Talvilomakausi näkyy piikkinä tapaturmien määrässä – ”vaikeat laskettelurinteet ja alkoholi lisäävät riskiä”

20.2.2020 - Terveys

Laskettelu- ja hiihtotapaturmat lisääntyvät merkittävästi, kun vietetään hiihtolomakautta. Kyseessä on yksi vilkkaimmista ajoista LähiTapiolan korvauspalveluissa.

Koulujen talvilomat ovat käynnissä Etelä-Suomessa ja jatkuvat porrastetusti muualla Suomessa. Rinteessä, jäällä ja laduilla sattuu paljon tapaturmia, ja se on huomattu myös LähiTapiolan korvauspalveluissa, jossa tapaturmien ruuhkapiikki ajoittuu talvilomakaudelle.

Tyypillisesti tapaturmavammat tulevat erilaisissa kaatumistilanteissa, yhteentörmäyksissä ja horjahtamisissa. Yleisiä vammoja ovat venähdys- ja revähdystasoiset vammat, erilaiset raajojen murtumat sekä pään alueen vammat.

Myös kaaduttaessa syntyvät yläraajojen, erityisesti ranteiden vammat tai murtumat ovat yleisiä. Näitä tulee sekä laskettelumäessä, että hiihdossa. Alaraajojen vammoissa erityisesti nilkan ja polven vammat korostuvat hiihtolomakaudella. Lisäksi on paljon kaaduttaessa päähän kohdistuneita vammoja, mutta ne ovat kuitenkin pääosin lieviä.

- Ihan kylmiltään ei kannattaisi lähteä urheilemaan. Monet venähdykset olisivat vältettävissä lämmittelemällä ennen urheilusuorituksia. Laskettelu ja muut lajit kannattaa aloittaa tauon jälkeen maltilla ja harrastaa omien taitojen rajoissa. Liian vaikeat laskettelurinteet ja alkoholi lisäävät myös molemmat tapaturmariskiä, muistuttaa palvelupäällikkö Heidi-Maria Hänninen LähiTapiolan korvauspalveluista.

Sairauden vuoksi peruuntunut matka voi oikeuttaa korvauksiin

Hännisen mukaan suomalaiset matkustavat talvilomakaudella paljon niin kotimaassa kuin ulkomailla. Influenssaepidemian vilkkaimpien viikkojen arvioidaan olevan tänä vuonna vasta edessä.

- Talvilomakausi on Suomessa influenssa-aikaa ja valitettavasti myös matkojen peruuntumisia esiintyy paljon kyseisenä aikana. Matkavakuutus korvaa matkan peruuntumisen kuluja, mikäli vakuutettu tai hänen lähiomaisensa sairastuu äkillisesti ja odottamattomasti. Myös vakavat tapaturmat ja lähiomaisen kuolema ovat korvattavia reissun peruuntumisen syitä. Korvaamme peruuntumisen kuluja siltä osin kuin matkanjärjestäjä ei ole niistä ensisijaisesti vastuussa, kertoo Hänninen.

Hännisen muistuttaa, että urheilusuorituksia tulee myös välttää myös sairaana, sillä silloin riski tapaturmiin kasvaa ja myös mahdollisuus vakavampiin liitännäissairauksiin lisääntyy kuumeisena urheillessa.

Matkavakuutus apuna myös kotimaan matkalla

Matkustajavakuutus on voimassa myös kotimaan matkailussa ja kotimaassa syntyneitä hoitokuluja korvataan vakuutusehtojen mukaisesti.

- Kotimaassa vakuutus on voimassa kohteissa, jotka ovat yli 50 kilometriä kotoa tai vapaa-ajan asunnolta. Vakuutetuillamme kotimaan matkailijoilla on käytössä erinomainen Terveyshelppi-etälääkäripalvelu. Palvelusta saa terveysneuvontaa ja etälääkäripalveluita, jotka ovat kätevä apu reissun päällä, etenkin jos välimatka hoitolaitokseen on pitkä, kuten usein pohjoisessa on, Hänninen muistuttaa.

Toimi näin tapaturman sattuessa:

  • Vakavissa vammoissa soita aina 112:en. Tällaisia vammoja ovat päähän kohdistuvat vammat ja tajuttomuus, vaikea hengitysvaikeus sekä selvät raajojen virheasennot.
  • Ilmoita aina jollekin, missä olet urheilemassa, jos olet yksin. Pidä mieluusti matkapuhelinta mukana, jos liikut yksin tai porukassakin vähän liikennöidyllä alueella.
  • Ehkäise paleltumien syntyminen. Älä jää vamman jälkeen makaamaan pitkäksi aikaa hankeen.
  • Raajojen vammoissa eli käsi- ja jalkavammoissa pidä loukkaantunut raaja mahdollisimman liikkumattomana, mahdollisuuksien mukaan kohoasennossa ja tuettuna siteellä. Tarvittaessa voi hyödyntää vaikkapa kaulaliinaa. Voit myös pitää kylmää jälkihoitona vammakohdassa, mutta älä laita jäätä tai lunta suoraan iholle.

LähiTapiolan asiakkaana voit olla terveysasioista yhteydessä TerveysHelppi-etälääkäripalveluun. LähiTapiolan terveys-, sairauskulu-, tapaturma- tai matkavakuutusasiakkaille tarkoitetussa TerveysHelppi-palvelussa sairaanhoitajat ja lääkärit palvelevat asiakkaita etänä päivittäin klo 7-23 mobiilisovelluksen välityksellä. TerveysHelppi-palvelun mobiilisovelluksen voi ladata maksutta iOS-sovelluskaupasta ja Androidille Google Play -sovelluskaupasta.

Vakuuta tärkein eli itsesi ja läheisesi

Jos elämä yllättää ikävästi, on tärkeää voida keskittyä täysillä paranemiseen. Sen lisäksi, että sairaus tai tapaturma tuovat mukanaan terveyshuolia, on niillä usein myös vaikutuksia talouteen.

Laske hinta ja osta