikkaamaan myös maailmantalouden kasvua. Koronaepidemian talousvaikutukset näkyvät erityisesti Aasiassa mutta globaalien tuotantoketjujen kautta myös muualla, sillä Kiinan rooli maailmantaloudessa on kasvanut merkittävästi. Jos koronavirus kehittyy globaaliksi pandemiaksi, vaikutukset maailmantalouteen muodostuvat merkittävästi suuremmiksi.

Esimerkiksi heikosta talouskasvusta kärsivässä Italiassa useita kuntia on asetettu karanteeniin.

- Italian osalta taloudellisia vaikutuksista on liian aikaista arvioida, mutta viime päivien kehityksen valossa taloudellisia vaikutuksia tullaan näkemään myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa, Kinnunen sanoo.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2019 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää