Osakkeiden tuottonäkymät ovat maltillisen hyvät – isot muutostrendit heiluttelevat monia pörssiyhtiöitä

31.1.2020 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Suurten keskuspankkien voimakas elvytys tukee edelleen osakkeiden hyvää kurssikehitystä ympäri maailmaa. Näin uskoo LähiTapiolan salkunhoitaja Janne Yliheikkilä. LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa tiistaina 4.helmikuuta keskustellaan markkinanäkymistä.

Viime vuodesta jäi osakesijoittajien naamalle mairea hymy. Osakkeet tuottivat erittäin hyvin lähes joka puolella maailmaa. Etunenässä tietysti Yhdysvaltain osakemarkkinat, jotka hyötyivät erityisesti teknologiayhtiöiden hyvästä kurssinoususta.

Vuosi 2020 tuskin aiheuttaa osakesijoittajille yhtä leveää hymyä, mutta tällä hetkellä näyttää, että osakkeiden tarjoama tuotto pysyy kohtalaisen hyvänä.

LähiTapiola Varainhoidon osakesalkunhoitaja Janne Yliheikkilä ennakoi, että kohtalaisen talouskasvun ja yritysten tulosten kasvun ansiosta osakekurssien hyvälle kehitykselle on yhä tilaa. Osakkeet ovat toki kallistuneet historiaan verrattuna, mutta suhteessa korkotuottoihin hinnoittelu on edelleen maltillinen.

Maailman suuret keskuspankit työntävät markkinoille yhä valtavasti likviditeettiä, mikä ohjautuu edelleen osakkeisiin muita sijoituskohteita korkeampien tuottojen ansiosta.

- Kokonaisuutena riskinäkymät ovat maltillistuneet. Esimerkiksi poliittinen epävarmuus on hieman laantunut. Vastaavasti kuitenkin maailmanlaajuinen talouden kasvupotentiaali on laskenut. Kuluttaminen erityisesti Yhdysvalloissa pitää yhä pintansa. Runsas likviditeetti on kuitenkin edelleen keskeinen ajuri osakemarkkinoilla, Yliheikkilä listaa osakemarkkinoihin vaikuttavia tekijöitä.

LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa tiistaina 4. helmikuutta kello 9 keskustellaan markkinoiden näkymistä. LähiTapiola Varainhoidon toimitusjohtaja Tom Liljeströmin ja osakesalkunhoitaja Janne Yliheikkilän lisäksi keskustelemassa on pääekonomisti Jari Järvinen. Voit ilmoittautua verkossa lähetettävään webinaariin täältä.

Yliheikkilän mielestä toimialakohtaiset kehityserot pysyvät edelleen suurina. Teknologiayhtiöiden kurssikehitys jatkunee hyvänä, mikä tukee jälleen Yhdysvaltain osakemarkkinoita.

- Eurooppa puolestaan on ollut perinteisesti pankkien ja perusteollisuuden markkina. Kasvunäkymiä maltillistaa se, että edelleenkään selvää teollisten investointien kasvun piristymistä ei ole näköpiirissä.

Isot muutostrendit näkyvät myös osakkeissa

Monilla toimialoilla isot muutostrendit vaikuttavat yrityksiin tällä hetkellä voimakkaasti. Suuressa murroksessa ovat esimerkiksi autoteollisuus, media ja vaikkapa ruokateollisuus. Ihmisten kulutuskäyttäytyminen on muuttumassa voimakkaasti. Markkinaosuuksia monella toimialoilla jaetaan uudelleen.

- Ihmisten kuluttaminen muuttuu. Esimerkiksi yhä useampi ihminen ei välttämättä osta autoa. Tai ostetaan suoratoistopalveluita perinteisen tv:n katselun tai levyjen ostojen sijaan. Myös ruokatottumuksissa tapahtuu isoja muutoksia.

Yliheikkilän mukaan laadukkaat, teknologia, terveydenhuollon tai esimerkiksi kuluttamisen kasvuyhtiöt jatkavat hyvää kehitystään pörssissä. Yliheikkilä kuitenkin muistuttaa, että näillä yhtiöillä arvostustasot ovat jo nousseet korkeaksi. Osakesijoittajan on syytä varautua siihen, että laadukkaista kasvuyhtiöistä on oltava valmis maksamaan aiempaa enemmän.

- Kasvukomponentti yhtiöillä pitää olla. Kasvun hinta pörssissä on kuitenkin nousussa ja siksi sijoittajan kannattaa olla tarkkana valinnoissaan.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2019 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää