LähiTapiolan ekonomisti: Sijoitusmarkkinat kärsivät koronaoireista ainakin jonkin aikaa

4.2.2020 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Koronavirus huolettaa sijoittajia yhä enemmän. LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnusen mukaan virustilanteen kehittymisen hankalan ennustettavuuden vuoksi kurssiheilunta sijoitusmarkkinoilla voi jatkua.

Kiinassa riehuva koronavirus levittää huolta myös sijoittajissa. Virustartuntoja on ilmaantunut jo useassa maailman kolkassa. Vielä on epäselvää, kuinka suureksi epidemia paisuu Kiinassa tai kuinka laajasti se leviää muualle maailmaan.

Paheneva epidemia voi hankaloittaa talouskehitystä Kiinassa ja vaikeuttaa myös kaupankäyntiä muualla. Sijoittajat ovat huolissaan. Huoli on näkynyt viime viikkoina myös osakemarkkinoilla, jotka ovat heikentyneet eri puolilla maailmaa. Etenkin Kiinassa on näkynyt voimakasta kurssilaskua.

Vastaavasti sijoittajien turvasatamina pidetyt suurten maiden valtiolainojen korot ovat laskeneet, kun sijoittajat ovat hakeneet turvaa valtionlainoista.

- Alkuviikosta markkinakehitys Euroopassa ja Yhdysvalloissa on ollut ainakin toistaiseksi tasaantumassa. Markkinoita rauhoitti osaltaan Kiinan keskuspankin koronlaskupäätös ja muut tukitoimet. Kiinan keskuspankilta odotetaan tukitoimia myös jatkossa, jos virushuolet pitkittyvät. Markkinahinnoittelu vastaa nykyisiä ennusteita tilanteen kehittymisestä, LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen luonnehtii markkinakehitystä.

- Jatkossa oleelliseksi nousee tilanteen kesto ja korona viruksen leviäminen. Esimerkiksi sars-epidemian osalta talousvaikutukset jäivät melko lyhytaikaisiksi.

Alkuvuonna 2003 levinnyt sars sairastutti tuhansia ihmisiä, mutta varsin lyhyen kestonsa ansiosta vaikutukset esimerkiksi Kiinan talouteen jäivät lopulta melko vähäisiksi. Kinnunen uskoo, että myös koronavirus aiheuttaa Kiinan talouteen ongelmia ja saattaa hidastuttaa alkuvuoden talouskehitystä Kiinassa merkittävästikin. Kinnusen mukaan koronanviruksen talousvaikutusten tarkka arvioiminen on kuitenkin toistaiseksi haastavaa.

-Mikäli virushuolet eivät pitkity tai vaikuta vahvasti teollisuuteen, vaikutukset Kiinan talouteen jäänevät lyhytaikaisiksi. Toisaalta Kiinan talouden koko ja rooli maailmantaloudessa ovat nykyisin huomattavasti merkittävämmät kuin 2000-luvun alussa, joten myös negatiiviset talousvaikutukset tulevat korostumaan, jos tilanne eskaloituu, Kinnunen muistuttaa.

-Koska koronavirustilanteen kehittymistä on toistaiseksi mahdotonta ennustaa varmuudella, sijoitusmarkkinoilla voidaan edelleen nähdä merkittävääkin kurssiheiluntaa kumpaankin suuntaan. Sijoittajan kannalta tilanteessa korostuvat sijoitustoiminnan pitkäjänteisyys ja riittävä riskienhallinta.

Katso myös LähiTapiolan pääekonomistin, johtaja Jari Järvisen näkemys koronan vaikutuksista keskuspankkipolitiikkaan. LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa 4. helmikuuta 2020.


Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2019 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää